Izrael, Negevská poušť aneb kam v zimě z Eilatu

Díky nízkonákladové společnosti Ryanair se nám v zimním období objevují levné letenky na izraelské letiště Ovda, které je asi 60 km od známého přímořského letoviska Ejlat u Rudého moře. Ačkoliv leden a únor jsou i v Izraeli nejchladnějšími měsíci v roce, je zde příjemných 20°C a ani srážky nebývají příliš časté. Není to sice na plážovou relaxaci pod horkým sluncem, ale pro cestování a poznávání je to počasí naprosto ideální.

Že na jihu Izraele není co k vidění? Omyl! Právě Negevská poušť ukrývá unikátní poklady, které všem cestovatelům doslova berou dech.

Negevská poušť, výhled - Izrael

Kadidlová stezka Nabatejců

Přes Negevskou poušť vedla jedna z nejdůležitějších obchodních cest předního východu, vedoucí od přístavů na Arabském poloostrově do středomořského přístavu Gaza. Ve 4. až 1. století před naším letopočtem je spojována s nomádskými Nabatejci, jejichž velbloudí karavany křižovali Negevskou poušť po několik staletí. Důkazem, jak výnosný tento transport zboží byl, je známé město Petra v dnešním Jordánsku, které je právě dílem Nabatejců.

Negevská poušť, výhled - Izrael

Vypravit se po stopách Nabatejců může být vzrušující zážitek, a to nejen pro milovníky historie. Jedna ze dvou hlavních větví Kadidlové stezky, jak se tato dálková obchodní cesta nazývá, totiž vede nejkrásnějšími národními parky jižní Izraele.

Mitzpe Ramon 

Nejlepším výchozím bodem k návštěvě nejznámějších národních parků v Negevské poušti je Mitzpe Ramon. Tohle někdejší přistěhovalecké městečko, které vzniklo v 50. letech 20. století, když se stavěla pouštní dálnice do Ejlatu, je dnes téměř zcela orientováno na turistický ruch. Najdete zde všechno, co potřebujete k výpravě do nehostinné pouště. Seženete zde také ubytování a můžete si zde půjčit třeba čtyřkolku nebo terénní motocykl. 

Z Ejlatu se do Mitzpe Ramon dostanete nejlépe mikrobusem společnosti Shuttle, která zajišťuje mimo jiné i dopravu z letiště Ovda. Mikrobusy jezdí denně a cesta vás vyjde na 25 amerických dolarů. Do Mitzpe Ramon dorazíte asi za hodinu a půl.

Mitzpe Ramon, Negev - Izrael

Krátery Machteš - izraelská specialita

Hned za městem Mitzpe Ramon se rozkládá jeden z divů Negevské pouště. Je jím největší machteš na světě, Machteš Ramon. Machteš znamená v hebrejštině hmoždíř, ale v jazyce geologů to znamená unikátní kráter, který byl vytvořený postupnou erozí někdejšího mořského dna. Je jich na světě jen sedm. Šest z nich se nachází v Izraeli a jeden najdete na území Egypta. 

Na Machteš Ramon je vážně strhující podívaná. Stěny kaňonu padají až do čtyřsetmetrových hloubek a celý ten kráter je dlouhý bez mála čtyřicet kilometrů. Není divu, že se mu taky někdy přezdívá izraelský Grand Canyon.

Kráter Machtéš, Izrael

Na okraji machteše je informační centrum, které je rozhodně dobré navštívit. Dozvíte se tam všechno, co potřebujete vědět a ještě vám udělají plán prohlídky přesně na míru, podle vašich požadavků. Stejně jako téměř všude v Izraeli i zde se skvěle domluvíte anglicky a pracovníci centra vám velmi ochotně poradí úplně se vším.

Sestoupit do hloubi kaňonu je jedinečný zážitek, ale také celkem náročný trek. Ať už se však rozhodnete machteš prozkoumat nebo ne, doporučuji projít si kratší vyhlídkovou trasu, která vede od infocentra k vyhlídce na okraji kaňonu. Cestou se můžete kochat překrásnými sceneriemi a samotná vyhlídka je pak třešničkou na dortu.

Výlet napříč samotným machtešem je docela náročná tůra, nicméně jde o nezapomenutelný zážitek. Pozor na přeceňování svých sil. V měsíční krajině s roztodivnými skalisky a minimem života je trochu těžké odhadnout skutečnou vzdálenost, a tak se raději držte značených tras, u kterých si podle mapy lehce zjistíte kilometráž. Nezapomeňte si také přibalit dostatečnou zásobu vody, vyrážíte přece do pouště. Mile vás překvapí značení turistických cest, protože je téměř identické se značením klubu českých turistů. 

Když pak sestoupíte na samé dno kráteru, dostanete se do říše ticha a samoty. Můžete si představovat tiché karavany dávných Nabatejců, jak beze slova kráčejí od obzoru k obzoru a při pohledu kolem sebe pocítit naší nicotnost. 

Pokud se už ponoříte do hlubin machteše, rozhodně se vydejte po turistické stezce do samého srdce kráteru, jímž je nejnižší bod Eim Saharonim. Naleznete zde jezírko, které je jako stvořené k odpočinku, a není divu, že zde k načerpání nových sil zastavovaly i obchodní karavany. Zajímavou atrakcí je i skála s otisky pravěkých hlavonožců, známá jako amonitová stěna.

Machteš, Eim Saharonim - Izrael

Kaňon Ein Avdat

Severně od Mitzpe Ramon se rozkládá další kaňon. Tento však vytvořila dnes již vyschlá řeka Tzin, což však vůbec neubírá na jeho kráse. Jméno dostal podle starověkého sídla Avdat, vybudovaného samozřejmě Nabatejci, jehož ruiny, které jsou pod ochranou UNESCO, leží jen kousek od kaňonu. Jsou veřejnosti přístupné a jedná se o opravdu magické místo, dýchající neopakovatelnou atmosférou.

Ein Avdat je dlouhý přibližně 25 km a ukrývá spoustu zajímavostí. V přírodních jeskyních nad kaňonem bydleli v raném středověku byzantští mnichové, ale lze tu objevit i stopy po jejich prvních obyvatelích, kterými byli před osmdesáti tisíci lety neandrtálci.

Ein Avdat, Nagev - Izrael

Máte-li už dost vyprahlé pouště, sestupte ze severní strany kaňonu k pramenům Ein Mor. Uvidíte vytékat vodu přímo z kamene, a když půjdete stále dál podél potůčku, dorazíte k asi patnáctimetrovému vodopádu. Jestli se však budete chtít napít, přejde vás chuť, jakmile ve vodě smočíte rty. Voda má totiž vysoký obsah soli a pít se opravdu nedá. Na rostlinách kolem vody se usazují drobné krystalky soli a vytvářejí nádherné lemování. V celé kráse spatříte tento jev okolo tůňky dole pod vodopádem.

Cestování po odlehlejších končinách nejen Negevské pouště

Izrael má několik desítek přírodních parků a velkou část z nich najdete právě na jihu země. Chcete-li tuto impozantní krajinu plnou překvapení a úchvatných scenerií probádat více, vypůjčte si terénní auto a můžete vyrazit. Vzhledem k napjaté situaci mezi Izraelci a Araby buďte samozřejmě obezřetní a dbejte na rady a pokyny informačních center. Nemějte ale zase žádné přehnané obavy. Drtivá většina míst, kde je opravdu co k vidění, se nachází v klidných a naprosto bezpečných regionech.

Přečtěte si také článek o stále více populárním Ománu anebo pokud byste chtěli jet někam blíže, kde je o něco tepleji než u nás, zkuste třeba Andalusii.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej