Palau, luxusní dovolená za rozumnou cenu

Minule jsem vás zavedl do jižního Pacifiku. Tentokrát zůstanu v teritoriu Tichého oceánu, ale nebude to taková vzdálená destinace, tedy relativně k Tonze.

Něco málo z historie ostrova Palau...

Palau je mladou republikou, která letos v říjnu oslaví dvacet let své samostatnosti. Ve své ústavě je definovaná jako republika ve volném svazku se Spojenými státy americkými. Ve své historii se o těchto pár mikronéských ostrovů staraly evropské země Španělsko a Německo. Po vypuknutí 1. světové války zabralo ostrovy Japonsko, které je po válce dostalo do správy jako mandátní území Společenství národů. V době druhé světové války dobyli ostrovy Američané a po válce je dostaly od OSN do správy jako poručenské území. Přechod od poručenské správy k samostatnosti trval 15 let a neobešel se bez komplikací, kterými byly dvě smrti palauských prezidentů, mnoho referend a změn ústavy. Ale od 1. října 1994 se Palau deklaruje jako plně samostatný stát. Američané zde zavedli plně fungující stát s výbornou infrastrukturou pro turisty. Palau je federativní republikou, která se skládá z 16 zemí. Že se jedná o federaci, turista nepozná, leda z místních vládních poplatků. 

Doprava na ostrově

Pohyb po Palau je problematický, avšak největší ostrov a nejobydlenější ostrov jsou bez omezení. Je nasnadě, že do takto vzdálené destinace se musí použít letadlo. Můžete využít korejskou leteckou společnost s přestupem v Soulu, je to jak z pohledu ceny, tak i doby letu nejvýhodnější. Palau je z pohledu Mikronésie nejdražší destinací, neboť sem létá mnoho Američanů a Japonců hlavně za potápěním.

Proč cestovat na Palau? Kde najít levné ubytování?

Mořské vody skýtají nepřeberné množství korálů, ryb a jiných mořských živočichů. Ale to neznamená, že sem mají povolen vstup pouze boháči. Pravdou je, že Palau není vyloženě batůžkářskou destinací. Přesto se dá najít přes webové portály slušné ubytování s výbornou cenou. Doporučuji hledat ubytování na nejrozvinutějším ostrově Koror, kde donedávna se nacházelo i stejnojmenné hlavní město. Teď je Koror pouze největším a jediným městem. Hlavní město přesídlilo do vísky na největším ostrově Babelthuap. Hlavní město se jmenuje Melekeok, ale i to je sporné, neboť vládní budovy jsou postavené nad Melekeokem a nesou název Ngerulmud. Jedná se o shluk tří budov: prezidentský palác, parlament a nejvyšší soud. Jinak veškeré turistické zázemí se nachází na zmíněném Kororu, proto doporučuji hledat si ubytování tam. Určitě se vyplatí půjčit si na jeden den automobil z místní půjčovny. Díky tomu si můžete prohlédnout Koror i nedaleký ostrov Babelthuap, neboť ostrovy jsou spojené mostem Japonsko-palauského přátelství. Na velkém ostrově se nachází mezinárodní letiště, ze kterého se bez problému po příletu dostanete taxíkem k hotelu. Většina hotelů má za malý peníz zřízené odvozy z/na letiště. 

Most Japonsko-palauského přátelství - Palau, Mikronésie

Co (ne)minout na ostrově Babelthuap?

Za prohlédnutí stojí výše zmíněný vládní komplex. Dále se tam nachází korejský a japonský památník, ale ty když minete, nic se nestane. Na západě ostrova Babelthuap se nachází přírodní park s vodopádem. Vodopád není ničím zajímavý a vstupné se všemi ostatními vládními poplatky by vás mělo od této návštěvy odradit, třebaže se můžete svézt naftovým monorailem. 

Ngerulmund - komplex vládních budov - Palau, Mikronésie

Zajímavá místa na ostrově Koror

Na ostrově Koror je toho více k vidění. Nachází se tu národní muzeum, které je zajímavé vystaveným bai (domorodý společný dům). 

Bai - Palau, Mikronésie

Soukromé Etpison muzeum musí navštívit každý milovník etnografie. V obou muzeích pořídíte tradiční suvenýry. Dále se zde nachází jediná palauská pošta, která má i oddělení filatelie, kde zakoupíte exotické poštovní známky. Dále se zde nachází akvárium s tropickými mořskými rybami nebo delfinárium. Je zde i první záchranná stanice pro žraloky. Nutno podotknout, že Palau se specializuje na ekologii. To poznáte hlavně při odletu, kdy se platí odletová a ekologická daň. I díky tomu je Palau bez dluhů, jako jedna z mála zemí. Tím jsem se přiblížil k tomu, čím je Palau zajímavé. To je mořský život. Vřele doporučuji objednat si u místních specializovaných cestovních agentur jednodenní zájezd. Z vlastní zkušenosti doporučuji Neco Marine, která má největší základnu a také nejlepší nabídky. V jednom dni se dá s nimi stihnout to nejzajímavější, co Palau nabízí. 

Neco Marine - Palau, Mikronésie

Vše se nachází na jih od Kororu v oblasti zvané Rock Islands. Tyto ostrovy jsou vyhlášené mořskou rezervací. Mezi téměř povinné zastávky patří kráterové jezírko na jednom z ostrovů, které má brakickou vodu. Zajímavé je však tím, že v něm žijí nežahavé medúzy, se kterými si můžete zaplavat. Jezero se jmenuje Jellyfish Lake a je k němu, jak je na Palau zvykem, třeba zvláštního povolení. Toto povolení vám vyřídí agentura, u které si výlet zakoupíte. Musíte však počítat s vyšší částkou na osobu, ale stojí to za to. 

Rock Islands - Palau, Mikronésie

Další zastávkou je German Channel, kudy táhnou rejnoci manty a jiní mořští živočichové. Zde probíhaly nejtvrdší boje mezi opevněnými Japonci a dobývajícími Američany. Určitě se zastavíte i u Natural Arch, což je přírodní brána uprostřed laguny. Trochu menší Pravčická brána, kterou znáte z Českého Švýcarska. Nesmíte vynechat ani Milky Way, zátoku s léčivým mazlavým bahnem. Je pravda, že toto léčivé bahno zapáchá stejně jako bahno normální, ale když je léčivé, tak tu masku na svém obličeji bez újmy vydržíte. Jenže největší atrakcí jsou mořští živočichové. Můžete zde pozorovat hejna korálových rybek, ale i vzácné největší mořské mlže – zévy obrovské. 

Léčivé bahno - Palau, Mikronésie

Samozřejmě že během náročného dne je i zastávka na oběd, který je již v ceně. Tento celodenní výlet, který jsem vám popsal, vyjde na 135 dolarů a k tomu ještě poplatek 100 dolarů za vstup do rezervace a k jezeru s medúzami. Pokud chcete na poplatcích 50 dolarů ušetřit, neuvidíte medúzy. 

Medúza - Palau, Mikronésie

Další zajímavostí je výskyt mořských krav neboli sirén. Na Palau se vyskytuje dugong indický, známý i pod názvem moroň indický. Jelikož se jedná od plaché a ohrožené druhy, tak se s nimi normálně nesetkáte. A ani jsem nevypátral za svůj pobyt na Palau, jak bych se k nim mohl přiblížit. 

Palauská kuchyně

Ohledně jídelníčku je to na Palau poměrně jednoduché. Převládají pokrmy z ryb a mořských živočichů. Stejně tak na jídelníčku objevíte vepřové, drůbeží i hovězí maso. Jelikož tento stát se nachází nedaleko Asie, setkáte se tu s řadou asijských restaurací s typickými asijskými pokrmy. Pokud si však chcete dopřát skutečnou lahůdku a budete mít v peněžence kolem 200 dolarů, objednejte si palmového kraba. Tak lahodné maso jsem do té doby ještě nejedl. Ale to je cenový extrém. 

Měna a ceny

Určitě už jste z předchozích řádků pochopili, že zákonným platidlem na Palau je americký dolar, včetně centových mincí. Díky přílivu bohatých Američanů, Japonců a Němců jsou zde ceny o hodně vyšší než na americkém Guamu či Federativních státech Mikronésie. Přesto vás týden na Palau nezruinuje a odměnou vám budou nezapomenutelné zážitky. 

Víza, návštěvníci Palau

Palau patří mezi státy, které občanům Evropské unie udělují víza po příletu zdarma, a to na dobu až 30 dnů. Už nevím, jak vás více nalákat k návštěvě této oceánské země. Možná ještě jeden fakt, který by vás mohl o návštěvě přesvědčit. Vůbec sem nejezdí občané Ruska. Tudíž místní si budou o vás myslet, že jste Němci a taky se vás na to budou ptát. Česká republika jim nic neříká, ale když je ubezpečíte, že jste ze země, která sousedí s Německem, pochopí, že jste Evropané. Jinak všude v Mikronésii jsem se setkal s tím, že mě považovali za Rusa. Ale z mého chování poznali, že Rus nejsem. Tak mě tipovali na Španěla. Davy Rusů v mikronéském regionu jsou na územích Guamu a Severních Marian, neboť jsou jediná americká, kam Rusové můžou bez víz. Ale jak jsem se již zmínil, na Palau se s nimi či s azbukou vůbec nesetkáte.

Přečtěte si také o dalším zajímavém místě v Tichém oceáně - Šalomounových ostrovech.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej