Albánie, tak trochu opomíjená země Evropy

Albánie je stále trochu zapomenutým koutem Evropy, ovšem turistický ruch se zde začíná velmi rychle rozrůstat. Nejvíce však stále tuto zemi divokých hor, řek, hlubokých údolí a kaňonů vyhledávají turisté, toužící po dobrodružství. Avšak Albánie nabízí i klasickou komfortní dovolenou v turistických letoviscích u moře. Je to také země s bohatou historií, takže ideální místo pro ty, kteří se zajímají o různé památky. Mimo to jistě upoutá pozornost snad každého návštěvníka přítomnost Mercedesů, na které narazíte opravdu všude a nepřehlédnutelné jsou i všudypřítomné betonové bunkry, připomínající těžké časy minulosti.

Saranda – turistické středisko na samém jihu Albánie 

Saranda, město na pobřeží Jónského moře, se sice někomu může na první pohled jevit jako neatraktivní letovisko, ale dovolená zde vůbec není k zahození. Neustále se zde aktivně budují nové hotely, byty, či různé penziony, takže pro milovníky komfortního ubytování není problém najít vhodné místo, kde trávit svou dovolenou

Saranda, výhled z Lekursi - Albánie

Pláž v Sarandě je dlouhá, s malými oblázky a voda v moři má azurově modrou barvu. Za návštěvu stojí určitě i pláže Pulebardha nebo Pasqyra. Podél pobřeží se nachází mnoho kaváren, barů, obchodů se suvenýry, půjčovny skútrů, a také noční kluby. Letovisko je vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak pro mladé lidi, kteří vyhledávají bujarý noční život. 

Pláž - Albánie

Přímo v Sarandě, popřípadě v blízkém okolí se nachází i spousta zajímavých památek, takže ideální místo pro milovníky historie. Několik historických monumentů jako například kostel sv. Mikuláše z Bari, který byl postaven v byzantském stylu, synagoga odkazující na přítomnost židovské komunity, mešita, připomínající dobu Osmanské říše či pozůstatky části zdí křesťanské baziliky určitě stojí za návštěvu. 

Nad městem se pak nachází středověká zřícenina pevnosti Kalaja z 16. století. Hrad byl postaven ve tvaru čtverce se dvěma kulatými věžemi a je z něj nádherný výhled na město, na ostrov Korfu, na hory i pláže. Kalaja se v současné době využívá jako restaurace, kde si můžete mimo dobrého tradičního jídla poslechnout i lidovou hudbu.  

Nedaleko Sarandy je možné navštívit archeologické naleziště Butrint, které bylo v roce 1992 zapsáno na seznam UNESCO. V Butrintu je možné navštívit amfiteátr ze 3. století př. Kr., do kterého se vešlo až 2000 diváků. Divadelní představení se zde konají i v dnešní době. Další zajímavou památkou Butrintu je bezpochyby Baptisterium, které sloužilo pro křty v období Byzantské říše a za zmínku stojí i středověká fontána, křesťanská bazilika či hradby, tvořené za pomocí velkých kamenných bloků. Ze samotné akropole je pak krásný výhled nejen na celý areál Butrintu, ale i na Butrintské jezero či kanál Vivari. V okolí naleziště se pak nachází přírodní rezervace, ve které žije mnoho druhů ohrožených zvířat.

Butrint, amfiteátr - Albánie

Ksamil – rušné letovisko

Vesnice Ksamil je součástí národního parku Butrint. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších letovisek jak tuzemskými, tak i zahraničními turisty. Písečných pláží se zde nachází hned několik, jsou krásně čisté a voda má tyrkysovou barvu. Vhodnými měsíci pro návštěvu jsou konec května, popřípadě začátek září, jelikož zde v tu dobu není příliš mnoho turistů. Doprava do Ksamilu není problém, jezdí tam často autobusy ze Sarandy. 

Berat, město tisíce oken

Zachovalé osmanské město Berat, obklopené pohořím Tomorr a řekou Osum, má velmi bohatou historii a je bezpochyby jedním z nejkrásnějších a nejčastěji fotografovaných míst v Albánii. Orientálnímu Beratu se často přezdívá „město tisíce oken“, a to z toho důvodu, že se ve středověké, velmi dobře zachovalé muslimské čtvrti Mangalem nachází spousta terasovitě postavených domků s velkými okny. Celá čtvrť byla vybudována na příkrém svahu a mezi jednotlivými domy s bílými fasádami jsou tak mnohdy velmi úzké dlážděné uličky. Mnoho domů dnes slouží jako penziony. K vidění je zde také Královská mešita zdobená freskami, která patří mezi nejstarší v Albánii. Dominantou města je pak Beratský hrad, kde je možné navštívit muzeum ikon slavného albánského malíře Onurfiho. Vzhledem k tomu, že se v Beratu nachází velké množství velmi dobře zachovalých historických památek, vysloužilo si v roce 2008 zápis do seznamu světového dědictví UNESCO, což zvýšilo návštěvnost města. 

Berat - Albánie

Vhodné je vyhradit si na prohlídku Beratu celý den a určitě se vyplatí zajet prozkoumat i okolí. Populární je rafting na řece Osum, či výšlap na horu Tomorr. Doprava z velkých měst je možná autobusy. Cesta z hlavního města Tirana zabere zhruba dvě hodiny.

Tirana

V hlavním městě Tirana se sice nenachází tolik historických památek jako v Beratu, ale za to jsou zde zajímavá muzea. Velmi působivé jsou například expozice v muzeu Bunk´Art, které představuje období komunismu. Ve městě se pak také nachází spousta budov připomínajících sovětskou éru země. Zajímavým místem k návštěvě je určitě i unikátní Pyramida, která je taktéž připomínkou komunismu. Byla dokončena v roce 1987 a záměrem bylo umístit zde muzeum na počest diktátora Envera Hodži, jenž zemi vládl v letech 1944-1985. V dnešní době zůstává budova nevyužita. Dlouhou dobu se vedly velké diskuze o tom, zda ji zbourat nebo z ní vytvořit památník, který by připomínal právě onu éru komunismu. Dnes se pracuje na její přeměně na vědeckotechnologické centrum (středisko digitálních technologií). Po návštěvě muzeí stojí za to zastavit se v některé z mnoha kaváren a dát si místní kávu

Pyramida, Tirana - Albánie

Kávu či tradiční albánské jídlo je možné si vychutnat na vrcholu hory Dajti, kam se dá vyjet gondolou, jenž patří mezi nejdelší na Balkáně. Cesta trvá zhruba 15 minut. Na samém vrcholu hory se nachází restaurace, hotel, či rotující bar a je odsud pěkný výhled na město. V létě jsou zde organizovány vyjížďky na koních, v zimě se dá lyžovat a samozřejmě je zde spousta tras pro horskou turistiku. Kromě toho je zde také možnost vyzkoušet paragliding, zip line, mini golf, kolečkové brusle, jízdu na horském kole, horolezectví a mnoho dalších aktivit. 

Permet 

Městečko Permet je známé především jako město růží, a proslulo také díky folklornímu festivalu, na kterém můžete vidět to nejlepší z místního folklóru. Nedaleko města jsou i slavné termální lázně Bënja, kam se můžete nechat dovést taxíkem, popřípadě tam můžete dojít i pěšky. Přes řeku s modrozelenou vodou, bohatou na síru, byl ve středověku postaven starobylý kamenný most, který zde stojí dodnes a láká k fotografování. Zápach síry je v této oblasti opravdu velký, ale koupání stojí za to. Někteří místní tvrdí, že koupání v této horké vodě má blahodárně účinky na zdraví, tak proč to nevyzkoušet? Navíc jsou zde krásné výhledy na vzdálené hory. 

Albánie je proslulá svými divokými horami, takže pokud jste milovníky přírody, je tato země ideálním místem pro horskou turistiku. Velmi populární treky se nacházejí například v Národním parku Valbona a spousta treků je také například v Národním parku Theth, poblíž hranic s Černou Horou. 

Valbona - Albánie

Albánie stále patří mezi ty chudší státy Evropy, což znamená, že ceny jsou zde pro nás mnohem přijatelnější, než v jiných destinacích. Vhodné je vzít si na cesty peníze v hotovosti, jelikož se zde na některých místech nedá platit kartou. Nejvhodnější dobou k návštěvě jsou samozřejmě letní měsíce od června do srpna. Navíc místní lidé jsou velmi přátelští a k turistům velmi vstřícní, takže se nedivte, pokud vás budou zvát na tradiční albánské jídlo, víno či rakji. 

Přečtěte si takéEurovíkendu v Tiraně.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej