Auckland, největší polynéské město

Mnoho lidí přijíždějících na Nový Zéland se Aucklandu vyhýbá jak čert kříže. A já k tomu nevidím žádný důvod. Auckland je město plachet a vulkánů, největší polynéské město a místo, kde se za jeden den můžete vykoupat v poklidném Pacifiku i v rozbouřeném Tasmánském moři.

Multikulturní město rozhodně stojí za návštěvu. Není tu totiž jenom beton, panel a asfalt a dopravní zácpy a aucklandská věž. Ale pěkné městské pláže, zelené sopečné kopečky, nádherné parky a deštné pralesy coby kamenem dohodil. 

V zemi Maorů

Jakmile přiletíte na aucklandské letiště, hned budete vědět, která uhodila. Právě jste přistáli u Maorů. Chodba k imigrační kontrole totiž není ledajaká letištní chodba, ale na uvítanou tu hraje jemná maorská hudba, uslyšíte zvuky lesa a skřehotání zélandských ptáků. Na konci projdete dřevěnou vyřezávanou bránou a už se můžete připravovat na otázky imigračních úředníků. 

Co je nezbytné mít s sebou na cestu do Aucklandu?

Jediné, co potřebujete na Zéland jako turista je dostatečný obnos peněz na účtu. 1000 NZD na každý měsíc a zpáteční letenku

Víza na 3 měsíce dostanete na místě. Po vyzvednutí zavazadel si hlavně nezapomeňte zkontrolovat dovezenou svačinku. Za ovoce zapomenuté v batohu dostanete 400$ pokutu na místě.

Máte-li stan či boty na túry a další sportovní vybavení, očekávejte bio kontrolu. Na ostrově prostě nechtějí něco, co na Zéland nepatří. 

Auckland

Taxíkem a nebo autobusem do centra? 

Asi bych volila autobus za 16$, protože každý $ se v celkem drahé zemi hodí (1NZD = 17.5 Kč).

Vyjděte ven z haly a určitě si vás nějaký „shuttle bus“ odchytí. 

Kde se ubytovat? 

V Aucklandu je dobré mít zarezervovaný hostel nebo hotel alespoň na pár dní, než se rozkoukáte a dospíte časový posun, který je 12 hodin. Takže ráno budete večeřet a v noci budete očekávat oběd. 

Na hlavní ulici Queen Street a v jejím okolí je mnoho hostelů a backpackerů. Ale rozhodně nemusíte být tam. Třeba čtvrti Ponsonby, Takapuna a nebo Mission bay mají podle mě daleko lepší nabídky ubytování. Možná, ale také dražší...

Kempy najdete v Northcote za mostem a poté za letištěm, ale kempovat v Aucklandu bych já osobně nechtěla. Zamluvte si nějaké místo na 3 -4 dny a poté vyrazte z Aucklandu pryč. 

Auckland centrum

Nyní vás vezmu na prohlídku města... 

Vezměte si pohodlné boty a následujte mě :-)

Sky Tower

Jako první se porozhlédneme kolem Queen Street a vyjedeme na 328 metrů vysokou věž Sky Tower. No dobře, na hlavní ulici toho moc není, jen obchůdky a obchody a fast foody. V bočních uličkách najdete zapadlé restaurace a bary a kluby. Jinak za divadlem a před City Hall se rozprostírá malé náměstí, které se jmenuje Aotea Square. Zde se moc nezdržujte, pojďme na věž! Za 29$ se dostanete na super vyhlídku ve 186 metrech a dokonce můžete jet až do nejvyššího 60. patra a projít se po skleněné podlaze. Při příznivém počasí můžete vidět až 80 km daleko. Sky Tower stojí na Victoria Street spolu s vystřelovací atrakcí. Pro ty, co milují adrenalin a už skočili z věže a ještě jim to nestačilo, mohou se nechat vystřelit v kovové konstrukci. 

Albert park

Albert park ležící před univerzitou a za Art Galery slouží jako místo setkání a odpočinku. Byznysmeni se sem chodí s kávou v kelímku nadechnout a každoročně se zde koná několikadenní oslava čínského Nového Roku - Lantern festival. Park se mi líbí díky prastarým pokrouceným stromům

Přístav v Aucklandu

Dále bych vám chtěla ukázat přístav. Město plachet se tak nenazývá pro nic za nic, takže milovníci přístavů a lodí se přijdou na své. Podél vody se dá dojít až do Silo parku, který v létě hýří zábavou, jídlem a hudbou. Kreativci pomalovali obrovská přístavní sila a z jinak průmyslové zóny vytvořili příjemné odpočinkové místo uprostřed velkoměsta. Pokud máte chuť na něco dobrého nebo sklenku vína, přístavním restauracím neodoláte. Ale připravte si částku, ze které se vám protočí panenky. Třeba u hotelu Hilton stojí restaurace Euro, která je padesátá nejlepší na světě. 

Auckland - přístav

Na nejvyšší vulkán v Aucklandu

Další den se pojďme podívat k 50 metrů hlubokému kráteru na Mt. Eden (196 m). Na nejvyšší vulkán v Aucklandu se vydejte pěšky, protože výhledy, které ze zeleného paloučku s „dírou“ v zemi a cestou nahoru spatříte, si určitě zamilujete. Sopka je vyhaslá, nebojte. Jen tak mimochodem v Aucklandu najdete více jak 55 sopek...

Z vrcholu uvidíte za městem ostrov s dalším velkým zeleným vulkánem. A ten ostrov se jmenuje Rangitoto Island a o tom se dozvíte něco zanedlouho.

Když už máme den v zeleni, tak nevynechejte rozsáhlý Cornwall park (takzvanou městskou farmu) s vyhlídkou a nebo třeba Domain park s muzeem, rozkvetlou zimní zahradou, prastarými stromy a příjemnou kavárnou Winter Garden

Kam se zajít v Aucklandu vykoupat k moři?

Zeleně už bylo určitě až až a určitě se budete chtít jít vykoupat. Doporučovala bych vám si vybrat mezi Takapunou v North Shore, to znamená přejet autobusem most a dostat se do severního Aucklandu a užít si přímořské „letovisko“ a nebo se opět autobusem dopravit na 10 km vzdálenou Mission Bay. Příjemně písčitou pláž s restauracemi a kavárnami podél pobřeží. Jakmile vás přestane válení na pláži bavit, můžete se zajet podívat na dvě vyhlídky, jedna se nachází kousek za obřím akváriem – Kelly Tarlton’s Sea Life Aquarium a před Mission Bay. A nebo až úplně na konci této pobřežní malebné silnice za Saint Helier’s Bay. Vyhlídka se jmenuje Achilles point

Auckland pláž

Výlet z Aucklandu

Výlet kousek za město bych zvolila právě ostrov Rangitoto s prohlídkou Devonportu

V centru nastupte na loď směr „sopečný ostrov s největším zalesněným kráterem“ a zastávkou v Devonportu. Takhle totiž vytvoříme ze dvou výletů jeden celodenní. 

Dopoledne si prohlídněte historický Devonport, ležící na konci poloostrova naproti centru přes vodu. Vylezte na dvě další sopky (Mt. North Head a Mt. Victoria) s nádhernými výhledy na oceán, ostrovy a město, zajděte do pevnosti a dejte si kávu v některé z příjemných kaváren a vyčkejte další ferry, která vás zaveze na ostrov.

Ostrov je vzdálen jen půl hodiny z centra a lístek stojí 30$, takže drahého výletu se bát nemusíte. Co na ostrově vidět? Prázdninové opuštěné domečky z šedesátých let, zalesněný kráter, vyhlídku a lávové jeskyně. Nezapomeňte dostatek vody, dobré boty a baterku.

Půl dne na výlet po ostrově bohatě stačí. 

Kam se ještě zajet podívat?

Máte-li na Auckland více dní, zajeďte do Waitakere Rangers do deštného pralesa a na divoké pláže v západním Aucklandu a nebo jeďte kouknout na mořské toreje hnízdící na Muriwai Beach. 

Auckland pro mě bude vždy mým druhým domovem! A doufám, že pro vás místem, na které budete rádi vzpomínat. 

Před cestou by se Vám mohl ještě hodit článek - Bezpečnostní kontrola při odbavení aneb na co nezapomenout a další články najdete na našem blogu o cestování :-). 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej