Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Bulharsko_Rilsky klaster_15002.jpg

    Bulharsko není jen moře

    Hlavním městem Bulharska je Sofie, zastaralý přepis Sofije se již nepoužívá. Sofie leží na úpatí pohoří Vitoša. V posledních letech za přispění peněz EU se město rozvíjí. Sofie se zařadila mezi města, které mají letiště propojené s centrem města metrem. A to Bulhaři za socialismu s výstavbou metra otáleli. Sice v roce 1972 si výstavbu města schválili, ale první úsek byl zprovozněn až v roce 1998. Od roku 2015 jezdí metro až na letiště. V Sofii se můžete svézt i tramvajemi, trolejbusy a autobusy.

  • Makarská riviéra pláž - Chorvatsko 1500.jpg

    Makarská riviéra nabízí příjemný odpočinek i spoustu zážitků

    Zatímco ve většině případů naše cesty vedou za poznáním a máme rádi akční dovolenou, tentokrát jsme se rozhodli si hezky odpočinout a načerpat spoustu nových sil na prosluněných plážích Makarské riviéry. Ta k relaxaci přímo vybízí i díky stabilnímu počasí a velkému počtu slunečných dnů.

  • gruzie - Kazbegi - cesta ke Kostelu Nejsvetejsi Trojice.jpg

    Gruzie, brána do orientu

    Už Vás nebaví ty plážové dovolené, kdy jste uzavřeni v jednom hotelovém komplexu s masou dalších rekreantů a vaše celodenní náplň je cesta z hotelu k pláži a zpět? I já jsem toužil po něčem víc a právě Gruzie mi pomohla se vymanit z tohoto stereotypu.

  • madeira steka v lese 1500.jpg

    Madeira, krátká dovolená na ostrově věčného jara

    Když jsem vybíral destinaci pro letošní dovolenou, sepsal jsem si několik podmínek, které by rozhodně měla splňovat. Tím nejdůležitějším bylo moře. Bez moře mi dovolená zkrátka nepřipadá jako dovolená. Nejsem ale úplně plážový typ a potřebuji mít také co objevovat. Chtěl jsem oblast, kde by se daly podnikat pěší výlety přírodou, a to nejlépe v horách. A potom jsem nechtěl, aby to bylo příliš daleko. Měl jsem k dispozici jen deset dnů volna v červnu a můj rozpočet také nebyl zrovna největší.

  • ala arca pohled na řeku a hory - Kyrgyzstán 1500.jpg

    Kyrgyzstán

    Když se řekne Kyrgyzstán, někteří z nás si vybaví postsovětskou středoasijskou republiku, a tím to pro mnohé z nás končí. Dnes se pokusím vám tuto zajímavou zemi představit. Do Kyrgyzstánu jsem se vypravil ještě před celosvětovou pandemií COVIDu-19. V té době jsme měli, jako občané EU, bezvízový styk za účelem turistiky do 60 dnů. Přímá letecká linka do Biškeku, hlavního města středoasijské republiky, z Prahy neexistovala, ale nejpříjemnější spojení bylo s ČSA do Almaty v Kazachstánu a tam přestoupit na let společnosti Air Astana do Biškeku.

  • výhledy - bali, indonésie 1500.jpg

    Bali, tropický ráj s bohatou kulturou a neutichajícími tradicemi

    Název Bali se v posledních letech skloňuje ve všech pádech i mezi českými turisty. Zatímco dříve byl tento ostrov vyhledáván především bohatšími návštěvníky, země začíná být dostupná většímu počtu cestovatelů, stačí si nevybrat předražená letoviska. Skoro to vypadá, že kdo nebyl na Bali, jako by nebyl. Ostatně čím dál víc se ozývají hlasy, že se jedná jen o nafouknutou bublinu a módní záležitost a existují mnohem zajímavější místa. To je sice možná pravda, ale nás návštěva Bali nadchla, přestože naše očekávání sama o sobě byla veliká.

  • Haag - Mauritshuits - Nizozemsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Haagu

    Jaro klepe na dveře a je čas se porozhlédnout formou výletu do dalšího evropského města. Opět vás zavedu do Nizozemska, konkrétně do Holandska. Už jsem mnohokrát vysvětlovat, jaký je rozdíl mezi Holandskem a Nizozemskem, tak naposledy. Holandsko je součástí Nizozemska a je rozděleno do dvou provincií: Severní a Jižní. A hlavním městem Jižního Holandska je právě Haag. Amsterodam jako hlavní město celého Nizozemského království a největší město Severního Holandska není hlavním městem zmíněné provincie.

  • Koloseum Řím 1500 2.jpg

    Řím – tipy a zajímavosti

    Připravili jsme pro vás pár zajímavostí, rad a tipů z naší cesty do Říma, které se vám můžou hodit při návštěvě tohoto města, které zaslouženě patří mezi nejnavštěvovanější města Evropy.

    Teď na jaře je ideální doba navštívit právě Řím, protože se teploty pohybují kolem příjemných 20°C. Takové počasí je nejlepší pro prohlížení krás tohoto města, které vyniká mimořádným bohatstvím uměleckých a kulturních památek. V Římě můžete také ochutnat skvělou italskou kuchyni, vydat se na nákupy módy od předních italských návrhářů anebo se vydat z centra na výlet k moři.

  • zanzibar stonetown1500.jpg

    Zanzibar, exotický ráj s vůní koření

    Také my občas dáme vale práci kolem parkování a obouváme toulavé boty. Mizíme za sluníčkem a poznáváním nových míst, kultur, lidí a jejich běžného života.

    Dnes bych vás ráda pozvala na cestu na exotický Zanzibar.

    Když se řekne Zanzibar, tak si snad každý vybaví nejen krásné moře a pláže, ale také plantáže s vůní hřebíčku, vanilky, skořice nebo muškátového oříšku. Možná si také vzpomenete na jeho pohnutou historii a trh se slonovinou a otroky.

  • Parlament-Bukurešť, Rumunsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Bukurešti

    Dnes vás zvu do jednoho hlavního města, které se nachází na Balkánském poloostrově. Překvapilo mě, kolik reakcí vyvolalo mé rozhodnutí navštívit hlavního město Rumunska. I v současné době se setkávám s předsudky vůči této zemi, která je více než 10 let součástí Evropské unie i Severoatlantické aliance. A to že Rumunsko není v schengenském prostoru, přičítám spíše politickým záležitostem, než samotné přípravě Rumunska na vstup. Snad se mi podaří některé předsudky zlomit a možná vás i přesvědčit, že návštěva Bukureště není od věci.