Řecký ostrov Thassos

Na úvod článku si musím vypůjčit úvodní klišé, avšak pravdivé, mnoha cestovních agentur popisujících tento Řecký ostrov.

Thassos je „zelený smaragd v Egejském moři“. Ale vážně tomu tak je:)

Na ostrově najdete spoustu zelené vegetace. Daří se tu piniím, borovicím a olivovníkům. Velkou část ostrova pokrývají lesy, tak proto ten název zelený smaragd.

Doprava na ostrov Thassos a zase zpět

Tento malý řecký ostrov ležící nejseverněji v Egejském moři se stále nestal totálním turistickým rájem, což je velmi dobře. Možná, za to také může absence letiště. Na Thassos se dostanete jedině trajektem z pevninského města Kavala. Trajekt odplouvá každou hodinu, a co si dobře vzpomínám, tak do ráje jsme se plavili zhruba 45 minut. Myslím, že každý výletník ocení „vycvičené“ racky doprovázející loď, kteří se nechají krmit z ruky! Tak se podělte o svou svačinu.

Řecká vlajka

Do Řecka klidně můžete letět letadlem, ale poté budete muset přesednout z paluby letadla na palubu lodi. My cestovali autobusem, poté trajektem a opět autobusem. Dohromady téměř 30 hodin. Leťte raději letadlem, ušetříte spoustu času, věřte mi. 

Jízdní řád a ceny trajektu najdete zde.

Podnebí na ostrově Thassos

Říká se, že Thassos je o něco chladnější než ostatní části Řecka. No, neřekla bych. Nám v červnu bylo celkem velké teplo a pár hodin na sluníčku stačilo, abychom se úplně spálili. Dejte si pozor. V hotelu nás upozornili, že sluneční paprsky tu mají velkou sílu, i když je pod mrakem. Ostrov je z velké části porostlý zelení, vlhčí podnebí však nezabrání občasným požárům. 

Thassos - olivový háj

Letovisko Potos

Naše letovisko se jmenovalo Potos a vůbec nic nám tu nechybělo. Já ocenila především nádherné pláže s bohatým podmořským životem. Hvězdice zářily pod vodou, medúzy se v poklidu nechávaly unášet proudy Egejského moře a dokonce kolem nás proplaval i had. Dejte si dobrý pozor na ježky. Nechcete si ho přeci vytahovat z kolene jako já. Vlnka mě nahodila na skalisko a už to bylo. 

Oblíbenému místu českých turistů nechybí restaurace, obchůdky a ani půjčovny aut. Zrovna my jsme jednu využili, abychom se zajeli podívat k jedinému jezírku na ostrově. A to byla teda jízda. Jezírko uprostřed ostrova leží kousek od vesničky Maries. Jakmile se člověk dostane do pralesa, cesta se rázem změní a člověk skoro lituje, že si nepůjčil terénní auto. Výlet se nám vydařil. Viděli jsme malý vodopád a zastavili v pár dalších vesničkách, abychom se dozvěděli něco více o ostrovní kultuře. 

Thassos - kostel

Na Thassosu žije asi jen 14 000 obyvatel a za jeden den si to tu můžete projet křížem krážem. 

Další dny nás zaměstnávaly sluneční paprsky a návštěvy rozličných pláží. 

Památky na ostrově Thassos

Při své lenivé návštěvě ostrova nezapomeňte na návštěvu hlavního města. Hlavní město se jmenuje Limena, ale často se mu říká Thassos. Město leží na severním pobřeží a zde si můžete užít takzvané „chození po památkách“.

Nad antickým divadlem, kde se dnes konají koncerty a kulturní akce, stojí (zbytky) Akropolis a Apollonova chrámu. Také zajděte na tržiště Agora. 

Myslím, že stojí za to se zastavit někde na sklenku vína. Neboť z vína, rybaření a těžby mramoru mají místní, za co žít. 

Možná jste o ostrově dneska slyšeli poprvé, možná jsem vás inspirovala nápadem, jak letos strávit poklidnou dovolenou a možná jen se mnou vzpomínáte na zážitky z tohoto krásného řeckého ostrova. 

A nebo jste četli o mýtických Sirénách? Mýtické Sirény pocházejí  právě z ostrova Thassos.

Tak buďte obezřetní :)

Na co nezapomenout? 

Až se budete chystat na cestu, bude se Vám určitě hodit náš článek Letní dovolená - aneb tahák na co nezapomenout. Jestli pojedete na pražské letiště Václava Havla autem, tak si také nezapomeňte včas rezervovat své parkovací místo na parkování u letiště :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej