Blog Parkování R7 nejen o cestování

  • 20160709-19 Pohled z radnicni veze1500.jpg

    Q jako australský Queensland

    Jak jsem předeslal minule, vracím se opět k Austrálii, abych pro vás vytvořil miniseriál
    o tomto nejmenším světadílu. Bran do Austrálie je mnoho. Může to být nejznámější město Sydney, či podle některých nejkrásnější Melbourne, či nám nejbližší Perth, anebo ta, kterou jsem použil já. Mým prvním kontaktem s Austrálií se stalo hlavní město státu Queensland. Tím městem je Brisbane.

  • Vrchol Kerkis - Samos, Řecko 1500.jpg

    Výlet na Kerkis, aneb z pláže na tisícovku

    Na dovolené na řeckém ostrově Samos jsem už byla několikrát a moc jsem si tento okouzlující ostrov oblíbila. Není to žádný vyprahlý ostrov. Na ostrově najdete spoustu zeleně, průzračné tyrkysové moře, pláže, kde na moc lidí nenarazíte, výborné jídlo a spoustu milých místních lidí. Navíc vzduch tu krásně voní po jehličí borovic, které tu lemují pobřeží. Při četných výletech jsem z dáli obdivovala horu Kerkis na západě ostrova a říkala jsem si, jaké by to asi bylo se podívat nahoru. Lákaly mě hodně výhledy na okolní ostrovy a moře. A tak jsme se jednoho slunečného zářijového dne na Kerkis také vydali.

  • fiji-909669_1920.jpg

    Fidži, tichomořská křižovatka

    Tento příspěvek vás zavede doprostřed oceánské spousty vody. Ale nebojte se, třebaže Tichý oceán je největší zemská plocha slané vody, při podrobnější prohlídce mapy objevíte v záplavě modři malé tečky. Ty tečky jsou ostrovy, které se dají rozdělit do třech velkých skupin: Mikronésie, Melanésie a Polynésie. Mezi mikronéské ostrovní státy patří Palau, kam jsem vás už zavedl. Mezi polynéské státy řadíme Tongu, kterou jsem vám již též přiblížil. A z melanéských ostrovů jsem se rozhodl vám přiblížit Fidži.

  • Cuzco - lidé 1500.jpg

    Na skok do Peru

    Peruánská společnost LATAM, která je dceřinou společností stejnojmenného sdružení jihoamerických leteckých společností se sídlem v Chile, občas hodí do placu pobídkové letenky ze Spojených států za velmi zajímavé ceny. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu levných letů z Prahy do New Yorku se to vyplatí sledovat, protože se můžete dostat na jihoamerický kontinent za téměř pohádkovou cenu, a ještě to spojit s návštěvou města, které je světem samo o sobě.

  • Socha Svobody - New York, USA 1500.jpg

    New York, socha Svobody

    Socha Svobody darmo nemá,
    pěst do nebe vztyčenou.
    Symbolem je vlajky hvězdné,
    své země je oporou.
    Každej správnej Američan
    ví, co socha znamená.
    Svoboda je pro každého,
    kdo svoji zemi rád má.

  • vodopády - Island 1500.jpg

    Island tak trochu jinak

    O Islandu toho bylo napsáno již tolik, že popisovat jeho nejznámější a turisticky nejnavštěvovanější místa mi připadá zbytečné. Kdo chce, může si párkrát kliknout a objeví se mu stovky fotek a zrovna takové množství cestopisů. Pokud se však chcete dozvědět o místech, kam cestovní kanceláře své klienty většinou neberou, musíte pátrat mnohem déle.

  • Monaco vyhlídka 1500.jpg

    Monako, knížectví na Riviéře

    Vyhlédnu z okénka letadla a spatřím modré vody Středozemního moře, do kterých se zakusuje zelená barva lesnatého pohoří. Jen malá číst zeleně je přerušená výškovými budovami a hustou zástavbou. Srdce mi poskočí radostí, opět vidím malinkatý kousek světa, který mám rád. Tím kouskem je Monako, knížectví o velikosti dvou kilometrů čtverečních.

  • San Pedro_Andalusie1500.jpg

    Andalusie, kousek tropů na Pyrenejském poloostrově

    Pokud si chcete užít v sychravém podzimním období trochu moře i jižního sluníčka a nechcete zrovna cestovat daleko za hranice našeho kontinentu, zkuste andaluský přírodní park Cabo de Gata – Níjar. Naleznete tam malebné panenské pobřeží bez hotelových komplexů a turistických resortů, divoké útesy i klidné zátoky s plážemi, řadící se k nejkrásnějším v celém Španělsku. Celý tento hornatý výběžek na jihovýchodě Pyrenejského poloostrova je navíc známý výjimečně suchým a teplým mikroklimatem. Občas sice pořádně zafouká, ale deště se rozhodně příliš bát nemusíte. Tato část pobřeží Costa de Almeria je totiž považována za místo s nejmenším množstvím srážek v celé Evropě.

  • algarve pláž útes.jpg

    Algarve, nekonečné pláže i divoká romantika na samém konci Evropy

    S prvními studenými dny podzimu leckoho napadne myšlenka prodloužit si léto ještě o pár dní a vyrazit na jih Evropy. Jednou ze zemí, kde léto ještě neskončilo, a jejíž krásu čeští turisté teprve objevují, je Portugalsko. Nabízí překrásné pláže Atlantického oceánu, horské oblasti s divokými řekami a skalními útvary, ale i historická města s neopakovatelnou atmosférou a výjimečnou kulturou.

  • Utrecht - univerzita, Nizozemsko 1500.jpg

    Utrecht, čtvrté největší město Nizozemska

    Dnes jsem si pro vás připravil článek o čtvrtém největším městě Nizozemska. Po Amsterodamu, Haagu a Rotterdamu je Utrecht tím městem, který představuji. Město se nachází uprostřed Nizozemska, tím pádem má velmi dobré spojení se všemi kouty tohoto evropského království. Já jsem do Utrechtu přijel vlakem z Amsterodamu.

  • fuerteventura pláž 1500.jpg

    Kanárské ostrovy: Fuerteventura, ráj surfařů a milovníků pláží

    Vítejte na Kanárských ostrovech! Kanárské ostrovy bývaly ještě poměrně nedávno tou největší exotikou, kterou si mohl český turista dopřát. Svět se ale díky cenám letenek neustále pomyslně zmenšuje, proto jsou dnes Kanáry dostupné už opravdu pro každého. Kanárské souostroví se nachází v Atlantském oceánu, asi 100 km od pobřeží Afriky. Jedná se o autonomní oblast Španělska, proto i zde najdete tu největší pohodu ve stylu „maňána“, ale přitom i plno zajímavých míst.

  • Amsterodam - waag 1500.jpg

    Eurovíkend v Amsterodamu

    Vypravit se do hlavního města Nizozemska není vůbec složité. Z Prahy do Amsterodamu létá pravidelná přímá linka, a tak je naplánování prodlouženého víkendu v tomto hlavním městě opravdu nenáročné. Na začátek bychom si mohli upřesnit, zda se jedná o Amsterodam či Amsterdam. Obojí je možné, první varianta je česky a v současnosti je méně používaná, a ta druhá taktéž je česky, jen se přiklání k cizojazyčnému pojmenování tohoto nizozemského města. A aby toho poučování na začátek nebylo málo, tak vězte, že Nizozemsko je pojmenování pro evropskou monarchii a její součástí je i historické území zvané Holandsko. Takže Holandsko a Nizozemsko je na tom stejně jako Čechy a Česká republika.

  • snowdonia, národní park - Wales, Velká Británie 1500.jpg

    Wales, země protnutá tajemnými hrady, dechberoucí přírodou i jedinečnou atmosférou

    Wales nepatří mezi nejoblíbenější turistické cíle. Jedná se přitom o místo, které vás pohltí svou atmosférou. I když nejde o rozsáhlé území, je natolik prošpikované magickými hrady, opuštěnými vřesovišti a nedotčenou přírodou, že uchvátí každého. S Walesem se pojí velké množství nejrůznějších mýtů a legend, člověk ani nepotřebuje mnoho fantazie, aby si na některých místech představil vzdělané druidy nebo chrabré rytíře. Podle některých bájí odsud pocházel i legendární král Artuš. Wales je tak místem, které si oblíbí milovníci historie i přírody.

  • English Harbour - Antigua, Karibik dovolená 1500.jpg

    Antigua, země moře a slunce

    Pohledem z okénka malého letadla spatřuji pod námi krásně zelený ostrůvek, další korálek
    z tropického náhrdelníku Malých Antil. Tentokrát se jedná o největší ostrov Závětrných Antil. Třebaže je Antigua největším ostrovem tohoto souostroví její rozloha činí bez mála 280 kilometrů čtverečních, což je o trochu více než činí rozloha poloviny Prahy.

  • Lodě - Stockholm, Švédsko 1500.jpg

    Stockholm, klidná metropole plná zeleně a muzeí

    Benátky severu. Tak se Stockholmu často přezdívá. Navíc má mnoho společného i s Paříží. Hlavní město Švédska ovšem nemá zapotřebí se snažit okopírovat jiné metropole. Je přitažlivé a zajímavé samo o sobě. Řadí se mezi nejkrásnější hlavní města v Evropě. Velmi sympatické je to, že Stockholm není tak uspěchaný jako jiné evropské metropole jeho významu. A navíc je plný zeleně. Natrefit zde na park není nic těžkého. Zelené plochy ostatně zabírají jednu třetinu jeho rozlohy.

  • riga - lotyšsko 1500.jpg

    Riga, moderní město s přetrvávající stopou socialismu

    Jediná skutečně moderní metropole Pobaltí, kosmopolitní město a kulturní centrum oblasti. Tak se často hovoří o hlavním městě Lotyšska Rize. A i když smutná historie je tu stále přítomná, Rigu je v mnoha ohledech možné přirovnat k ostatním velkým evropským městům. Zároveň si však zachovává svůj folklór. Velkou předností je, že tu nejsou davy turistů a ceny jsou poměrně vstřícné.

  • Egypt - Karnak.jpg

    Dovolená Egypt - Marsa Alam

    Je brzy ráno, tma, sychravo, zima jak v morně a jak se lidově říká, ani psa bys nevyhnal….
    Právě mi začíná směna, ale je něčím jiná než obvykle. Až večer skončím, budu stát na letišti ve frontě na odbavení a právě mi začne D-O-V-O-L-E-N-Á. Tak kdo z nás by nevstával s radostí a netěšil by se? Odlet v 00:05 hod směr Egypt - letiště Marsa Alam - sluníčko, teplota kolem 27 stupňů a krásné a teplé moře. Báječná představa!

  • Paříž - Sacré-Coeur.jpg

    Paříž, kráska nad Seinou

    Francouzská metropole, hlavní město zamilovaných, kulturní centrum Evropy a také rodné město známého herce Jeana Gabina. Řada míst, kudy kráčela historie, vyhlášené restaurace, nádherný výhled z Eiffelovy věže – Paříž si prostě za jediný den neprojdete. Bazilika Sacré-Coeur, katedrála Notre-Dame, muzeum Louvre, Vítězný oblouk, Ivanlidovna, to je jen malý výčet toho, co na vás v tomto krásném městě čeká. Kulturní život tu opravdu kvete, v Paříži je totiž mimo jiné na dvě stovky divadel a takřka 150 muzeí. Každý cestovatel si najde určitě to své.

  • Bílý dům - Washington, dc, usa.jpg

    Washington D.C., metropole bez davů a mrakodrapů

    Žije si svůj americký sen. Toto spojení se používá pro ty, kteří díky tvrdé práci, píli a odvaze dokázali jít za svými cíli, vystoupat po společenském žebříčku a zbohatnout. Ale pro nás bylo splněním takového amerického snu už to, že jsme se do Spojených států vůbec mohli podívat. Při cestách po Americe jsme samozřejmě nemohli vynechat hlavní město – Washington D.C.