Řecký ostrov Kréta

Největší a zároveň nejjižněji položený řecký ostrov ve Středozemním moři, který nabízí nádherné pláže, spoustu historických památek, a také velmi působivé horské scenérie, je oblíbenou letní destinací již několik let.

Cesta letadlem z Prahy do Heraklionu trvá kolem tří hodin a vzhledem k tomu, že se většina turistických letovisek nachází právě na severním pobřeží a není tak mnohdy potřeba jet několik dalších hodin do hotelu, je Kréta vhodnou destinací pro rodiny s dětmi. Hotelové komplexy se však nacházejí i na jihu ostrova, který má ovšem také co nabídnout. Nutno říci, že Kréta je místem, kde během letní sezóny panují vysoké teploty vzduchu, které často stoupají až nad 35°C, takže sluneční brýle, krémy na opalování a klobouk či kšiltovka na hlavu by neměly v kufru chybět. Během sezóny zde také velmi málo prší, a můžete se celkem často setkat i se silným větrem, což ovšem v horkých letních dnech nebývá úplně na škodu.

Heraklion, největší město ostrova

Na Krétě rozhodně nesmíte minout Heraklion, kde je toho k vidění opravdu spousta a to převážně ve staré části města. Najdete zde celou řadu byzantských, osmanských a benátských staveb, muzea, kostely, mnoho benátských a tureckých fontán, spoustu obchůdků se suvenýry a nespočet úzkých uliček, které lákají k fotografování. Za návštěvu stojí jistě i katedrála svatého Minase, ve které je možné obdivovat ikony z 18. století. 

Katedrála svatého Minase - Kréta, Řecko

Ve starém přístavu, kde kotví mnoho jachet a rybářských lodí, pak můžete navštívit impozantní pevnost Koules z 16. století. Zajímavostí této pevnosti je to, že na jejich hradbách najdete hrob spisovatele Nikose Kazantzakise, který se proslavil románem Řek Zorba. Velkým lákadlem turistů je bezpochyby i archeologické muzeum, kde se dá obdivovat rozsáhlá sbírka minojské kultury. Pokud jste milovníky historie, vyhraďte si tady minimálně dvě až tři hodiny na prohlídku. Až budete mít dost historických památek, zastavte se na centrálním trhu, blízko Lvího náměstí s jednou z nejkrásnějších fontán města – Moroziho fontánou. A na trhu si pak třeba kupte tradiční řecké produkty jako olivový olej, sýry, raki, med, místní skvělé víno, ručně vyráběná mýdla z olivového oleje, sušené bylinky nebo jiné suvenýry s řeckou tematikou. 

Ulička Heraklion - Kréta, Řecko

Rethymno

Oblíbené přímořské letovisko, plné starobylých uliček, se nachází asi 80 km od Haraklionu, taktéž na severním pobřeží. Jednou z nejznámějších památek města, kterou určitě při jeho návštěvě neminete, je starý přístav ze 14. století. Dominantou přístavu je dnes již nefunkční maják z 19. století, který zde byl postaven Egypťany. Při procházce starým přístavem rozhodně stojí za návštěvu některá z taveren či kaváren, kde si můžete vychutnat některý z tradičních řeckých pokrmů anebo si dát výbornou řeckou kávu. K tomu všemu si odsud užijete krásný výhled jak na maják, tak i na rybářské lodě a čluny.

Rethymno - Kréta, Řecko

Nad přístavem na kopci se pak nachází obranná benátská pevnost ve tvaru hvězdy, známá pod názvem Fortezza. Z dalších benátských staveb pak při procházce starého města určitě neminete kašnu, zdobenou hlavami lvů, chrlících vodu. Kromě památek v benátském stylu však v Rethymnu najdete i mnoho staveb z období turecké nadvlády, zejména pak minarety či mešity, z nichž nejznámější je mešita Neratze. Pokud v horkých letních dnech budete hledat odpočinek, zastavte se v městském parku anebo se rovnou vydejte k místní písečné pláži, nacházející se nedaleko od starého přístavu. Vstup do křišťálově čisté vody je tady pozvolný, takže nepříliš zdatní plavci se nemusí bát. 

Romantická Chania

Chania je městem, které bylo podobně jako Rethymno ovlivněno benátskou architekturou a tureckou nadvládou. Toto velmi rušné turistické letovisko, často označované za nejkrásnější místo ostrova, se nachází taktéž na severním pobřeží Kréty. Stejně tak jako Rethymno, i Chania má svůj benátský přístav s egyptským majákem, mnoho romantických uliček či mešitu a velmi zajímavá jsou také muzea. Zejména pak Námořní muzeum, Muzeum lidového umění a archeologické muzeum. Chania je město, kde to žije společenským životem jak během dne, tak i v noci, takže zde není nouze o výběr z mnoha kaváren, restaurací, či obchodů se suvenýry. A samozřejmě nechybí ani rušný noční život. 

Chania - Kréta, Řecko

Proslulá pláž Vai 

Palmová pláž Vai bývá považována za jednu z těch nejkrásnějších na Krétě, avšak počítejte s tím, že místní dopravou se sem nedostanete. Tato malebná písečná pláž s palmovým lesem leží totiž v odlehlé oblasti, ve které se v blízkosti příliš mnoho hotelů nenachází. Nejbližší větší město Sitia leží cca 24 km daleko, takže se sem nejlépe dostanete, pokud si vypůjčíte auto. Pokud sem pojedete z Heraklionu, můžete si po cestě udělat zastávku v městečku Agios Nikolaos, v Sitii a za zastavení stojí také klášter Toplou, který na první pohled může mnohým více než klášter připomínat pevnost díky své kamenné architektuře. Pláž Vai je skvělým místem pro relax, ale přes hlavní sezónu počítejte s větším množstvím turistů. 

Vai Beach - Kréta, Řecko

Divoká příroda Kréty

Ostrov si většina lidí spojuje s dovolenou na pláži v některém z turistických letovisek, avšak Kréta, to jsou také hory a divoké soutěsky. Do pohoří Lefka Ori, neboli „Bílých hor“ se dají najít organizované výlety na některý z vrcholů pohoří (například k hoře Pachnes - 2453 m n. m.), a také výlety do národního parku Samaria.

Soutěska Samaria, hory - Kréta, Řecko

Soutěska Samaria - Kréta, Řecko 

Procházka stejnojmennou soutěskou je nezapomenutelným zážitkem. Soutěsku totiž svírají vysoké skály, které se mnohdy až dotýkají, což se děje v místě zvaném Železná brána. K nejvyššímu konci kaňonu pak vede dřevěné schodiště, klesající z výšky 1200 metrů nad mořem. K řečišti následně vede cesta borovicovým lesem. Jedná se o vzrušující dobrodružství, které za trochu té náročnější turistiky divokou krétskou přírodou opravdu stojí, jelikož výhledy z vrcholků pohoří jsou jedinečné. A navíc můžete na skalách pozorovat divoké kozy

Kozy v horách - Kréta, Řecko

Závěrem...

Ať už se člověk na cestu vydá s cestovní kanceláří nebo sólo, doporučuji si na Krétě pronajmout na pár dní auto a projet ostrov nejlépe celý. Místní doprava zde sice funguje a vyjde poměrně levně, ale mnohdy na autobus čekáte déle, než uvádí jízdní řády, které se navíc během sezóny mění. A i když v turistických střediscích s autobusy nebývá problém, musíte počítat s tím, že budou přeplněné. Samozřejmě se dá využít i taxi, ovšem za ten už si celkem připlatíte. Pronajmutí auta se tedy rozhodně vyplatí. 

Pokud patříte mezi aktivnější turisty a máte rádi společenský život a zábavu, vydejte se na sever ostrova. V případě, že preferujete spíše ticho, pláže s průzračnou vodou a dlouhé procházky přírodou, volte spíše jih Kréty. A pokud zrovna nejste milovníky velkých veder, zaleťte si sem spíše v dubnu nebo začátkem května. V tuto dobu tady totiž panuje příjemné počasí a navíc všechno kvete. 

Přečtěte si také o řeckém ostrově Samos, zeleném ostrově v Egejském moři anebo o ostrově Thassos :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej