Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • Knihovna Schoelcher - Martinik, Karibik 1500.jpg

    Martinik, kus Francie v Karibiku

    Hurikánová sezóna za pár měsíců skončí, a tak se společně můžeme vydat do mého oblíbeného Karibiku. Dnes vám představuji francouzský ostrov Martinik. Martinik patří do souostroví Malých Antil, konkrétně do části zvané Návětrné ostrovy. Tyto ostrovy jsou vystavěné větrům vanoucím z východu, tj. z Atlantského oceánu. Proto je potřeba na tomto ostrově nebrat hurikánovou sezónu na lehkou váhu.

  • Hora Taranaki, cesta - Nový Zéland 1500.jpg

    Zélandská oblast Taranaki a výstup na vulkán

    Mt.Taranaki, vulkán měřící 2518 m, je dominantou západní části Severního ostrova Nového Zélandu. Panoramatický vulkán leží na úplném západním cípu a za dobré viditelnosti ho můžete spatřit už z velké dálky.

  • Mohavská poušť článek1500.jpg

    Opuštěná Mohavská poušť v Kalifornii

    Daleko od civilizace, daleko od lidí, mezi Los Angeles a Las Vegas a pod známým Death Valley leží třetí největší park v Americe. A ten suchý a rozpraskaný kus země se nazývá Mojave Desert (česky Mohavská poušť) anebo také Mojave National Preserve (česky Mohavský národní park).

  • berat albánie 1500.jpg

    Albánie, tak trochu opomíjená země Evropy

    Albánie je stále trochu zapomenutým koutem Evropy, ovšem turistický ruch se zde začíná velmi rychle rozrůstat. Nejvíce však stále tuto zemi divokých hor, řek, hlubokých údolí a kaňonů vyhledávají turisté, toužící po dobrodružství. Avšak Albánie nabízí i klasickou komfortní dovolenou v turistických letoviscích u moře. Je to také země s bohatou historií, takže ideální místo pro ty, kteří se zajímají o různé památky. Mimo to jistě upoutá pozornost snad každého návštěvníka přítomnost Mercedesů, na které narazíte opravdu všude a nepřehlédnutelné jsou i všudypřítomné betonové bunkry, připomínající těžké časy minulosti.

  • Helsinky z more 1500.jpg

    Eurovíkend v Helsinkách

    Při letošním žhavém létě je možná příhodná doba na nějakou chladnější destinaci. Sice letos i sever Evropy sužovaly vyšší teploty, než na které jsou tamní lidé zvyklí, ale přesto tam bylo poněkud chladněji než v tropické střední Evropě.

  • vyhlídka na ostrově Sal 1500.jpg

    Dovolená Kapverdy - ostrov Sal

    Občas se mě také ptáte, jestli stíháme také my nějakou dovolenou. Tak jsem pro vás připravila něco z našeho cestování po Kapverdách :-)

  • Antequera - výhled na město 1500.jpg

    Antequera, v samém srdci Andalusie

    Budete-li přejíždět Andalusii napříč, nemůžete toto město minout. Leží v samém srdci Andalusie, pod jedním z hlavních průsmyků hornatého vnitrozemí, kde se křižují dvě prastaré dopravní tepny spojující nejdůležitější města španělského jihu. Jednou je cesta ze Sevilly do Granady, která největšího významu nabyla až po katolické reconquistě a tou druhou cesta z Cordoby do středomořského přístavu Malaga, využívaná pravděpodobně už za nadvlády starověkých Féničanů a jejich následovníků Kartaginců. Řeč je o městě Antequera, stále nedoceněném klenotu Andalusie, ležícím ve stínu slavnějších měst.

  • highlinds - skotsko.jpg

    Skotsko, země divoké přírody i jedinečných památek

    Whiskey, dudy, kilty. To se kdekomu vybaví ve spojení se Skotskem. Tato země na severozápadním okraji Evropy ale nabízí mnohem víc. Skotsko je země nádherné a zároveň drsné přírody, divokých údolí, oblých kopců, lesklých jezer a tajemných hradů. Zažít temnou atmosféru opuštěných vřesovišť, která pokrývá mlha, je něco jedinečného. Není náhodou, že na nevlídných částech země se nacházejí výcvikové tábory britských vojáků. Jakmile ale člověk přijede do větších měst, hned se ocitne v moderních metropolích plných života a kultury.

  • Černá Hora - Budva 1500.jpg

    Černá Hora, nejmladší stát Evropy

    Léto je v plných obrátkách a zásobuje nás dlouhými horkými dny a přímo vybízí k výletům. Do dalekých letovisek v tropickém či subtropickém pásu je zbytečné se vydávat, když horké dny nabízí i náš starý kontinent.

  • kokkari samos přístav 1500.jpg

    Samos, zelený ostrov v Egejském moři

    Řecký ostrov Samos oplývá středomořskou krásou. Najdete tu spoustu krásných opuštěných pláží s průzračnou do tyrkysova zbarvenou vodou Egejského moře. Samos ještě není dotčen tolik masovou turistikou, možná kvůli tomu, že má o něco málo studenější moře než zbytek Řecka. Rozdíl ale není velký a je tu velmi příjemné klima, díky kterému není jen vyprahlou pustinou. Pro Samos jsou typické především olivové háje, borovice, cypřiše a citrusovníky. Povrch ostrova je hornatý.

  • postojná jeskyně krápníky na stropě - slovinsko 1500.jpg

    Postojenská jeskyně

    Před mnoha lety jsem vás vzal na podzimní eurovíkend do Lublaně, hlavního města Slovinska. Již tenkrát jsem se v krátkém odstavci zmínil o možnosti vyrazit z hlavního města za jeho hranice. Jelikož jsem se tenkrát zaměřil hlavně na Lublaň, tak dnes se pokusím svůj rest vůči tomuto úžasnému koutu Evropy napravit. Tak tedy vítejte ve Slovinsku a vítejte v Postojně.

  • Klášter sv Jana - Patmos, Řecko 1500.jpg

    Jednodenní výlet na Patmos

    Patmos patří mezi Dodekanéské ostrovy, které se rozprostírají v jihovýchodní části Egejského moře na území Řecka. Svou velikostí není ostrov nijak významný, má jen něco přes 30 km2, za to jeho náboženský význam je značný. Patmos patří díky Jeskyni Apokalypsy a starobylému Klášteru svatého Jana, mezi posvátná poutní místa a díky své historii je nazýván Egejským Jeruzalémem.

  • Koncil, nároží - Kostnice, Německo 1500.jpg

    Eurovíkend v německé Kostnici

    Začalo léto a málokoho slunné dny nevytáhnou na výlety. Já jsem si dnes pro vás připravil cestu do Kostnice. Nemusíte se obávat, jedná se o německé město. Nejde tedy o nic morbidního. Konstanz, tak Němci píšou jméno města Kostnice, leží na břehu malebného Bodamského jezera.

  • Death valley national park údolí smrti cedule.jpg

    Návštěva rozpáleného Údolí Smrti

    Do doby, než jsem navštívila nejteplejší, nejsušší a nejníže položený Národní park na světě jsem nevěděla, co znamená opravdové vedro!

  • Bulharsko - pláž1500.jpg

    Dovolená Bulharsko

    Horké léto je za dveřmi a pokud ještě nemáte plány na léto, dovolím si vám představit jihovýchodní zemi Evropy – Bulharsko. Mnoho z nás má s pobyty v Bulharsku zkušenost ještě z dob socialismu. Bylo to nejdostupnější teplé moře v rámci socialistického bloku. Tradiční bulharská pohostinnost se zachovala do dnešních dní. Kuchyně je stále lehká a chutná. Počasí v létě slunečné, moře teplé s pozvolnými písečnými plážemi. Jen ty služby se zkvalitnily, což turistům rozhodně nevadí.

  • Kasino-Konstanca, Rumunsko 1500.jpg

    Konstanca, největší rumunský přístav

    Dnes vám představím další neprávem opomíjený kout Evropské unie. Podíváme se společně do Rumunska, tentokrát to bude na jeho černomořské pobřeží. Stále narážím na předsudky vůči této balkánské zemi. Snad se je tímto příspěvkem podaří odbourat, popřípadě snad narušit jejich vytrvalost.

  • Thassos Řecko kostel.jpg

    Řecký ostrov Thassos

    Na úvod článku si musím vypůjčit úvodní klišé, avšak pravdivé, mnoha cestovních agentur popisujících tento Řecký ostrov.

    Thassos je „zelený smaragd v Egejském moři“. Ale vážně tomu tak je:)

    Na ostrově najdete spoustu zelené vegetace. Daří se tu piniím, borovicím a olivovníkům. Velkou část ostrova pokrývají lesy, tak proto ten název zelený smaragd.

  • Turecko dovolena - Pamukkale 05 1500.jpg

    Dovolená na Turecké riviéře

    V dnešní pozvánce vás zvu do země, která je rozkročená na dvou světadílech a je nejen pomyslnou, ale i faktickou spojnicí mezi Evropou a Asií, třebaže mnozí Evropané by byli raději, kdyby byla jenom asijskou zemí. Dnes vám tedy představím Turecko, konkrétně jeho jižní část.

  • před katedrálou maria del fiore - florencie, itálie.jpg

    Florencie a Pisa, zápisky z cest

    Můj výlet do Florencie zahrnoval jeden den v Pise a potom 5 dní ve Florencii. Původně jsem chtěl letět přímo z Prahy do Florencie, ale nakonec jsem letěl nejdřív do Pisy a pak se přesunul vlakem do Florencie. Zde je můj zápis formou deníku:

  • Bulharsko_Rilsky klaster_15002.jpg

    Bulharsko není jen moře

    Hlavním městem Bulharska je Sofie, zastaralý přepis Sofije se již nepoužívá. Sofie leží na úpatí pohoří Vitoša. V posledních letech za přispění peněz EU se město rozvíjí. Sofie se zařadila mezi města, které mají letiště propojené s centrem města metrem. A to Bulhaři za socialismu s výstavbou metra otáleli. Sice v roce 1972 si výstavbu města schválili, ale první úsek byl zprovozněn až v roce 1998. Od roku 2015 jezdí metro až na letiště. V Sofii se můžete svézt i tramvajemi, trolejbusy a autobusy.