Minsk, město hrdina

Zimní počasí nahrává ke zklidnění a málokomu se chce zpoza kamen ven. Přesto si vás dovolím pomyslně vytáhnout z tepla domova. Tentokrát společně zamíříme na východ Evropy. Tam se nachází vnitrozemský stát, který ještě donedávna byl uzavřený a turisty opomíjený. Ale to se již pomalu mění. Možná za tím stojí i protiruské sankce po mezinárodně neuznané anexi ukrajinského Krymu.

O Bělorusku

Tím nově probouzeným státem je Bělorusko, které je stále silně spojeno s větším sousedem – Ruskem, se kterým tvoří od roku 1997 Svazový stát Ruska a Běloruska. Snahou tehdejšího a vlastně i současného prezidenta Alexandra Lukašenka bylo vytvořit silný stát a určitě se viděl v roli vůdce takového státního útvaru, neboť Borise Jelcina již viditelně opouštěly síly. Po nástupu ruského prezidenta Vladimíra Putina však došlo k ochlazení vzájemných vztahů, které se však podařilo normalizovat, ale myšlenka společné konfederace je v současné době již 7 let u ledu a Bělorusko se více přibližuje k Evropské unii. Zmiňuji to jen proto, že překonání pozemní rusko-běloruské hranice pro cizince je nemožné a Rusy zakázané.

Bobrujskaja - Minsk, Bělorusko

Formality při cestě do Minsku

Pokud do Běloruska pojedete pozemní cestou, musíte si před cestou vyřídit turistické vízum na konzulárním oddělení Velvyslanectví Běloruské republiky v Praze. Výhodné je však letět do Minsku, neboť v tom případě je turistovi povolen bezvízový styk do 30 dnů pobytu za turistickým účelem. A toho jsem využil i já. Ale pozor! Nesmíte přiletět z ruského letiště! Nezapomeňte kromě cestovního pasu i na cestovní pojištění léčebných výdajů! Bez toho vás do země nepustí a budete si muset na letišti zakoupit pojištění od běloruské pojišťovny, což není nejlevnější. Na kartičce pojištění, která může být vydaná i českými pojišťovnami, musí být výslovně napsáno, že je pojištění určené pro Bělorusko a plnění nesmí být nižší než 10 tisíc eur. Samozřejmě musíte mít s sebou dostatečné finanční krytí ve výši asi 25 € na den, stačí se prokázat platnou kreditní kartou.

I když to vypadá na první pohled, že vstup do Běloruska je nějakou byrokratickou záležitostí, opak je pravdou. Vstupní pohovor spíše zdvořilostní než výslechový, popřání pěkného pobytu a vstupní razítko do pasu. Mezinárodní letiště v Minsku je moderní a přímo od letištní haly odjíždějí každou chvíli autobusy MHD do centra města i ke stanicím metra. Minsk má velmi dobře fungující systém hromadné dopravy. Naleznete tu zatím dvě linky metra s dvaceti devíti stanicemi, příští rok by se měla otevřít třetí a v plánu je stavba i čtvrté.  Metro ve špičkách jezdí v minutovém intervalu a je velmi vytížené. V provozu je osm tramvajových linek, dále tam jezdí trolejbusy a autobusy. V metru se používají žetony, které zakoupíte v každé stanici podzemní dráhy. Na ostatní provozy platí nepřestupní lístky v ceně 65 kopějek. Výhodné je si pořídit MHD kartu a dobíjet si ji kreditem. Platí na všechny druhy přepravy.

Architektura v Minsku

Minsk na první pohled je typickým moderním městem v sovětském duchu. Z 50. let minulého století tu naleznete tzv. stalinské baroko v duchu socialistického realismu.  Nové čtvrtě obkružující střed města jsou klasické panelové domy ze 70. a 80. let dvacátého století. Nutno však poznamenat, že mezi panelovými domy vznikají moderní skvosty běloruské architektury hodné 21. století. Historických památek v Minsku naleznete poskrovnu. Je to dáno tím, že začátkem druhé světové války obsadila německá vojska město a pobývala tu tři dlouhé roky. Během nich nedocházelo k devastaci. Problematickým se stal až rok 1944, kdy Rudá armáda osvobozovala Sovětský svaz od německých okupantů. Přes město se přelily těžké boje. Válečné ruiny byly na přelomu čtyřicátých a padesátých let přestavěné, a proto je v současnosti Minsk městem širokých tříd a velkolepých staveb.

Centrum města

Duchovním a faktickým centrem města je Katedrála svatého Ducha, která se vypíná svými dvěma stupňovitými hranolovými věžemi k nebi na pahorku nad řekou Svislač, která městem protéká. Průčelí katedrály je barokní. Uvnitř naleznete zajímavý ikonostas. Nedaleko odtud sídlí i moc světská. Minská radnice je nevelká, ale zajímavá. Celý tento pahorek včetně církevních staveb byl rekonstruován do historické podoby.

Katedrála Svatého Ducha - Minsk, Bělorusko

Radnice - Minsk, Bělorusko

Ostrov odvahy a smutku

Pokud po mostě překonáte říčku, můžete se na druhém břehu zastavit na zajímavém ostrůvku, který nese jméno Ostrov odvahy a smutku. Ostrovu vévodí poměrně vysoký památník Synům vlasti a odkazuje na velké lidské ztráty, které postihly Minsk v osudovém roce 1944. 

Ostrov odvahy a smutku, památník - Minsk, Bělorusko

Ani jsem nebyl překvapený, když mě zastavil asi desetiletý chlapec a vyprávěl mi o pohnutém osudu tohoto města. V jeho hlase byla slyšet úcta k osvoboditelům a padlým. Vyprávěl to bez zbytečného patosu a mnohokrát zdůraznil, že je hrdý na to, že ve městě hrdinovi (gorod geroj) může žít. Svým poutavým vyprávěním mě dojal a přenesl o 75 let do minulosti.

Ostrov odvahy a smutku - Minsk, Bělorusko

Když jsme se rozloučili, viděl jsem ostrov už jinýma očima. Nakonec se mi chlapec zjevil ještě jednou v podobě plačícího anděla – ochranitele. Snad už Minsk nebude vystavěn takovému zoufalství a bolesti jako před desítkami let.

Ostrov odvahy a smutku, plačící anděl - Minsk, Bělorusko

Monumentálnost Minsku

Pokud si chcete Minsk užít v jeho monumentálnosti, projděte si celý prospekt Nezávislosti, což je hlavní bulvár města. Od hlavního nádraží se táhne přes celý střed města až k Vítěznému náměstí. Dál sice bulvár pokračuje jako výpadovka z města, ale tam už chodit nemusíte.

Noční prospekt Nezávislosti - Minsk, Bělorusko

Náměstí Vítězství - Minsk, Bělorusko

Pokud vyrazíte od nádraží, budete mít po levé ruce obrovskou volnou plochu, které vévodí socha V. I. Lenina, za kterou se nachází úřad vlády. Pozor, nezaměňte s podobnou budovou Běloruské pedagogické státní univerzity. Vedle úřadu vlády je prezidentská knihovna a červený fotogenický kostel svatých Simona a Heleny. Doporučuji k návštěvě i kostelní kryptu. Naproti kostelu se nachází budova hlavní pošty. Nejkrásnější pohlednice seženete v bočním vchodu.

Vládní budova - Minsk, Bělorusko

Katedrála sv. Simona a Eleny - Minsk, Bělorusko

Park kultury a oddechu a dětská železnice

Minsk nabízí i mnoho krásných avšak nevelkých parků, ve kterých si můžete užít trochu toho klidu. Ale oproti jiným hlavním městům Evropy, Minsk není sužován každodenními zácpami osobních automobilů. Pokud byste se chtěli přenést dob pionýrských, zavítejte do severovýchodní části města, kde naleznete park kultury a oddechu. Spolehlivě vás tam z centra zavede prospekt Nezávislosti. Na okraji parku se nachází dětská železnice, dříve pionýrská. Funguje tu běžný režim, jak jste zvyklí, ale ve funkcích tu figurují děti z kroužku dětské železnice. V současnosti se na dráze školí 450 dětí.

Dětská železnice Zaslonovo, budova - Minsk, Bělorusko

Dětská železnice Zaslonovo - Minsk, Bělorusko

Závěrem...

Na závěr je nutno napsat, že Bělorusko je naprosto bezpečnou zemí. V Bělorusku je pro našince levně. V Minsku se dá téměř všude platit platebními kartami, vedle toho samozřejmě i běloruskými rubly. Ty seženete v Bělorusku bez problémů ve směnárnách či bankách. V současnosti za 1 euro obdržíte asi 2 běloruské rubly a 30 kopějek. V Minsku je možnost ubytovat se ve špičkových hotelech, levných hostelech, popřípadě si pronajmout celý byt. Záleží jen na vašich potřebách a finančních možnostech. Z letiště Václava Havla v Praze se do Minsku dostanete přímou linkou s běloruskými aeroliniemi. V Minsku jste za necelé dvě hodiny a letenka stojí okolo sedmi tisíc českých korun. Doporučuji v Minsku vyzkoušet místní restaurace, neboť běloruská kuchyně je podobná východoevropské; dominuje maso, houby, smetana, kopr. A místní kuchaři umí vykouzlit chutné pokrmy. Domluvíte se výborně rusky a s mladými lidmi i anglicky. Tak snad vás hrdinný Minsk uchvátí!

Belavia na pražské Ruzyni

A až budete přemýšlet, kde zaparkovat auto u pražského letiště, zaparkujte třeba u nás na našem parkovišti - Parkování R7 :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej