Curaçao, ostrov s vůní likéru

Dnes vám s radostí představím jihoamerický ostrov, který je omýván vodami Karibského moře. Jedná se o autonomní ostrov s postavením země v rámci Nizozemského království. Tím voňavým ostrovem je Curaçao. Ostrov je vzdálen od pevniny Jižní Ameriky necelých 100 kilometrů a nabízí směsici kreolské, afroamerické, evropské, levantské a východoasijské kultury. Je to tím, že evropští kolonizátoři přiváželi na ostrov africké otroky, levnou pracovní sílu z indonéské Jávy, která byla po staletí pod nizozemskou správou a doputovali sem i potulní židé – Ahasveři.

Počasí na ostrově Curaçao

Třebaže ostrov leží v tropickém pásu, je převážně pokryt savanou a polopouští. Suché období tu převažuje a s přeháňkami a vydatnějšími dešti se zde potkáte pouze v listopadu a v prosinci. Takže pro návštěvu je vhodný téměř celoročně. Curaçao již leží mimo pás hurikánů, občas však je ostrov zasažen nějakým tím hurikánem. Častější jsou však tropické bouře, které jsou předzvěstí hurikánů.

Něco málo z historie ostrova...

Ostrov byl od počátku kolonizován Nizozemci, třebaže dříve se jim říkalo Holanďané, podle nejlidnatějšího nizozemského kraje. Avšak prapůvodními osadníky byli Arawakové, kteří překonali 80 kilometrový průliv mezi břehy Jižní Ameriky a ostrovem. Od roku 1499 se zde usazují Španělé, kteří naprosto zotročili původní obyvatele. V roce 1634 získává Nizozemsko na Španělsku nezávislost a ostrov přechází pod jejich správu. Již v roce 1662 holandská západoindická společnost vybudovala z Curaçaa středisko pro obchod s otroky. Nabízí se myšlenka, že Curaçao profitovalo z plantážnictví, ale lukrativnější obchod skýtala sůl.

Curaçao - vlajka

O ostrov se přetahovaly evropské mocnosti, takže tu byla správa britská, francouzská a nizozemská. Po Napoleonských válkách ostrov definitivně připadl Nizozemsku a do prosperující kolonie přicházeli Portugalci a Levantové. Od roku 1815 je ostrov hlavním střediskem všech nizozemských ostrovů v Karibiku: Aruby, Bonaire, Svatého Martina, Svatého Eustacha a Saby.

V roce 1954 se zrušil koloniální status a byly vytvořené Nizozemské Antily. Z nich v roce 1986 vystoupila Aruba s vyhlídkou na úplnou samostatnost, která se však do dnešních dnů neuskutečnila. Nizozemské Antily zanikly 10. 10. 2010 a přetvořily se na 3 autonomní země: Curaçao, Arubu a Svatého Martina a na zvláštní správní nizozemské obvody zbylé tři ostrovy, které se souhrnně nazývají Karibské Nizozemsko.

Co může Curaçao nabídnout?

Curaçao nabízí kromě příslovečné karibské pohody i nádherné pláže s korálovými útesy. Každý návštěvník ostrova by měl mít s sebou v zavazadle dýchací trubici a masku, aby se mohl ponořit za krásami zdejších vod. Vyhlášená je pláž na západním pobřeží Cas Abao. Ale určitě neprohloupíte, pokud si vyberete ke koupání jakoukoliv pláž na západní straně ostrova, neboť východní pobřeží je strmé a čelí divokým karibským vlnám.

V severní části ostrova se nachází přírodní park Christoffelpark. V parku si můžete vychutnat savanu ostrova, kde převládají kaktusy a sukulenty. Parkem se projíždí autem, jen počítejte s tím, že do parku se platí nevelké vjezdné. Jak za hlavu, tak za auto. Park obklopuje nejvyšší vrchol ostrova horu Sint Christoffelberg se 372 metry nad mořem.

Curaçao - V parku hora

Curaçao - rostlinstvo v parku


Hlavní město Willemstad

Hlavním městem a kulturním střediskem ostrova je Willemstad. Město se nachází kolem zálivu, který sahá hluboko do vnitrozemí. Prvotně se jednalo o přirozený přístav a s postupujícím časem se využil i samotný záliv pro průmyslové zpracování ropy.

Město samotné je velice malebné. Zvláště východní část města Punda. Zde se nacházejí barevné domy, tak typické pro Curaçao. Přes záliv, který zde tvoří spíše průliv, nebo lépe napsáno průplav pro obrovské výletní lodě a nákladní tankery, je Punda spojena se západní částí, která nese název Otrabanda. 

Curaçao - nábřeží Pundy

Curaçao - Židovské muzeum

Podle průvodců, místních i z vlastní zkušenosti je lepší si Otrabandu prohlédnout za denního světla. Po setmění tam není úplně bezpečno. Za to v Pundě se můžete cítit bezpečně, neboť se jedná o turistickou oblast, kde sídlí správní orgány města i země.

Curaçao - Otrobanda

Jak už jsem naznačil, na severní straně zálivu se nachází velká rafinérie, která zpracovává venezuelskou ropu z nedalekých nalezišť. Je to vlastně bizarní podívaná, pokud sledujete malebná upravená nábřeží spojená otočným pontonovým mostem královny Emmy, vysoko nad hlavou se klene moderní most královny Juliany a za ním ční k nebi komíny rafinérie s věčným ohněm. Na druhou stranu, kde se snoubí turistický ruch s průmyslovým zázemím. Musím popravdě napsat, že se vždy jednalo pouze o vizuální složku, hluk či zápach ve městě není znát.

Curaçao - Rafinerie

Až se budete procházet po nábřeží, počkejte si na proplouvání jakékoliv velké lodi. Je to fascinující zážitek, když se zničehonic ponoříte do stínu tiše proplouvající lodě, zakloníte hlavu a nevidíte konce. Jen je před vámi mohutná hradba oceli.

Likérna Curaçao

Konečně bychom se mohli dostat k likéru, na který vás lákám již nadpisem. Ve Willemstadu se nachází likérka, která denně pořádá exkurze. Za prohlídku továrny se neplatí, zdarma máte možnost ochutnání všech příchutí, které likérka vyrábí (nás nejvíce oslovila čokoládová příchuť) a samozřejmě na konci prohlídkového okruhu je velká podniková prodejna, kde si za slušné ceny můžete tekuté zlato ostrova Curaçao zakoupit.

Curaçao - V likérce

Curaçao - Dancing Queens

Čím se na ostrově platí?

Na ostrově se stále platí nizozemsko-antilským zlatým, kterému se nizozemsky říká gulden. Je to pozůstatek Nizozemských Antil. Oficiálním platidlem je ještě v nizozemské části Svatého Martina a je pevně svázán s arubským zlatým v poměru 1:1 a s americkým dolarem v poměru 1 USD = 1,78 ANG. Eura zde nejsou přijímaná, třebaže je ve směnárnách bez problému směníte na ostrovní měnu. Americké dolary jsou široce přijímané a můžete s nimi u většiny obchodníků platit. Stejně tak vám účet v hotelu či v restauraci klidně vystaví v amerických dolarech.

Curaçao - Nizozemsko-antilský zlatý

Jak se na Curaçao dostanete?

Na Curaçao se dostanete letecky, nejlépe s jedním přestupem v Amsterodamu. Pokud z Prahy vyletíte v sedm hodin ráno, můžete být ve stejný den odpoledne již na letišti, které je umístěno ve střední části při severním pobřeží ostrova. Doprava na ostrově existuje a je zajišťována převážně vozy taxislužby, v hlavním městě se můžete svézt autobusy městské hromadné dopravy. Já osobně doporučuji si pronajmout na letišti vůz, abyste si v klidu a nerušeně prohlédli krásy ostrova. K řízení vám stačí národní řidičský průkaz, pokud máte mezinárodní řidičský průkaz, není to na škodu.

Jak se domluvíte?

Úředním jazykem je nizozemština a místní papiamento, kreolský jazyk, který odráží etnickou směsici ostrova. Naleznete v něm prvky portugalštiny, španělštiny, nizozemštiny i angličtiny v kombinaci s africkými jazyky i původní slova Arawaků. Můžete být však naprosto v klidu, neboť všude se domluvíte anglicky. Ostrov žije z turistického ruchu a zpracování ropy.

Ostrov žije poklidným tempem a pro příjemně strávenou dovolenou nepotřebujete žádná očkování. Šťastnou cestu a nezapomeňte, že Curaçao se čte správně Kórsou a ne Kyraso, jak je u nás vžito.

Přečtěte si také o sousedním ostrově Aruba a Sv. Martinovi, které při cestě do Karibiku stojí také za návštěvu.
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej