Ribe - město, kde se zastavil čas...

Dneska vám povím něco o jednom krásném evropském městě. Zmiňované městečko najdete v Dánsku a věřte nebo ne, jenom 8 a půl hodiny jízdy autem z Prahy.

Další možností, jak se do západního Dánska dostat, je letadlem. Let do Billundu, do města vzdáleného 60 km od Ribe, kde se nachází větší letiště, trvá jenom hodinu

A asi bych vám doporučila letět letadlem na prodloužený víkend a půjčit si auto v Dánsku. Mám totiž pro vás připravený pestrý program :-)

Zmínka o dánském Billundu

Ano, budu mluvit o Ribe, ale když už budete v tom Billundu, musím se o tom zmínit. V Billundu najdete úžasně a detailně propracovaný zábavný park postavený celý z lega. Vítejte v dánském Legolandu! Na zábavné parky moc nejsem, ale tenhle mě tedy nadchnul. Kdybychom měli více času, asi bychom tam prozkoumávali geniální skládačku dodnes. Pro zájemce tu mám odkaz – Legoland.

Po návštěvě Legolandu sedněte do auta a vydejte se do nejstaršího a nejzachovalejšího města Dánska, do dřívější vikingské osady, do Ribe.

Ribe - ulička

Počasí nás v Dánsku příjemně překvapilo

Když jsem minulé jaro navštívila Dánsko, musím říct, že mě velice a příjemně překvapilo. Po celou dobu mého téměř týdenního pobytu nám nad hlavou svítilo sluníčko, obloha byla bez jediného mráčku, v rozkvetlých stromech švitořili ptáčci a světlo vydrželo do pozdních večerních hodin. Počasí tedy rozhodně dodávalo kraji pohádkový nádech. Pokud tedy zvažujete návštěvu Dánska, zanedlouho nastane ten pravý čas.

Tajemné Ribe

Do Ribe jsem poprvé přijela na kole z vedlejší vesničky. Tajemná historická atmosféra města mě okamžitě pohltila. Na starém vypůjčeném a rozvrzaném kole jsem projížděla malebné dlážděné uličky a prohlížela si napůl dřevěné barevné domky. Některé domečky se pyšnily upravenými předzahrádkami s lavičkami, které mě doslova vábily k odpočinku.

 Ulička v Ribe - Dánsko

Nakonec jsem si zvolila lavičku v zahradách u krásného kostela St. Catharine a začetla se do knížky. Přijde mi, jako kdyby bylo Ribe obklopeno zvláštní příjemnou ospalostí. Jako kdyby se tu zastavil čas...

Zajímavá místa v Ribe

Konec rozjímání, mám pro vás zajímavá místa, která v Ribe určitě navštivte:

  • Majestátní katedrálu uprostřed náměstí zvanou „Our Lady Maria Cathedral“.

Ribe - interiér katedrály

  • Muzeum umění ležící kousek od řeky vedle příjemného parčíku s altánem a dřevěnými můstky přes vodu. Dřevěné můstky jsou parádně fotogenické.
  • Ribes Vikinger – na Vikingské muzeum za 75 DKK kousek od hlavního nádraží v žádném případě nezapomeňte. V muzeu se dozvíte spoustu informací o velmi zajímavé vikingské historii a prohlédnete si malý skanzen. Za 75 dánských korun to vážně stojí.
  • Říční přístav kousek od náměstí, na kterém se konají trhy, se mi z celého středověkého města líbil nejvíce. Rybářské loďky, přístavní barevné domky a nezvykle ostré sluníčko dodávalo místu až jižanský nádech. Kdybych byla bývala na té lavičce, na které jsem rozjímala, usnula a někdo by mě náhle probudil, asi bych neřekla, že jsem v Dánsku. 

Pokud projdete či projedete „osadu“ křížem krážem, můžete nasednout do auta a trochu se porozhlédnout po okolí. 

Mám pro vás 3 tipy na 3 skvělé výlety z Ribe

1. Další historické město a 4 bílé mužské sochy na břehu moře.

Řeč je o městě Esbjerg vzdáleném půl hodiny jízdy autem směrem na sever a o 9 metrů vysokých sochách na břehu moře - „Mennesket ved havet“.

Esbjerg - mužské sochy

2. 40 minut vzdálený ostrov Rømø, na který se dá dojet autem po dlouhém mostě.

Zlatavá a větrná pláž se úplně nabízí k procházce. A k pouštění draků...

3. Ostrov Mandø. Na tento ostrov nám bohužel nezbyl čas, ale v informačním centru v Ribe si můžete domluvit zájezd ve speciálním autobuse a zažít „dánské safari“. Na ostrov se dostanete jedině za odlivu a terénním autem. 


Pár informací a zajímavostí nakonec

  • V Dánsku se platí Dánskou korunou – 1DKK = 3,6CZK
  • Dánsko bohužel nepatří mezi nejlevnější země. Třeba takový litr benzínu vás přijde na 42,85 Kč.
  • Nádherné cyklostezky po celé zemi. Pokud vám zbude čas, půjčte si kolo. A pozor, Dánsko je jedna velká placka, takže žádných kopců se nebojte. :-)
  • Dáni si bezmasé pokrmy skoro neumí představit.

Doufám, že si dánské prázdniny pořádně užijete a poznáte tento malebný kraj severní Evropy. 

Dále si také můžete přečíst o Amsterdamu, městě úzkých domků a tulipánů. Pokud poletíte z letiště v Praze, zaparkujte auto třeba na našem parkovišti, budeme se na Vás těšit :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej