Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Pred Papezskym palacem - Avignon, Francie 1500.jpg

    Avignon, tam je shon

    Avignon, tam je shon,
    tam na mostě všichni tančí.
    Avignon, tam je shon,
    tančí celý Avignon.

    Tuto lidovou píseň mnozí z vás určitě znáte. Zaznamenal jsem na hodině francouzštiny, že existuje i ve francouzském jazyce. Píseň ve variantách existuje od 15. století. Během let však dostala chybný význam, neboť se nikdy netančilo na mostě, ale vždy pod mostem.

  • 20160709-19 Pohled z radnicni veze1500.jpg

    Q jako australský Queensland

    Jak jsem předeslal minule, vracím se opět k Austrálii, abych pro vás vytvořil miniseriál
    o tomto nejmenším světadílu. Bran do Austrálie je mnoho. Může to být nejznámější město Sydney, či podle některých nejkrásnější Melbourne, či nám nejbližší Perth, anebo ta, kterou jsem použil já. Mým prvním kontaktem s Austrálií se stalo hlavní město státu Queensland. Tím městem je Brisbane.

  • Vrchol Kerkis - Samos, Řecko 1500.jpg

    Výlet na Kerkis, aneb z pláže na tisícovku

    Na dovolené na řeckém ostrově Samos jsem už byla několikrát a moc jsem si tento okouzlující ostrov oblíbila. Není to žádný vyprahlý ostrov. Na ostrově najdete spoustu zeleně, průzračné tyrkysové moře, pláže, kde na moc lidí nenarazíte, výborné jídlo a spoustu milých místních lidí. Navíc vzduch tu krásně voní po jehličí borovic, které tu lemují pobřeží. Při četných výletech jsem z dáli obdivovala horu Kerkis na západě ostrova a říkala jsem si, jaké by to asi bylo se podívat nahoru. Lákaly mě hodně výhledy na okolní ostrovy a moře. A tak jsme se jednoho slunečného zářijového dne na Kerkis také vydali.

  • fiji-909669_1920.jpg

    Fidži, tichomořská křižovatka

    Tento příspěvek vás zavede doprostřed oceánské spousty vody. Ale nebojte se, třebaže Tichý oceán je největší zemská plocha slané vody, při podrobnější prohlídce mapy objevíte v záplavě modři malé tečky. Ty tečky jsou ostrovy, které se dají rozdělit do třech velkých skupin: Mikronésie, Melanésie a Polynésie. Mezi mikronéské ostrovní státy patří Palau, kam jsem vás už zavedl. Mezi polynéské státy řadíme Tongu, kterou jsem vám již též přiblížil. A z melanéských ostrovů jsem se rozhodl vám přiblížit Fidži.

  • Cuzco - lidé 1500.jpg

    Na skok do Peru

    Peruánská společnost LATAM, která je dceřinou společností stejnojmenného sdružení jihoamerických leteckých společností se sídlem v Chile, občas hodí do placu pobídkové letenky ze Spojených států za velmi zajímavé ceny. Vzhledem ke stále rostoucímu počtu levných letů z Prahy do New Yorku se to vyplatí sledovat, protože se můžete dostat na jihoamerický kontinent za téměř pohádkovou cenu, a ještě to spojit s návštěvou města, které je světem samo o sobě.

  • Socha Svobody - New York, USA 1500.jpg

    New York, socha Svobody

    Socha Svobody darmo nemá,
    pěst do nebe vztyčenou.
    Symbolem je vlajky hvězdné,
    své země je oporou.
    Každej správnej Američan
    ví, co socha znamená.
    Svoboda je pro každého,
    kdo svoji zemi rád má.

  • vodopády - Island 1500.jpg

    Island tak trochu jinak

    O Islandu toho bylo napsáno již tolik, že popisovat jeho nejznámější a turisticky nejnavštěvovanější místa mi připadá zbytečné. Kdo chce, může si párkrát kliknout a objeví se mu stovky fotek a zrovna takové množství cestopisů. Pokud se však chcete dozvědět o místech, kam cestovní kanceláře své klienty většinou neberou, musíte pátrat mnohem déle.

  • Monaco vyhlídka 1500.jpg

    Monako, knížectví na Riviéře

    Vyhlédnu z okénka letadla a spatřím modré vody Středozemního moře, do kterých se zakusuje zelená barva lesnatého pohoří. Jen malá číst zeleně je přerušená výškovými budovami a hustou zástavbou. Srdce mi poskočí radostí, opět vidím malinkatý kousek světa, který mám rád. Tím kouskem je Monako, knížectví o velikosti dvou kilometrů čtverečních.

  • San Pedro_Andalusie1500.jpg

    Andalusie, kousek tropů na Pyrenejském poloostrově

    Pokud si chcete užít v sychravém podzimním období trochu moře i jižního sluníčka a nechcete zrovna cestovat daleko za hranice našeho kontinentu, zkuste andaluský přírodní park Cabo de Gata – Níjar. Naleznete tam malebné panenské pobřeží bez hotelových komplexů a turistických resortů, divoké útesy i klidné zátoky s plážemi, řadící se k nejkrásnějším v celém Španělsku. Celý tento hornatý výběžek na jihovýchodě Pyrenejského poloostrova je navíc známý výjimečně suchým a teplým mikroklimatem. Občas sice pořádně zafouká, ale deště se rozhodně příliš bát nemusíte. Tato část pobřeží Costa de Almeria je totiž považována za místo s nejmenším množstvím srážek v celé Evropě.