Karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

Sychravý a chladný podzim se již dostavil, proto je na čase se poohlédnout po nějaké destinaci, kde v tuto roční dobu je příjemné slunečné počasí, teplota se ustálila na 25 °C a tropická vlhkost je snesitelná. Vybral jsem pro vás zajímavou federaci Malých Antil.

Státní zřízení ostrovů Svatý Kryštof a Nevis

Jedná se o nejmladší stát západní polokoule. Konstituční monarchie Svatý Kryštof a Nevis získala nezávislost na Spojeném království v roce 1983. Přesto nadále je hlavou státu britská panovnice Alžběta II, která je na ostrovech zastoupená generálním guvernérem.

Vlajka - karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

Jak už název státu napovídá, federaci tvoří dva ostrovy: větší Svatý Kryštof a menší Nevis. Svatý Kryštof se oficiálně nazývá Saint Christopher, zkráceně Saint Kitts. Menší ostrov se několikrát pokusil vymanit ze společné federace, ale vždy v plebiscitu chybělo pár procent, aby se osamostatnil. Podle ústavy však má rovnocenné postavení, přesto si obyvatelé stěžují na ekonomickou diskriminaci.

Svatý Kryštof je na první pohled rozvinutější, funguje tu i průmysl, hlavně zemědělský a potravinářský. Nevis působí ospalým provinčním místem, kde jsou pouze plantáže cukrové třtiny a hotelové resorty.

Školačky - karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

Hlavní město Basseterre

Hlavní město Basseterre, které se nachází na jihovýchodním cípu ostrova Svatý Kryštof má mezinárodní letiště, vládní a správní budovy a je dopravním uzlem celé federace. Neočekávejte však velkoměsto s mrakodrapy. Jedná se o poklidné kreolské městečko z našeho pohledu. Z pohledu federace se jedná o pulzující metropoli. Ve městě se nachází Východokaribská centrální banka, která vydává východokaribské dolary, které jsou platidlem i na dalších ostrovech Malých Antil (Antigua a Barbuda, Dominika, Grenada, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Anguilla a Montserrat).

Nábřeží v Basseterre - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Jak to tak v Karibiku bývá, součástí hlavního města je námořní přístav, kterým proudí zboží a pohonné hmoty na ostrov. Důležitější je však hlubinný přístav, který dokáže odbavit obrovské výletní lodě. 

Port Zante - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Port Zante obchody - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Basseterre je pravidelnou zastávkou na plavbách východním Karibikem. Takže nikoho nepřekvapí, že trh pro turisty se nachází přímo v přístavu. V centru města se připomíná britská koloniální éra typickou hodinovou věží

Circus - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

U letiště, které se nachází na severním předměstí, je i železniční nádraží, ze kterého se vypravují turistické vlaky na okružní jízdy podél pobřeží ostrova. Třebaže cena není nízká, určitě doporučuji. Je to klasická turistická atrakce, která však místním dává obživu, udržuje původně plantážní železnici v provozu a seznámí zkratkovitě s ostrovem, jeho tradicemi i lidmi.

Průvodci - karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

Vagonky - karibské ostrovy Svatý Kryštof a Nevis

Železnice - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Závory - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy


Severní část ostrova Svatý Kryštof

V severní části ostrova se nachází nejvyšší bod ostrova – hora Mount Liamuiga. Její vrchol málokdo spatří, neboť se o něj zastavují plující oblaky. Tak je vrchol vždy cudně zahalen. 

Mount Liamuiga - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Na severozápadním pobřeží se nachází pevnost Brimstone Hill, která je na seznamu památek UNESCO a určitě si zaslouží návštěvu.

Pevnost Brimstone, z výšky  - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Pevnost Brimstone Hill, nádvoří - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Pevnost Brimstone Hill, vstup - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Ostrov Nevis

Z jižního cípu ostrova Svatý Kryštof je přes průliv vidět vysoká zelená hora s bílou mračnou čepicí. To je Nevis Peak na ostrově Nevis

Nevis Peak - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

I Nevis má mezinárodní letiště, ale letadlem se přímou linkou ze Svatého Kryštofu na Nevis nedostanete. Přímé spojení pouze dvěma trajekty. Jeden vyplouvá z hlavního města Basseterre a druhý z již zmíněného jižního cípu ostrova. Je to také nejkratší vzdálenost mezi ostrovy federace.

Trajekt na Nevis - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Jak už jsem psal, Nevis se památkami chlubit nemůže. Je opravdu menší sestrou své větší sestry a jak to tak bývá, je v jejím stínu. Je zajímavé, že v jejich kultuře se nepřirovnává vztah k bratrskému, jako u nás, ale právě k sesterskému.

Co může Nevis nabídnout?

Nevis však nabízí úchvatné bílé písečné pláže, které budete mít téměř sami pro sebe. S infrastrukturou je to však bídné, pokud nevyužijete služeb z některých resortů, bude vám připadat, že je každý den nedělní odpoledne. Jak jsem zakusil na vlastní kůži v Charlestownu, i asijský obchůdek měl zavřeno. Dalším lákadlem jsou sirné horké prameny, které jsou nedaleko hlavního města Nevisu. Tím je již zmíněný Charlestown. Lázně jsou skromné a využívané hlavně místními, kteří jsou s plaváním na štíru, proto upřednostňují před mořem bezpečné lázně.

Sirné lázně - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Oba ostrovy zaujmou též koloniální architekturou, která je patrná zvláště na honosných plantážních rezidencích, které však ohlodává nekompromisně zub času. Též jsou všude velké zděné pozůstatky třtinovarů, poznáte je podle vysokého komína a komolého kužele z tmavých kvádrů. 

Třtinovar - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Jak se na ostrovy dostat?

Na mezinárodní letiště se dostanete z Prahy pouze s přestupem. Pokud byste chtěli zavítat na Nevis, musíte přestoupit v evropské metropoli (Paříž či Amsterodam) a pak ve velkém leteckém uzlu na Svatém Martinovi. Pokud chcete zavítat na ostrov Svatého Kryštofa, musíte opět dvakrát přestupovat (Evropa a Spojené státy americké). Inu do Karibiku se přímo z Prahy nedostanete. Letenka bývá zpravidla největší finanční položkou, ale když s dostatečným předstihem zakoupíte letenku, ušetříte.

Ubytování na ostrovu Svatý Kryštof a Nevis

Ubytování na Svatém Kryštofovi seženete poměrně levné, přesto kvalitní. Nevis se spíše zaměřuje na bohatou americkou klientelu, takže počítejte s tím, že resorty na Nevisu jsou dražší.

Karibské pivo

V Basseterre se nachází pivovar, kde se vaří vyhlášené a v Karibiku populární pivo Carib. Nesmí vás překvapit, že se podává v třetinkových lahvích a většinou je hrdlo lahve opatřené půlměsíčkem limetky či citrónu. Pro Čecha to může zprvu působit nepatřičně, ale vězte, že si vás tato kombinace brzo podmaní. Zvláště, je-li pivo správně vychlazené. K romantickým západům slunce doporučuji lahodný karibský rum naředěný ananasovo-kokosovým džusem.

Co si dát k jídlu?

Určitě vyzkoušejte pouliční stravování. Není nic chutnějšího, než si dát v tropickém poledni ve stínu katedrály v hlavním městě čerstvě upraženou rybu s rýží. Pokud máte raději kuřecí, tak není problém. S hovězím či vepřovým je to horší a seženete tyto druhy masa spíše v restauracích. Ale k ostrovu patří ryby a dary moře. Koneckonců, pokud chcete vidět ryby v jejich přirozeném prostředí, nezapomeňte si zabalit dýchací trubici a masku. Popřípadě průkaz PADI, abyste si zařídili ponor v nějakém tamějším potápěčském centru. 

Měna na ostrovech

Na ostrovech Svatý Kryštof a Nevis se platí zmíněným východokaribským dolarem, který je pevně navázaný na dolar americký v poměru 2,70:1. Doporučuji se proto vybavit na cestu dolary americkými, které v pevném kursu směníte ve všech směnárnách. Bankovky mají na líci Alžbětu II. a na rubu motivy z jednotlivých ostrovů Malých Antil.

Východokaribské dolary - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Co s sebou na cestu?

Díky členství České republiky v Evropské unii cestujete do federace Svatý Kryštof a Nevis za účelem turistiky do devadesáti dnů bezvízově. Takže pro cestu stačí platný cestovní pas, dostatek financí a chuť objevit další nádherný kout světa s milými, leč lehce odtažitými obyvateli. Pokud však s nimi zasednete na ulici k dominu, otevřou vám svá srdce. Domluvíte se anglicky. Užijte si to tam!

Hráč domina - Svatý Kryštof a Nevis, karibské ostrovy

Přečtěte si také o nedalekých Amerických Panenských ostrovech nebo o perle Karibiku, ostrově Sv. Martina.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej