Samoa, pozemský ráj v Pacifiku

Samoa se skládá ze dvou ostrovů, Upolu a Savai’i. Ostrov Upolu je hlavní ostrov, takže pokud se na Samou vydáte, přiletíte na Upolu na malé letiště, kde vám místní skupina bude hrát na ukulele v příletové hale. Už na letišti zakusíte samoánskou pohodovou atmosféru.

Cesta do hlavního města Samoy

Z letiště se člověk může vydat taxíkem, autobusem nebo vypůjčeným autem do hlavního a jediného města Samoi. Vůbec tam jezdit nemusíte, pokud nechcete. Ale my si tam zajeli nakoupit, vyměnit peníze a zakoupit sim kartu. A navíc v Apie obstaráte suvenýry na tržišti, můžete šnorchlovat na Palolo deep Marine reserve a projít se v krásných botanických zahradách Vailima. A nezapomeňte na Sliding Rocks. Na vodopády kousek za Apiou, které se dají sjíždět.

Samoa - fale na pláži

Čím cestovat na ostrově Samoa?

  • Autobus: Autobusy tu jezdí staré, pomalé a plné lidí. Jízdní řády snad neexistují a řidič vám zastaví tam, kde si řeknete. 

Autobus, kostel - Samoa

Zažijete tu ale hodně legrace. Turisté popisují, že nejednou seděli nějaké velké Samoánce na klíně. :-) Pokud chcete poznat místní obyvatele co nejlépe, cestujte autobusem!

  • Auto: My jsme oba ostrovy projížděli vypůjčeným autem. Máme rádi flexibilitu a zajet si tam, kam zrovna chceme, a kdy chceme. 

Půjčovny aut najdete na tomto odkazu.

  • Taxík: Také možnost, ale poměrně dražší. Avšak pozor, taxíky často turisty vozí z letiště do rezortu, na výlety a zpět na letiště a není to tak drahé jako kdekoliv jinde na světě. Občas to mají i v ceně ubytování. 

Proč se nám na Samoe tak moc líbilo?

  1. Zastavil se tu čas. Lidé nikam nespěchají, neustále se usmívají a mají dobrou náladu.
  2. Kokosy napravo, nalevo, nahoře i dole. Celých 14 dní jsme nedělali nic jiného, než jedli vynikající šťavnaté kokosy. 
  3. Spaní ve fale. (Fale jsou takové vyvýšené bambusové přístřešky.) Většinou se nachází na pláži a v některých případech můžete z postele skočit rovnou do vody. Tomu říkám perfektní ubytování! A co najdete uvnitř? Moskytiéru, matraci, lehkou přikrývku a lampičku. Potřebujete snad něco jiného?
  4. Nejlepší šnorchlování v mém životě a setkání s mořskými želvami.

Samoan na kokosové palmě

Který ostrov se nám líbil více?

To se nedá říct. Možná Savai’i, ale na Upolu najdete také spoustu krásných míst. Třeba To Sua Ocean Trench, asi nejznámější místo na Upolu - obrovská jáma v zemi naplněná mořskou vodou. Člověk musí do jámy slézt po žebříkách a za odlivu se dá proplavat až na pláž. Bez návštěvy nádherných zahrad s jámou v zemi z Upolu rozhodně neodjíždějte. Kousek za tímto skvostem najdete Ocean walk. Procházku po útesech, ze kterých stříká voda. Část tracku se jde v tropickém lese. Určitě se tu zastavte. 

Na severu Upolu nás ještě příjemně překvapily Piula pools s průzračně čistou vodou a barevnými rybkami v jeskyni. 

Piula - Samoa

Pláží se nám líbilo spousta, ale asi nejvíce Lalomanu Beach

Když budete mít naspěch, celý ostrov objedete za jeden až dva dny

Co dalšího můžete vidět na ostrově Samoa?

Na Savai’i se pluje přibližně hodinu (ve velkých vlnách - v našem případě.) Na druhém ostrově se nám nejvíce líbil západní cípek ostrova – Cape Mulinuu. Tam totiž slunce zapadá jako na úplně posledním místě na zemi. Zajímavé místo! Na severu ostrova určitě prozkoumejte lávovou vesnici Saleaula Lava Field. Zarostlý opuštěný kostel naplněný lávou vás podle mě nadchne stejně jako nás. 

Želva - Samoa

Želví rezervace možná také stojí za zmínku, ale spíše sledujte večerní mořskou hladinu a poslouchejte hlasité želví nádechy. A často šnorchlujte, třeba budete mít štěstí spatřit „svobodnou“ želvu. My měli. Mimochodem Paia Dwarfs Caves se nachází kousek za želvami. Třeba vám zbyde trochu času na trpasličí jeskyně.

Alofaaga Blowholes (gejzíry mořské vody) najdete na jihu a bezvadný vodopád Afu Aau, ve kterém se dá koupat kousek od přístavu. Tafua Crater se nám nezdál ničím extra zajímavý, za to ubytování kousek od kráteru vřele doporučuji - Aganoa Beach resort

Na celém ostrově narazíte na nádherné pláže, ze kterých se vám nebude chtít odejít. Někde si můžete dokonce půjčit i kajak. Ten se vyplatí, když se vydáte na šnorchlování někam dále od břehu.


Na co si dát pozor?

  • Navštívit Samou chcete v období sucha, ne? Proto se na cesty vydejte mezi květnem a říjnem. Ale i v období dešťů vám bude teplo. Teploty se celoročně pohybují kolem 30 stupňů a máte pocit, že cestujete v prádelně. 
  • V neděli si nekoupíte NIC! Protože všechny obyvatele Samoi najdete v kostelech. Silně věřící národ se v neděli odebere na bohoslužby, a poté s rodinami pořádají hostiny. (Když se rodině, u které se ubytujete zalíbíte, třeba vás pozve do kostela a na hostinu. Nebylo by to ojedinělé. Já v kostele byla a mám nezapomenutelný zážitek.)
  • Připravte se na špatné internetové připojení. (K internetu se připojíte v pár kavárnách, v Apie a v lepších rezortech.)
  • Jak už jsem se výše zmínila, vždy se ubytujte u nějaké rodiny. A ta vám jednou nebo dvakrát denně uvaří. Obědy vyřešte ovocem a nebo si zajeďte do nějaké „rezortové restaurace.“ My to řešili papájou, kokosem, mangem a banány a vůbec jsme si nestěžovali.
  • Lístky na trajekt, který vás přepraví z jednoho ostrova na druhý lze koupit jedině v přístavu a předem. Zakupte si tedy i zpáteční lístek a nechte si minimálně den rezervu před odletem ze země. Mohou být velké vlny a trajekt nepojede a vám uletí letadlo...
  • Za vše se platí. Každá část země někomu patří a vy jste návštěvníci, takže respektujte jejich pravidla. Chcete vidět vodopád? Dobře, 8Tala. Chcete se vykoupat tady na té pláži, která nepatří k vašim fale? 5Tala...Nemá cenu se s nimi dohadovat. Připravte si drobné pro takové „hlídače“ přírodních krás a bez řečí zaplaťte. (10Kč=1Tala)
  • Rezervace se zařizují přes telefon. To proto jsme si v Apie zakoupili sim kartu.

Důležité informace na závěr

  • Víza dostanete při vstupu do země na dva měsíce.
  • Nejlepší webové stránky o Samoe najdete zde.
  • Speciální očkování není potřeba.
  • Jediné informační centrum se nachází v Apie (a na letišti). 

Země kokosů, vřelých a přátelských úsměvů, dech beroucích západů slunce se těší na vaši návštěvu!

A až poletíte na Samou nebo do jiné destinace z pražského letiště, můžete zaparkovat na našem parkoviště u letiště. Budeme se na vás těšit :-)


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej