Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Uluru 1500.jpg

    Austrálie - Severní teritorium

    Náš malý seriál o Austrálii již pokračuje čtvrtým dílem. Tentokrát vám představím sever a střed tohoto nejmenšího světadílu. Severní teritorium se vyznačuje některými zvláštnostmi. Třebaže se jedná o velkou plochu, nemá status státu, tudíž jeho legislativu může upravovat federální vláda Australského svazu. Třebaže se jedná o rozlehlé území, je řídce osídlené. Převážnou část tvoří domorodci, kterým se v poslední době říká Austrálci. Možná je znáte pod dřívějším jménem Aboridžinci.

  • Vancouver pohled na město1500.jpg

    Kanadský Vancouver

    Většina cestovatelů do Kanady míří do Vancouveru, a poté se vydávají do kanadské divočiny.

    Na Vancouveru a jeho okolí vám doporučuji si schovat pár dní, protože tohle město se řadí k těm nejkrásnějším a nejlepším na světě. A víte proč?

  • Sarajevo 1500.jpg

    Sarajevo, město se silnou atmosférou

    Sarajevo je město, od kterého jsem opravdu nevěděla, co očekávat.
    Vydali jsme se do Slovinska, Chorvatska, a když už jsme navštívili i Bosenský Mostar, proč nezajet až do Sarajeva.

  • Tasmánský čert 1500.jpg

    Za australskou zvířenou

    Pro letošní rok jsem si pro vás připravil malý seriál o nejmenším světadílu. Většina z vás správně tuší, že vám budu přibližovat velice vzdálenou Austrálii. Austrálie, úředním názvem Australský svaz, zaujímá rozlohou celý kontinent a k tomu se rozkládá na přilehlých ostrovech a ostrůvkách. Mezinárodně neuznaný nárok na Antarktidu pomíjím. Největším ostrovem Austrálie je na jihovýchodě Tasmánie. Austrálie je mnoha jevy pozoruhodná a krátká návštěva se určitě nevyplatí. Pokud plánujete navštívit Austrálii, počítejte s tím, že jedna cesta nestačí.

  • Východní Timor Zapad slunce 1500.jpg

    Východní Timor – země 2x nezávislá

    V dnešní inspirativní pozvánce k dovolené jsem vybral pozoruhodnou zemi, o které se v našich končinách mnoho nemluví. Tou zemí je Východní Timor, který je jihovýchodní výspou Asie, a občas je již řazen k Austrálii a Oceánii. Z pohledu kulturního i geopolitického se však přimlouvám za to, aby zůstal řazen mezi asijské země. Pokud byste hledali na globech či starších zeměpisných mapách, zaměřte svou pozornost na souostroví Malé Sundy, na kterých se rozkládá i Indonésie, ta je jediným sousedem Východotimorské demokratické republiky. Ale může se vám stát, že tento stát nenajdete. Je to tím, že plné svrchovanosti a nezávislosti se těší teprve 14 let.

  • Vánoční ostrov poznávací značka.jpg

    Vánoční ostrov

    Kam se vydat ve vánočním čase? Vánoční ostrov k tomu svým názvem vybízí. Osobně mám povědomí o dvou ostrovech, které nesou toto označení. Jeden leží v Tichém oceánu a patří k ostrovní republice Kiribati. Ten druhý je o kousek blíže. Je pod správou Austrálie a nachází se v Indickém oceánu. Od indonéské Jávy je vzdálen asi 600 kilometrů jižním směrem. Měl jsem velké štěstí, že jsem letos Vánoční ostrov navštívil. Tímto článkem vás chci inspirovat.

  • jak se připravit na cestu - dovolená.jpg

    Jak se připravit na cestu?

    Mám pro vás malou pomůcku – tento článek :-) Vím, že příprava na cestu může být pro mnohé z vás tvrdý oříšek.

  • 20100703-56 Lublaň1500.jpg

    Eurovíkend v Lublani

    Minule jsem se vám snažil přiblížit albánskou Tiranu. Pokud poletíte přes Lublaň, nebylo by od věci, teď na podzim, se v tomto malebném městě zastavit. Lublaň je hlavním městem Slovinska, které je od roku 1991 samostatné. Díky společné historii s Jugoslávií mnozí Slovinsko řadí na Balkán, ale vězte, že se jedná o alpskou zemi. Je to obdobné s řazením České republiky do východní Evropy.