Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Moritzburg  - zámky Sasko, Německo 1500.jpg

    Na skok k sousedům do Saska

    Doba moc cestování nepřeje, ale přesto si vás dovolím pozvat za barokními skvosty do Německa, a to přímo konkrétně do Saska. Saskou metropolí jsou Drážďany, které se nacházejí na nám dobře známé řece Labi.

  • Kostarika z vyhlídky1500 2.jpg

    Kostarika, pozvánka do zahrady

    Tentokrát vás chci zavést do botanické a zároveň zoologické zahrady. Nebojte se však, budeme společně cestovat, a to poměrně daleko. Tou největší zahradou, kde se nalézají četné druhy květeny a mnoho druhů zvěře, včetně hmyzu a ptactva, kterou jsem kdy navštívil, je Kostarika. Určitě jste již o této středoamerické zemi mnohé slyšeli. Tak tomu bylo i u mne, ale přesto jsem se rozhodl, že její půvab poodkryji a nyní se s vámi o své poznatky podělím.

  • Americké Panenské ostrovy - pláž, plachetnice1500.jpg

    Americké Panenské ostrovy, křehký ráj v Karibiku

    Není tomu tak dávno, co se nad severovýchodním cípem Malých Antil prohnaly těsně za sebou dva hurikány (rok 2017). Mají na svědomí lidské životy i materiální ztráty. Přesto je důležité napsat, že hurikány tuto oblast ohrožují mnohem déle. Byly tu i v dobách, kdy se vůbec neuvažovalo nad tím, že lidská činnost ovlivňuje podnebí.

  • Plaz na Nukuteatea - Wallis 1500.jpg

    Wallis a Futuna, tropický ráj beze spěchu

    Dnes se vypravíme do jednoho z mých oblíbených koutů světa, a to do Tichomoří. Zde se ve spoustě slané vody nachází tři zapomenuté vulkanické ostrovy s několika útesy, které jsou francouzským zámořským územím. Třebaže jsou formálně součástí Francie, nejsou členem Evropské unie. I když na letišti vedle francouzské vlajky vlaje z jedné strany vlajka Wallisu a Futuny a z druhé vlajka Evropské unie.

  • Mostar most 04 - Bosna a Hercegovina 1500.jpg

    Bosna a Hercegovina

    Dnes společně zavítáme opět na Balkánský poloostrov, jmenovitě do mnohonárodnostního státu Bosna a Hercegovina. K tomuto kroku mě vedou znepokojivé informace o možném zániku tohoto státního útvaru. Nebo spíš o možném rozdělení této federace na dvě samostatné části, které by spěly ke sjednocení se sousedními zeměmi. Obávám se však, že by to opět vedlo k prolévání krve. Což na tak malou zemi by bylo další velké utrpení, které si snad nezaslouží. Bosna a Hercegovina oplývá nejen nádhernou přírodou, divokými horami, hlubokými lesy a dravými řekami, ale i města se vyznačují malebností a balkánskou orientální atmosférou.

  • Bajterek - Nur-Sultan, Kazachstán 1500.jpg

    Nur-Sultan, stepní hlavní město

    Dnes vás opět pozvu do Kazachstánu, kam jsme se podívali před časem. To jsme si prohlédli největší a bývalé hlavní město Almaty.

  • dominicana pláž__Dominikánská republika_1500.jpg

    Dominkánská republika, neopěvovaná, ale přesto krásná

    Na internetu najdete spoustu recenzí, které popisují Dominikánskou republiku jako tu horší karibskou destinaci, kde není příliš co k vidění a místní lidé jsou arogantní a neochotní. Ze své zkušenosti mohu říct, že to rozhodně není pravda a důkazem může být i to, že stále patří mezi nejnavštěvovanější země Karibiku.

  • nizwa omán 15002.jpg

    Omán, dovolená v zemi kadidla

    Jestli máte chuť zažít kouzlo Arabského poloostrova, ale nestojíte o okázalý luxus Dubaje a neláká vás ani dovolená v hotelu u umělé laguny s téměř vroucí vodou, zkuste zamířit o pár kilometrů jihovýchodním směrem. Sousedem Spojených arabských emirátů je totiž země, která dlouhou dobu zůstávala západním turistům neznámá, a nebylo vůbec snadné získat povolení ke vstupu. Řeč je o Ománu, zemi krásných přírodních pláží a oáz skrytých mezi horskými hřebeny, kde okusíte chuť pravé Arábie.

  • Bottom - Saba, Karibik dovolená 1500.jpg

    Saba, panenská královna Karibiku

    Hurikánová sezóna v mém oblíbeném Karibiku končí, tak vás zvu na prohlídku malého nizozemského ostrůvku v Karibském moři. Saba, tak se ostrůvek s rozlohou 13 kilometrů čtverečních nazývá, je součástí souostroví Malé Antily a patří do skupiny Závětrných ostrovů. Sám název už naznačuje, že je za větrem, tudíž škody po hurikánech jsou minimální, jestli vůbec nějaké.