Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Gent - nabrezi - Belgie 1500.jpg

    Antverpy a Gent

    Tentokrát vás pozvu do země ve stejném časovém pásmu, do země, která je menší než Česká republika, ale je natolik různorodá, že jsou v ní uzákoněné tři úřední jazyky, politicky se jedná o složitou federativní konstituční monarchii a díky hlavnímu městu Evropy a Severoatlantické smlouvy se krásy této země opomíjejí. Belgie není synonymem pro Brusel!

  • Negevská poušť - Izrael 1500.jpg

    Izrael, Negevská poušť aneb kam v zimě z Eilatu

    Díky nízkonákladové společnosti Ryanair se nám v zimním období objevují levné letenky na izraelské letiště Ovda, které je asi 60 km od známého přímořského letoviska Ejlat u Rudého moře. Ačkoliv leden a únor jsou i v Izraeli nejchladnějšími měsíci v roce, je zde příjemných 20°C a ani srážky nebývají příliš časté. Není to sice na plážovou relaxaci pod horkým sluncem, ale pro cestování a poznávání je to počasí naprosto ideální.

  • K jeskyni  - Barbuda, Malé Antily 1500.jpg

    Barbuda, perla Malých Antil

    Zima sice ještě neukázala v plné síle svou moc, ale někomu nemusí vyhovovat krátký den a dlouhá noc a teploty lehce nad bodem mrazu. Pokud patříte do této skupiny obyvatel i vy, přijměte, prosím, nabídku k výletu za tropickým podnebím, kde sluneční svit je dennodenní záležitostí, v této části roku, a teploty se pohybují mezí dvaceti pěti a třiceti stupni Celsia.

  • minsk - Bobrujskaja 1500.jpg

    Minsk, město hrdina

    Zimní počasí nahrává ke zklidnění a málokomu se chce zpoza kamen ven. Přesto si vás dovolím pomyslně vytáhnout z tepla domova. Tentokrát společně zamíříme na východ Evropy. Tam se nachází vnitrozemský stát, který ještě donedávna byl uzavřený a turisty opomíjený. Ale to se již pomalu mění. Možná za tím stojí i protiruské sankce po mezinárodně neuznané anexi ukrajinského Krymu.

  • Surfování, pláž_Mauii - Havajské ostrovy 1500.jpg

    Havajské ostrovy: Maui, místo, kde je fakt havaj!

    Havajské ostrovy, Amerika uprostřed oceánu - Souostroví, které je složené z 95 korálových a sopečných ostrovů, leží skoro uprostřed Tichého oceánu, daleko od amerického kontinentu. Přesto je Hawaii jedním ze států USA. Když jsme si o Havaji četli, fascinovalo nás, že se jedná vlastně o nejvyšší pohoří světa. Pokud se totiž nejvyšší hory a sopky Havaje změří ode dna oceánu, pak skutečně pokoří i známý Mount Everest. Co je naopak o Havaji známé, jsou všudypřítomné květy ibišku a také třeba tanec hula hula s krásnými havajskými tanečnicemi.

  • Karibský ostrov, Svatý Eustach - Oranjestad Lower Town 1500.jpg

    Ostrov Svatý Eustach, tropické Nizozemsko v Karibiku

    Karibik se stal již tradiční zimní dovolenu pro mnohé z nás. Dominikánská republika se svými resorty je již pro Čechy objevená, stejně tak i největší ostrov Karibiku – Kuba. Málokdo však tuší o existenci ostrova s poetickým názvem Svatý Eustach. Přitom tento ostrov, který je součástí Malých Antil, nabízí celý karibský ráj na malém území, které nepřesahuje 21 kilometr čtvereční.

  • Opera huset oslo.jpg

    Oslo, město moderního designu

    Zajímalo by mě, kdo z vás, z cestovatelů, někdy přemýšlel o návštěvě Norska. Podle mě téměř každý dobrodruh. O přírodních krásách Norska, o fjordech, sobech a losech, sní snad každý cestovatel, který nosí rád batoh na zádech a poznává panenskou přírodu. Divokost Skandinávie láká mnohé, a když vás Norsko úplně zláká, pravděpodobně přiletíte do Osla, do hlavního města. A já vám dneska o supermoderním městě něco povím.

  • Brusel - Atomium 4_1500.jpg

    Brusel - na sklonku léta na mušle, pivo a čokoládu

    Léto se chýlí k závěru, horké dny jsou minulostí a mnohým z nás se opět chce nazout do toulavých bot a vyrazit za hranice, abychom si užili krásné indiánské léto. A dávno již neplatí, že cestovatel či turista chce vidět památky hmotné. Čím dál více z nás lační po zážitcích, které se nesmazatelně zapíší do našich vzpomínek. Pro tyto chvíle jsem vám vybral zemi, o které téměř denně slýcháme, spíše o jejím hlavním městě, ale málokdo si ji vybere pro cíl své dovolené.

  • Tirana - Vlajka.jpg

    Eurovíkend v Tiraně

    Dnes vám doporučím destinaci, o které se málokomu snívá. Domnívám se, že si pozornost zaslouží a je neprávem opomíjená. Zavedu vás ve svém článku do Tirany, hlavního města Albánie. Albánie je jednou z posledních zemí, která je pro mne obestřena závojem tajemství. Snad jen záhadnější je pro mne Moldávie, kam jsem se ve svých evropských toulkách zatím nepodíval.

  • Kokosové ostrovy - Kokosova palma 1500.jpg

    Kokosové ostrovy v Indickém oceánu

    V červenci nás meteorologové varují snad každý týden tím, že teploty překročí 30 °C a že zažijeme další tropický den, popř. i tropickou noc. Tropy jsem už několikrát navštívil a musím popravdě napsat, že tropické podnebí se odlišuje od horkých letních veder mírného pásu. Přestože podobné okamžiky jsou, a to hlavně v údobí mezi letní bouřkou a časem těsně před ní. To je vzduch cítit vodou, je neskonale vlhké dusno a člověk se těší na přicházející déšť, který vzduch pročistí a na chvíli ochladí.