Jak vybrat fotoaparát (nejen) na dovolenou

Cestování je neodmyslitelně spojené s focením. Hezké fotky z dovolené chce mít asi každý. Díky sociálním sítím je navíc fotografie jako taková, vůbec čím dál populárnější.

Na letiště vozíme zákazníky s různou výbavou od mobilů, přes kompaktní fotoaparáty až po zrcadlovky za stovky tisíc. Jestli nevíte, s čím jet, zkusíme vám trochu poradit :-)

Mobilní telefon

Všichni ho máme neustále po ruce, takže s ním pojedete tak jako tak. Dnešní chytré mobilní telefony mají čím dál lepší fotoaparáty a neváží téměř nic, takže pokud vám jde především o vzpomínku na dovolenou, může stačit a nepronese se. Velkou výhodou je možnost upravit snímky rychle v aplikaci a okamžitě je sdílet třeba přes e-mail nebo sociální sítě, což s klasickým fotoaparátem neuděláte. Cena telefonů s lepší fotovýbavou navíc začíná už na nějakých 4 000 Kč.

Fotoaparát mobil

Na druhou stranu, chcete-li si s fotkami alespoň trochu vyhrát a neudělat jen "běžný výcvak", je lepší vsadit na přístroj, který byl pro focení stvořený. S mobilem se hůř zoomuje, nedá se moc řešit hloubka ostrosti (rozmazání pozadí nebo popředí), většina lidí fotí kdeco (a vytrácí se pak kvalita) a úpravy na malém displeji mobilu také nejsou to pravé ořechové. 

Kompaktní fotoaparát

Klasický kompakt je typ přístroje, který zná nejvíc lidí (a kterým si vás pravděpodobně vyfotí i valná část Japonců :-) ) a vyfotíte s ním mimo jiné třeba klasickou rodinnou oslavu. Jsou proti všem ostatním variantám velmi levné, lehké a mají automatické režimy pro různý typ snímků. Podobně jako telefon se vám vejde téměř kamkoliv. Snadno se ovládají a hodí se pro každého, kdo chce prostě jen fotit, aniž by řešil, jak to funguje.

Fotoaparát kompakt

Nevýhoda je jednoduchá a dnes bohužel i hodně citelná - proč mít kompakt, když mám mobil s trochu slušnějším foťákem, který navíc umí spoustu dalších věcí? Prodeje kompaktních přístrojů klesají nejen kvůli telefonům, ale i proto, že čím dál víc lidí chce mít lepší fotky a poohlíží se pak po lepší variantě, kterou najdete níže. V současnosti tedy de facto nemá koupě tohoto typu přístroje žádný smysl.

Nepravá (EVF) zrcadlovka

Ultrazoomy neboli nepravé zrcadlovky jsou mezistupněm mezi kompaktem a zrcadlovkou. EVF znamená elektronický hledáček. Nepoužívá se zde systém zrcadel, ale koukáte na displej. Jejich smyslem je dopřát lidem, kteří fotí s kompakty, víc možností a kreativity. Výrazně lépe si zazoomujete, můžete využívat pokročilejší funkce a manuálně nastavovat expozici (rychlost závěrky a clonu), ale na druhou stranu se už musíte trochu v ovládání a technice víc orientovat.

Fotoaparát evf

Špatné je, že EVF přístroje postupně vymírají. Protože se snaží být kompromisem, jsou mezi nimi i velké rozestupy. Kvalitou je levný ultrazoom srovnatelný s mobilním telefonem a kompaktem, ty lepší pak nikdy nedosáhnou na zrcadlovky. Jsou pomalejší a optická kvalita je kvůli malému čipu výrazně horší. Proti kompaktům jsou samozřejmě i výrazně těžší a většina se vám do kapsy nevejde.

Kompakt s výměnným objektivem

Ze všech typů fotoaparátů jsou kompakty s vyměnitelnými objektivy nejmladší a prožívají čím dál větší rozmach. Vytlačují výše zmíněné ultrazoomy, protože řeší většinu jejich potíží. Tělo je lépe skladné a i s objektivem je pořád menší než EVF. Lepší objektiv pak zaručuje i vyšší světelnost a tím celkovou obrazovou kvalitu. Fotit můžete na plnou automatiku jako u kompaktu nebo si nastavit vše ručně jako u zrcadlovky.

Fotoaparát kompakt s výměnným objektivem

Nevýhody si u moderních kompaktů hledají obtížně. Jsou dělané pro lidi, kteří chtějí fotit slušně, ale nechtějí utrácet za dražší zrcadlovku. Optická kvalita není tak vysoká a k dispozici nebudete mít optický hledáček jako u zrcadlovky. Cena pak může být pro někoho také trochu příliš, tělo pořídíte průměrně za nějakých 10 tisíc a k tomu ještě musíte dokoupit objektiv.

Zrcadlovka (DSLR)

Fotografická královna, do které nakonec investuje každý, kdo chce opravdu fotit na úrovni. V optickém hledáčku vidíte skrz systém zrcátek vše bez zpoždění (tedy ne jako u digitálního), nastavíte úplně cokoliv až do nejmenších detailů, budete rychlí, užijete si nádhernou hloubku ostrosti a vychutnáte si nejlepší kvalitu, jakou u foťáků můžete mít. Zrcadlovky a objektivy se prodávají samostatně a objektiv je většinou tím hlavním faktorem pro perfektní snímek. Chcete-li si z fotek udělat obraz na stěnu, pak berte DSLR.

Fotoaparát dslr zrcadlovka

Cena zrcadlovek jde sice s nižšími modely dolů, ale připravte si na nákup DSLR se základním objektivem minimálně 15 tisíc. Objektivy jsou pak s lepší světelností i výrazně dražší, takže počítejte s investicí kolem 25 tisíc za slušnější základ. Druhou a pro mnoho lidí rozhodující nevýhodou je velikost a hmotnost. Budete potřebovat téměř jistě brašnu a při delších túrách se hodně pronese. Poslední nevýhoda je pak spíš jisté zklamání, které prožívají ti, co doposud fotili s kompaktem a jejich fotky se zrcadlovkou "nejsou tak hezké." Musíte se jen vše naučit nastavit.

Co tedy vybrat?

Pokud chcete nacvakat fotky, které ukážete rodině a pár známým, plně vám bude stačit mobilní telefon.

Fotoaparát

 Chcete-li se naučit trochu fotit a třeba fotky někde i prezentovat, sáhněte po kompaktu s výměnným objektivem.

 Jestli to myslíte s focením vážně a požadujete kvalitu, je jedinou možnou volbou opravdová zrcadlovka.


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej