Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • azulejos fasáda 1500.jpg

    Azulejos, keramická krása Lisabonu

    I když je město Lisabon kvůli katastrofálnímu zemětřesení v 18. století vlastně jedno z nejmladších hlavních měst v Evropě, neznamená to, že nemá žádnou historii. Nenajdete tu sice spoustu starobylých památek jako v jiných evropských metropolích, ale jeho architektura je přesto úžasná. Velkým lákadlem je nedávno otevřený komplex El Maat. Jde o výjimečný projekt britské architekty Amandy Levede. V prostorách této unikátní stavby najdete muzeum umění, architektury a technologií, kde je důmyslně využit odraz vodní hladiny přes skleněné dlaždice, kterých je na budově přibližně 15 tisíc.

  • K Velkemu bazaru.jpg

    Eurovíkend v Istanbulu

    Dnes vás zvu na návštěvu města, které mi učarovalo hned při první návštěvě, a do kterého se vždy rád vracím. Poprvé jsem se do Istanbulu vypravil na začátku devadesátých let autobusem přes celý Balkánský poloostrov. Mnohokrát jsem využil dovolenou v Bulharsku a vždy si na chvíli odskočil do tohoto orientem vonícího města, abych sledoval tu úžasnou proměnu, která vždy od poslední mé návštěvy proběhla. A do Istanbulu jsem se dostal i letecky. A kdyby opět nastal zlatý věk železnice a já si našetřil nemalý finanční obnos, dojel bych do tohoto čarokrásného města i legendárním vlakem – Orient Expressem.

  • Samoa kokosová palma1500.jpg

    Samoa, pozemský ráj v Pacifiku

    Samoa se skládá ze dvou ostrovů, Upolu a Savai’i. Ostrov Upolu je hlavní ostrov, takže pokud se na Samou vydáte, přiletíte na Upolu na malé letiště, kde vám místní skupina bude hrát na ukulele v příletové hale. Už na letišti zakusíte samoánskou pohodovou atmosféru.

  • Kings Canyon Kalifornie_1500.jpg

    Kalifornský národní park Kings Canyon

    Že jste o něm nikdy neslyšeli? Možná se vám ani nedivím. Pokud navštívíte Kalifornii jsem si téměř jistá, že navštívíte Yosemite Národní Park, ale o Kings Canyon pravděpodobně zavadíte jen prstem na mapě. Což je podle mě ohromná škoda. Tady se totiž můžete setkat s opravdovou divočinou.

  • pitons - ostrov svatá lucie, karibik 1500.jpg

    Výstup na Gros Pitons, ostrov Svaté Lucie

    Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Tato pranostika se mi honí hlavou po celou dobu mého výšlapu na Velký Piton. Je tropické vedro, včerejší silvestrovská oslava nebyla nějak výstředně bujará, ale pomalu se proklínám za ten pošetilý nápad, začít nový rok zdoláním ikonické hory tropického ostrova Svatá Lucie, který se nachází v náhrdelníku souostroví Malé Antily.

  • 20090703-24 Simpson Bay 02.JPG

    Ostrov Sv. Martina, perla Karibiku

    Tentokrát jsem vybral jeden zajímavý nevelký karibský ostrov. Svatý Martin leží ve skupině Závětrných ostrovů Malých Antil a vyniká tím, že je rozdělen mezi dvě evropské země, které díky tomuto odlehlému koutu světa mají společnou hranici, neboť v Evropě sousedy nejsou.

  • Rotterdam - stary most 1500.jpg

    Eurovíkend v Rotterdamu

    Sedím v pohodlném rychlém vlaku a za oknem se probouzí podzimní den. Letiště Schiphol, kam jsem dosedl přímým letem z Prahy, nechávám za sebou a kochám se ranní mlhou, která se líně převaluje nad rovinatou barevnou krajinou Nizozemska. Sluneční paprsky se velmi líně snaží prodrat skrz mlhu a ještě před zimou zahřát půdu. Vypadá to na slině krásný den.

  • Central Park, New York - Bow Bridge 03.jpg

    Barevný podzim v Central Parku

    Letošní říjen nám nachystal vskutku malebné babí léto s nevysychající barevnou paletou, které je jenom nadcházející podzim schopný. Třebaže přívětivost letošního října je vysoká, dovolím si vás pozvat za Velkou louži do nikdy nespícího kosmopolitního kotle, kterému se přezdívá Big Apple neboli Velké jablko. Přímou linkou přeletíte Atlantský oceán za necelých deset hodin a přistanete na vstupní bráně do New Yorku, kterou je letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho.

  • vinho-do-porto- porto, portugalsko 1500.jpg

    Porto, rodiště portského vína i město s bohatou historií

    Porto, druhé největší město Portugalska, které se proslavilo věhlasným portským vínem, se nachází na severozápadě Portugalska u Atlantského oceánu. Toto kosmopolitní město sice může na první pohled působit industriálním dojmem, jedná se o nejprůmyslovější oblast celé země, zároveň si však zachovalo svůj historický ráz. Čtvrť Ribeira se už od roku 1996 nachází na Seznamu světového dědictví UNESCO.