Bezpečně do zahraničí s DROZDem

Málokdo projekt DROZD zná, přesto už mnoha Čechům v nesnázích při zahraniční cestě pomohl. Seznamte se dnes i vy s projektem Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, o který se stará Ministerstvo zahraničních věcí.

Ať už cestujete do zahraničí na vlastní pěst nebo s cestovkou do vzdálenějších a exotických míst, bezpečnost je při cestování důležitá, o čemž určitě nikdo z vás nepochybuje. Protože je však člověk na cestách často odříznutý od informací, nemůže se včas připravit na nečekané situace - a právě proto vznikl před šesti lety tento skvělý informační projekt  se jménem DROZD.

Proč se hlásit a k čemu vlastně slouží?

Slouží k poskytování rychlé pomoci občanům v nouzi a organizaci pomoci, např. když dojde k přírodním katastrofám či sociálním nepokojům, prostě informuje o nenadálých situacích, které můžou při cestování nastat.

Zaregistrovaní cestovatelé, kteří se právě v daném státě nebo místě pohybují, v takovém případě dostanou zprávu e-mailem i SMS, s důležitými informacemi nebo varováním před hrozícím nebezpečím. 

Dozvíte se o aktuální situaci v zemi, upozorní vás i na nebezpečná místa nebo místní pravidla a zvyky, které se vyplatí dodržovat - třeba kdy a kde platí zákaz nočního vycházení apod. 

Do jakých destinací využít DROZDA?

Pro představu - když v roce 2011 probíhaly v Egyptě demonstrace a střílelo se přímo na náměstí v Káhiře, v nebezpečné situaci se ocitly i stovky českých turistů. Kdo byl zaregistrovaný v DROZDu, obdržel SMS, že může k odletu využít speciálně přistavené slovenské letadlo, a to včetně termínu a kontaktu, pokud má zájem Egypt opustit. V minulosti projekt také varoval Čechy před tsunami v Asii nebo kontaktoval konzulát v Sydney po zemětřeseních, které zasáhly Austrálii. 

Míříte-li tedy do oblastí, kde se s takovými potížemi a neštěstími můžete setkat, rozhodně vám doporučujeme systém DROZD využít. Běžně se využívá pro cesty např. do zmíněného Egypta, Turecka, Tuniska, USA, Gruzie či Saudské Arábie, ale vzhledem k momentální situaci se hodí při cestě do kterékoliv ze zemí Blízkého východu či Afriky, jmenovitě třeba do Alžírska, Iráku, Jemenu, Libye, Pákistánu, Súdánu či Sýrie.

Kde se můžu registrovat?

Projekt dobrovolné registrace využívají tisíce lidí, takže pokud se chcete mít přehled a být včas informováni o možných rizicích a bát se alespoň o trochu méně, neváhejte se zaregistrovat také. 

Používání DROZDu je velmi snadné - na webu https://drozd.mzv.cz/ se přes formulář zaregistrujete před cestou do zahraničí (ať už na letní dovolenou, pracovní cestu nebo do exotických zemí na vlastní pěst) a vypíšete informace o sobě a spolucestujících, o místě pobytu v zahraničí a itineráři cesty, a dáte ministerstvu kontakt na někoho z vašich blízkých v ČR, aby je mohlo v případě potíží informovat.  

Při cestování do exotických destinací by tak ke kontaktnímu telefonu na konzulát či zastupitelský úřad (bližší informace najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí v sekci Odbor konzulárních činností) měl být i zápis do tohoto bezpečnostního systému, ať už vás na cestách nic nepříjemného nepřekvapí.

A pokud hledáte bezpečné a spolehlivé parkování u Letiště Ruzyně, vyzkoušejte třeba nás - Parkování R7.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej