Aruba - šťastný ostrov

Po delší odmlce, kterou jsem vyplnil cestováním, vám přináším další tip na báječnou dovolenou. Nizozemské království se skládá z více částí - evropská část Nizozemsko a z nizozemských ostrovů v Karibiku: Svatý Martin, o kterém jsem již psal, Curaçao, Bonaire, Svatý Eustach, Saba a Aruba.

Bonaire, Saba a Svatý Eustach tvoří téměř integrální součást evropského Nizozemska se zvláštním statutem, Curaçao Svatý Martin mají od roku 2010 samostatné postavení a Aruba, o které píši dnes, má toto postavení již od roku 1986. V roce 1996 měla Aruba získat nezávislost, ale vztahy s Nizozemskem jsou zřejmě natolik výhodné, že se od úplného osamostatnění v roce 1992 upustilo.

Kde se Aruba nachází?

Aruba společně s Curaçaem a Bonairem leží při březích Jižní Ameriky a je geograficky tak začleněna k tomuto kontinentu. Tím pádem se Nizozemské království rozkládá na třech kontinentech, neboť zbylé karibské ostrovy se řadí k Severní Americe. Někdy se můžete setkat s pojmenováním ABC ostrovy.

Cestování na Arubu...

Vzhledem k tomu, že je Aruba daleko, je jediným možným dopravním prostředkem letadlo. Proto ani nepřekvapí, že nejrychlejší a zároveň nejlevnější letenka vede přes Amsterodam, kde je jediný přestup. Pokud máte vyřízenou ESTu, můžete cestovat i přes území Spojených států amerických, což už není tak výhodné – cesta je časově i finančně náročnější a budete přestupovat minimálně dvakrát.

Aruba Oranjestad

Po příletu na Arubu doporučuji si vypůjčit automobil. K vypůjčení vám stačí český řidičský průkaz a platná kreditní karta. Příjemné je i to, že se zde řídí vpravo, cesty jsou na dobré úrovni pokryté asfaltem a značení je téměř všude. Na Arubě funguje hromadná doprava v omezeném provozu a je zastoupena autobusy. Pokud si však chcete ostrov prohlédnout, budete odkázáni na taxi, nebo na své vlastní řidičské dovednosti. Třebaže Aruba je nejmenším z ABC ostrovů určitě za prozkoumání stojí.

Proč navštívit Arubu?

Aruba patří k turisticky nejvyspělejším ostrovům, které jsou součástí Nizozemska. Je to dáno i tím, že tento ostrov patří mezi nejoblíbenější pro americké turisty. Dokonce tu na letišti je zřízena samostatná hala pouze pro lety do Spojených států amerických, kde již probíhá vstupní procedura. I díky tomu je Aruba vyhlášená nejlepšími plážemi, které se nacházejí na severozápadě ostrova, nákupními centry, ale i dalšími službami, kterými se snaží zpříjemnit pobyt jakémukoliv (movitému) turistovi. Ale Aruba nemusí být drahá, pokud ji pojmete cestovatelsky.

Nádherné pláže...

Ubytování nabízí řada luxusní plážových resortů, ale dají se sehnat i příjemné hotely s přijatelnými cenami uprostřed ostrova, zvláště v severní části. Pokud máte vypůjčené auto, dostanete se během pár minut na ty skvostné dlouhé pláže, kterými je Aruba pověstná. Doporučuji zejména Orlí pláž (Eagle Beach).

Aruba Orlí pláž

Co cestou neminout?

Pokud rádi nakupujete, musíte zajet do hlavního města Oranjestadu. Na první pohled vypadá kýčovitě, ale má svou karibskou atmosféru i cudnou krásu. Je zde řada nekonečných pasáží obchodních domů, kde běží klimatizace naplno, a vy si můžete vybírat ze všech možných světových značek. Aruba se pyšní bezcelní zónou, ale nepřišlo mi, že by zde bylo levněji. Hlavní město má i jednu dopravní atrakci. Od přístaviště výletních lodí jezdí k nákupním střediskům bateriová tramvaj. To znamená, že je vedena pouze kolejnicemi a není zapotřebí trolejové vedení. Tramvaj je zde v pravidelném provozu od roku 2013 a délka trasy je 1,2 km. Dva tramvajové vozy jezdí v intervalu 30 minut každý den mezi 10. a 17. hodinou. Jeden vůz je zelený a druhý je modrý dvoupodlažní s otevřenou horní palubou. Výhodou je i to, že za svezení se nic neplatí.

Aruba Tramvaj v Oranjestadu

Když jsem se zmínil o placení, tak vězte, že zákonným platidlem je arubský zlatý, kterému se zde říká florin, který se dělí na 100 centů. Pro směnu je nejlepší americký dolar, na který je florin pevně navázán v kursu 1 USD = 1,78 AWG. Pokud si nevyměníte, nic se nestane, neboť americké dolary jsou všude přijímány, ale počítejte s tím, že vám většinou vrátí v místní měně. V hotelech se účtuje pouze v dolarech a všechny obchody vám účtenku vystaví buď v dolarech nebo florinech, jak si budete přát.

Aruba Arubský florin

A co podniknout, když budete již unaveni poleháváním na pláži či nakupováním v klimatizovaných obchodních pasážích? Zajímavé je si vyjet na severní cíp ostrova, kde se nachází maják California. Z vyvýšeného pahorku je dobré pohlédnout jižním směrem, abyste viděli vyprahlost a rovinnost tohoto nevelkého ostrova, která je občas narušena osamělou homolí.

Aruba Maják California

Dalším cílem na Arubě bývá kaple Alto Vista. Jedná se o šedesát let starou kopii, kterou vybudovali na místě kostela z poloviny 18. století. Silnice ke kapli je lemovaná kříži se svatými obrázky. Mně to evokovalo křížovou cestu, ale těch křížků je mnohem více než biblických zastavení Ježíše.

Aruba Křížová cesta

Pokud se vydáte jihovýchodním směrem po prašné cestě, dostanete se k ruinám z černého kamene. Zde se v minulosti těžilo a zpracovávalo zlato. Pokud si dáte práci a vyšplháte po kamenech nahoru, budete moci sledovat z výšky neklidný Karibik a jeho silné vlnobití, které formovalo tuto stranu ostrova. Ta rozhodně není vhodná ke koupání.

Aruba Ruiny zlatého dolu 

Pokud pojedete stejným směrem dál, dojedete na frekventované turistické místo. Tím místem je přírodní zajímavost. Zde se nachází a je dobře přístupný Přírodní most. A vede sem dobře značená cesta. Divoké vlny Karibiku zde v měkkém vápenci vyhloubily prostornou jeskyni, která se vlivem času a vln zbortila a zbyl tu pouze most.

Aruba Přírodní most

Za kaktusy a sukulenty...

Na závěr jsem si nechal Národní přírodní park Arikok, který zaujímá 1/5 ostrova. Jedná se o park, který je vyprahlý, členitý a pokud zbožňujete kaktusy a sukulenty, strávíte tu klidně celý den. Ale pozor, zde je nejčastější výskyt arubských chřestýšů, tak bedlivě sledujte, kam našlapujete a mějte uši nastražené, zda neuslyšíte typický chřestot.

Tak pokud máte již zimy tak akorát, nemělo by vám nic bránit v tom, abyste si zaletěli na tento karibský ostrov, kde se teploty celoročně pohybují kolem 30 °C, vlhkost díky vánku je snesitelná, a kde lidi jsou přátelští a milí. Proto ho sami nazývají šťastným ostrovem. Domluvíte se zde nizozemsky, anglicky či kombinací obou jazyků s prvky španělštiny – papiamentem. Nezapomeňte si však cestovní pas, neboť tento ostrov není součástí Evropské unie, tudíž cestování na občanský průkaz není možné.

Přečtěte si také o sousedním ostrově Curaçao, který "voní likérem".

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej