Vánoční ostrov

Kam se vydat ve vánočním čase? Vánoční ostrov k tomu svým názvem vybízí. Osobně mám povědomí o dvou ostrovech, které nesou toto označení. Jeden leží v Tichém oceánu a patří k ostrovní republice Kiribati. Ten druhý je o kousek blíže. Je pod správou Austrálie a nachází se v Indickém oceánu. Od indonéské Jávy je vzdálen asi 600 kilometrů jižním směrem. Měl jsem velké štěstí, že jsem letos Vánoční ostrov navštívil. Tímto článkem vás chci inspirovat.

Margaret Knoll - Vánoční ostrov

Z historie Vánočního ostrova

Ostrov se pod správu dostal v roce 1958, kdy jej Spojené království postoupilo dobrovolně Austrálii. Stalo se tak, aby se ostrov nestal součástí nově vznikajícího státu Singapur, potažmo Malajsie. Vánoční ostrov byl do té doby spravovaný právě z britské kolonie Singapur.

Tři náboženství ostrova

Na ostrově je obyvatelstvo tří náboženství: islámu, křesťanství a budhismu. Všechna náboženství tu existují vedle sebe, a to naprosto harmonicky. 

Templ - Vánoční ostrov

Zřejmě je to duchem Vánoc. Věřím, že většina z nás si Vánoce spojuje s klidem, mírem, pokojem a pohodou. A toto vše a mnohem víc vám tento ostrov poskytne.

Mešita - Vánoční ostrov

Obydlená část Vánočního ostrova

Jediným obydleným cípem je severovýchod ostrova, kde se nachází správní centrum Flying Fish Cove (v překladu Zátoka Létající Ryby). Zde najdete pár velkoprodejen, kde je možnost si nakoupit základní potraviny a drogistické zboží. Tím, že píšu pár, myslím opravdu dvě prodejny. Pak je tu ještě jeden obchůdek, čerpací stanice, pošta a hlavně turistická kancelář.

Poznávací značka - Vánoční ostrov

V turistické kanceláři seženete upomínkové předměty a cenné informace. Dozvíte se tam podrobnosti o možných turistických cílech ostrova. Ostrov hlavně nabízí přírodní bohatství. Na registračních značkách těch pár automobilů, které se po ostrově prohánějí, jsou vyobrazeni žralok, krab a tropický pták. A to jsou zajímaví obyvatelé ostrova a přilehlých vod.

Zvířata na Vánočním ostrově

Koncem roku, tedy na Vánoce, k ostrovu připlouvají velcí žraloci velrybí. Ti jsou největšími zástupci těchto paryb. Dorůstá délky kolem deseti metrů, ale není neobvyklý exemplář i o délce 18 metrů! Člověku však není nebezpečný, neboť se živí hlavně planktonem a malými rybkami. Splést si ho nemůžete, neboť jeho charakteristické světlé skvrny a pruhy na tmavé kůži, které jsou dobře viditelné. Pokud se chcete za ním potopit, je třeba využít specializovaných potápěčských agentur a umět se potápět s lahvemi.

Vánoční ostrov však nejvíce proslavili krabi. Červený krab žije po většinu roku v rozlehlých lesích, které pokrývají značnou část ostrova. Ale opět kolem Vánoc začne jejich migrace. Celý ostrov je zbarven do červena. Neboť všichni krabi z lesů táhnou do oceánu, aby splnili svou reprodukční povinnost. V tomto období se silnice a cesty na ostrově uzavírají, ale život není paralyzovaný, takže se nemusíte bát návštěvy.

Červený krab - Vánoční ostrov

Vedle červených krabů, kteří jsou poměrně plaší, zde žijí krabi palmoví. Jedná se o největší druh kraba, který má velmi lahodné maso. Při soumraku a v noci je jich plný ostrov, a to celoročně. Jsou to všežravci, takže slupnou vše, co se jim postaví do cesty. Mohutnými klepety rozlousknou i kokosový ořech! Proto člověka neudiví, že jsou zdatnými lezci a šesti metrová kokosová palma pro ně není překážkou. 

Palmový krab - Vánoční ostrov

Palmový krab detail - Vánoční ostrov

Palmového kraba jsem jedl na mnoha ostrovech Tichomoří, ale na Vánočním ostrově je chráněný. Dokonce má i vlastní značku po vzoru australských, které upozorňují na klokany, koaly i ježury. Tak zde je značka Pozor krab!

Dopravní značka - pozor krab - Vánoční ostrov

Kdo však rád pozoruje mořské ptáky, najde tady mnoho míst, kde nad mořskými útesy plachtí terejové, fregatky a jiní mořští ptáci.

Fregatka - Vánoční ostrov

Pláže na Vánočním ostrově

Jak jsem zmínil, ostrov omývají vlny Indického oceánu, ale najít zde pořádnou pláž ke koupání je problém. Několik písečných či oblázkových pláží se na ostrově nachází, ale ke koupání moc vhodné nejsou. Buď jsou velmi vzdálené a může se k nim koupele chtivý člověk dostat dlouhou procházkou tropickým pralesem, nebo jsou pláže dobře dostupné, ale vlny oceánu jsou poměrně silné. Další nevýhodou je všudypřítomný odpad, který však neprodukuje Vánoční ostrov. Proudy sem nesou igelitové pytlíky a hlavně sandály (žabky) ze vzdálené Indonésie.

Greta Beach - Vánoční ostrov

Lily Beach - Vánoční ostrov

Pokud se chcete vykoupat a pořádně si užít podmořské krásy s dýchací trubicí a maskou, zůstaňte ve Flying Fish Cove, kde je krásný živý korálový útes a i nejlepší vstup do oceánu. Naštěstí zde je pláž čistá a moře klidnější.

Pláž ve Flying Fish Cove - Vánoční ostrov

Šnorchlovací místo - Vánoční ostrov

Na průzkum ostrova si pronajměte automobil...

Pokud chcete prozkoumat ostrov, vřele doporučuji využít pronájmu automobilu. Většina ubytování (a opět jich tolik není) vám za rozumnou cenu nabídne i pronájem vozu. Benzín se dá koupit pouze v určené hodiny a litr v přepočtu vychází na 40 korun českých. K pronájmu jsem nepotřeboval ani řidičský průkaz, ale jelikož se jedná o australské území, které nemá vlastní vládu, doporučuji mít s sebou mezinárodní řidičský průkaz. Tím, že formální hlavou státu je britská a vlastně australská královna, provoz je levostranný. Důlní železnice již není v provozu, ale na její zbytky na ostrově narazíte.

Lokomotiva důlní železnice - Vánoční ostrov

Těžba fosfátu

Na ostrově se těží fosfáty, ale jejich těžba je mnohem citlivější než na Nauru a nedevastuje ve velkém ostrov. Přesto se můžete setkat na svých toulkách ostrovem se zakázanou zónou z důvodu povrchové těžby.

Fosfátový důl - Vánoční ostrov

U pralesního vodopádu

Možná jste se doslechli, že na ostrově je největší záchytné středisko azylantů, které spravuje australská vláda. 

Detenční zařízení - Vánoční ostrov

Zařízení se nachází v severozápadním cípu ostrova, nedaleko nádherného pralesního vodopádu Hugh´s Dale. Autem se dostanete rovnou k bráně a je možné detenční centrum i navštívit, ale já jsem k návštěvě důvod neměl. Raději jsem zajel do lesa a pěšky se vydal po značené cestě k vodopádu, kde jsem si dopřál luxusní přírodní sprchu. Potkal jsem se tam s domorodcem, který se svými dětmi měl stejný nápad.

Cesta k vodopádu - Vánoční ostrov

Pár informací a rad na cestu

Na ostrovech se mluví oficiálně anglicky, ale dorozumíte se i čínsky, neboť je to nejpočetnější etnikum na ostrově. Platit vše budete australskými dolary, platební karty jsou rozšířené, neboť obchodů a restaurací se na ostrově moc nenachází.

Vánoční ostrov můžete navštívit celoročně, ale teď v zimě nabízí mnoho zajímavostí. Australská pošta vydává lokální známky s motivy Vánočního ostrova a na pohled v současné době musíte nalepit známky v hodnotě 2,95 australských dolarů.

Pošta - Vánoční ostrov

Na ostrov se v současnosti dostanete pouze ze západoaustralského Perthu letecky. Aerolinka tam létá dvakrát týdně. V sobotu letí přes Kokosové ostrovy a vrací se do Perthu, ve středu letí opačně.

Blowholes - Vánoční ostrov

Přeji vám požehnané Vánoce a hlavně, abyste v příštím roce měli plno krásných cestovatelských zážitků a našli tu výše zmíněnou atmosféru Vánoc, třeba i na Vánočním ostrově.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej