Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • Makarská riviéra pláž - Chorvatsko 1500.jpg

    Makarská riviéra nabízí příjemný odpočinek i spoustu zážitků

    Zatímco ve většině případů naše cesty vedou za poznáním a máme rádi akční dovolenou, tentokrát jsme se rozhodli si hezky odpočinout a načerpat spoustu nových sil na prosluněných plážích Makarské riviéry. Ta k relaxaci přímo vybízí i díky stabilnímu počasí a velkému počtu slunečných dnů.

  • gruzie - Kazbegi - cesta ke Kostelu Nejsvetejsi Trojice.jpg

    Gruzie, brána do orientu

    Už Vás nebaví ty plážové dovolené, kdy jste uzavřeni v jednom hotelovém komplexu s masou dalších rekreantů a vaše celodenní náplň je cesta z hotelu k pláži a zpět? I já jsem toužil po něčem víc a právě Gruzie mi pomohla se vymanit z tohoto stereotypu.

  • madeira steka v lese 1500.jpg

    Madeira, krátká dovolená na ostrově věčného jara

    Když jsem vybíral destinaci pro letošní dovolenou, sepsal jsem si několik podmínek, které by rozhodně měla splňovat. Tím nejdůležitějším bylo moře. Bez moře mi dovolená zkrátka nepřipadá jako dovolená. Nejsem ale úplně plážový typ a potřebuji mít také co objevovat. Chtěl jsem oblast, kde by se daly podnikat pěší výlety přírodou, a to nejlépe v horách. A potom jsem nechtěl, aby to bylo příliš daleko. Měl jsem k dispozici jen deset dnů volna v červnu a můj rozpočet také nebyl zrovna největší.

  • ala arca pohled na řeku a hory - Kyrgyzstán 1500.jpg

    Kyrgyzstán

    Když se řekne Kyrgyzstán, někteří z nás si vybaví postsovětskou středoasijskou republiku, a tím to pro mnohé z nás končí. Dnes se pokusím vám tuto zajímavou zemi představit. Do Kyrgyzstánu jsem se vypravil ještě před celosvětovou pandemií COVIDu-19. V té době jsme měli, jako občané EU, bezvízový styk za účelem turistiky do 60 dnů. Přímá letecká linka do Biškeku, hlavního města středoasijské republiky, z Prahy neexistovala, ale nejpříjemnější spojení bylo s ČSA do Almaty v Kazachstánu a tam přestoupit na let společnosti Air Astana do Biškeku.

  • výhledy - bali, indonésie 1500.jpg

    Bali, tropický ráj s bohatou kulturou a neutichajícími tradicemi

    Název Bali se v posledních letech skloňuje ve všech pádech i mezi českými turisty. Zatímco dříve byl tento ostrov vyhledáván především bohatšími návštěvníky, země začíná být dostupná většímu počtu cestovatelů, stačí si nevybrat předražená letoviska. Skoro to vypadá, že kdo nebyl na Bali, jako by nebyl. Ostatně čím dál víc se ozývají hlasy, že se jedná jen o nafouknutou bublinu a módní záležitost a existují mnohem zajímavější místa. To je sice možná pravda, ale nás návštěva Bali nadchla, přestože naše očekávání sama o sobě byla veliká.

  • Haag - Mauritshuits - Nizozemsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Haagu

    Jaro klepe na dveře a je čas se porozhlédnout formou výletu do dalšího evropského města. Opět vás zavedu do Nizozemska, konkrétně do Holandska. Už jsem mnohokrát vysvětlovat, jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemskem, tak naposledy. Holandsko je součástí Nizozemska a je rozděleno do dvou provincií: Severní a Jižní. A hlavním městem Jižního Holandska je právě Haag. Amsterodam jako hlavní město celého Nizozemského království a největší město Severního Holandska není hlavním městem zmíněné provincie.

  • Koloseum Řím 1500 2.jpg

    Řím – tipy a zajímavosti

    Připravili jsme pro vás pár zajímavostí, rad a tipů z naší cesty do Říma, které se vám můžou hodit při návštěvě tohoto města, které zaslouženě patří mezi nejnavštěvovanější města Evropy.

    Teď na jaře je ideální doba navštívit právě Řím, protože se teploty pohybují kolem příjemných 20°C. Takové počasí je nejlepší pro prohlížení krás tohoto města, které vyniká mimořádným bohatstvím uměleckých a kulturních památek. V Římě můžete také ochutnat skvělou italskou kuchyni, vydat se na nákupy módy od předních italských návrhářů anebo se vydat z centra na výlet k moři.

  • zanzibar stonetown1500.jpg

    Zanzibar, exotický ráj s vůní koření

    Také my občas dáme vale práci kolem parkování a obouváme toulavé boty. Mizíme za sluníčkem a poznáváním nových míst, kultur, lidí a jejich běžného života.

    Dnes bych vás ráda pozvala na cestu na exotický Zanzibar.

    Když se řekne Zanzibar, tak si snad každý vybaví nejen krásné moře a pláže, ale také plantáže s vůní hřebíčku, vanilky, skořice nebo muškátového oříšku. Možná si také vzpomenete na jeho pohnutou historii a trh se slonovinou a otroky.

  • Parlament-Bukurešť, Rumunsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Bukurešti

    Dnes vás zvu do jednoho hlavního města, které se nachází na Balkánském poloostrově. Překvapilo mě, kolik reakcí vyvolalo mé rozhodnutí navštívit hlavního město Rumunska. I v současné době se setkávám s předsudky vůči této zemi, která je více než 10 let součástí Evropské unie i Severoatlantické aliance. A to že Rumunsko není v schengenském prostoru, přičítám spíše politickým záležitostem, než samotné přípravě Rumunska na vstup. Snad se mi podaří některé předsudky zlomit a možná vás i přesvědčit, že návštěva Bukureště není od věci.

  • londýn big ben 1500.jpg

    Londýn, metropole, na kterou jedna návštěva nestačí

    Londýn dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější destinace světa. Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska leží na řece Temži v jihovýchodní části země. Snoubí se v něm historie s moderní architekturou. Známé je také svým nevlídným deštivým počasím, ale to by vás rozhodně nemělo od návštěvy odradit. Na výlet do Londýna nikdy nezapomenete – a s největší pravděpodobností si ho stejně jako my budete chtít zopakovat.

  • chania - Kréta, Řecko 1500.jpg

    Řecký ostrov Kréta

    Největší a zároveň nejjižněji položený řecký ostrov ve Středozemním moři, který nabízí nádherné pláže, spoustu historických památek, a také velmi působivé horské scenérie, je oblíbenou letní destinací již několik let.

  • sagrada-familia-1020589_1920 (1).jpg

    Gaudího Barcelona, město nočního života a fotbalový ráj

    Barcelona byla dříve hlavní město Španělska a nachází se v krásné části země zvané Katalánsko. Břehy tu omývá azurové moře a pobřeží Costa Brava vzdálené od Barcelony, co by kamenem dohodil. Řadí se mezi nejnavštěvovanější kouty Pyrenejského poloostrova.

  • Přístaviště - Britské Panenské ostrovy, Karibik 1500.jpg

    Britské Panenské ostrovy

    Dnes vás pozvu opět do mnou milovaného Karibiku. Zimní počasí, třebaže je letošní zima prozatím mírná, ve mně probouzí touhu po exotických dálavách zalitých sluncem a vyznačujících se příjemnou teplotou kolem 25 °C a bezmračnou oblohou. Zřejmě mi chybí sluneční svit, tak si ho dopřávám alespoň ve vzpomínkách.

  • Benátky - gondoly.jpg

    Benátky, město okřídleného lva

    Když se řeknou Benátky, tak se jistě všem vybaví typický idylický obrázek Benátek, jak gondoliéři v proužkovaných tričkách proplouvají městem na černých gondolách mezi malebnými domy a paláci stojících podél kanálů, které vypadají jako kulisy z filmu.

  • sagunto - Španělsko 1500.jpg

    Valencie a pobřeží pomerančového květu

    Valencie není jen historické město vystavěné při ústí řeky Túria, ale celý pruh země na Pyrenejském poloostrově, rozkládající se při břehu Středozemního moře a autonomní oblast v rámci Španělského království. Je to země horkého slunce, středomořských pláží, horských hřebenů, a hlavně citrusů. Není divu, že severní část místního pobřeží, kde se nachází i samotné město Valencie, nese název Costa del Azahar, což by se dalo přeložit jako pobřeží pomerančového květu.

  • Thajsko - ruina buddhistickeho chramu.jpg

    Thajsko, dovolená na vlastní pěst

    Thajsko se stále tváří jako exotická země a ne každý si troufne vyrazit tam na vlastní pěst. Jenže se není čeho bát. Do Thajska ročně zavítá okolo 30 milionu turistů a místa, která nejsou uzpůsobena pro turisty, už prakticky nepotkáte. Byla by tak velká škoda zůstávat celou dobu v turistickém resortu nebo přímo v turistickém městě jako je Pattaya. To není to pravé Thajsko, to je Thajsko pro turisty. A to jsme my poznat nechtěli. Chtěli jsme trošku více dobrodružství a to se nám v Thajsku splnilo.

  • Západ slunce - Barbados, Karibik 1500.jpg

    Barbados, od království po republiku

    Dnes vás zvu opět do mnou oblíbeného Karibiku. A jak je mým dobrým zvykem, představím vám opět jeden z ostrovů Malých Antil. A to konkrétně Barbados. Barbados je výjimečný tím, že z toho náhrdelníku ostrovů a ostrůvků Malých Antil táhnoucích se od Portorika až k břehům Jižní Ameriky vybočuje. Pokud se dobře zadíváte na mapu, zjistíte, že ostrov je vychýlen východně a vlastně už není omýván vodami Karibského moře. Je plně obklopen vodami Atlantského oceánu. Ale kulturně ho do Karibiku směle řadíme.

  • Vanuatu_Trznice 1500.jpg

    Vanuatu, zajímavý stát Oceánie

    V roce 1980 získalo britsko-francouzské kondominium nezávislost. Do té doby souostroví neslo název Nové Hebridy, od roku 1980 se jmenuje Vanuatská republika. Kondominium je území pod společnou správou dvou a více států. Tato forma vlády nemá dlouhého trvání, přesto Nové Hebridy byly takto spravované přes sedmdesát let. Dodnes to přináší zajímavé právní spory, neboť v platnosti jsou jak francouzské, tak britské i vanuatské zákony. Nemalý počet zákonů je však vzájemně v rozporu.

  • Pred Papezskym palacem - Avignon, Francie 1500.jpg

    Avignon, tam je shon

    Avignon, tam je shon,
    tam na mostě všichni tančí.
    Avignon, tam je shon,
    tančí celý Avignon.

    Tuto lidovou píseň mnozí z vás určitě znáte. Zaznamenal jsem na hodině francouzštiny, že existuje i ve francouzském jazyce. Píseň ve variantách existuje od 15. století. Během let však dostala chybný význam, neboť se nikdy netančilo na mostě, ale vždy pod mostem.