Barevný podzim v Central Parku

Letošní říjen nám nachystal vskutku malebné babí léto s nevysychající barevnou paletou, které je jenom nadcházející podzim schopný. Třebaže přívětivost letošního října je vysoká, dovolím si vás pozvat za Velkou louži do nikdy nespícího kosmopolitního kotle, kterému se přezdívá Big Apple neboli Velké jablko. Přímou linkou přeletíte Atlantský oceán za necelých deset hodin a přistanete na vstupní bráně do New Yorku, kterou je letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Vstupní formality

Po vstupních formalitách, které můžou trvat i dvě hodiny, tak se na to obrňte trpělivostí, už máte před sebou toto ikonické a turisticky silně navštěvované místo planety. Já měl štěstí, že vstupní formality mi zabraly jen pár minut a po přistání jsem byl z letištního terminálu za 40 minut. Záleží na počtu přistátých letadel a rychlosti pohraničníků.

Doprava v New Yorku

Spojení s městem zajišťuje rychlodráha, která vás od velkých terminálů odveze rovnou ke stanicím metra významných městských linek. Za použití AirTrainu, jak se automatickému systému říká, zaplatíte až při výstupu. Rovnou si můžete zakoupit zvýhodněnou jízdenku na AirTrain + metro, která stojí 7,25 amerických dolarů. Zjistil jsem však, že na jednorázovou cestu je sice výhodná, ale pro pohyb po městě v dalších dnech už ne. Nejvýhodněji se jeví týdenní jízdenka, která zase neplatí pro AirTrain. Jízdenky se dají nabíjet dolary v daném rozmezí a za každou jízdu metrem, lanovkou či autobusem se vám patřičné jízdné odečte. Jen počítejte s tím, že jízdenka je vlastně kartou a není jednorázová. Nevýhoda AirTrain+metro je v tom, že se na ni nedá nahrát týdenní jízdenka. Takže si tarif nastudujte dopředu a rozhodněte se, která varianta je pro vás nejlepší.

Pokud se rozhodnete bydlet na Manhattanu a nevyrazíte nikam jinam, tak se obejdete bez jízdenky, protože rozlehlý Manhattan se dá projít pěšky. Já však doporučuji ubytovat se ve čtvrti Queens, která je z pohledu bezpečnosti bezproblémová a má normální výškovou zástavbu. Metrem jste na Manhattanu za pár minut a můžete se oddávat betonové džungli s prosklenými plochami. Pokud byste se rozhodli bydlet na Manhattanu, nebudete mít kýžený výhled a zaplatíte poměrně vyšší částku. S tím, že New York – Město, které nikdy nespí – obecně není levný, musíte počítat.

Vodní plochy - Central Park, New York

Kdy vznikl Central Park?

Ve střední části čtvrti Manhattan se nachází rozsáhlý park obdélníkového tvaru s rozlohou necelých 3,5 kilometru čtverečních. Na první pohled vypadá park přirozenou přírodní oddychovou zónou, ale vězte, že celý je vybudovaný podle plánů architektů Fredericka Lawa Olmsteda a Calverta Vauxe. Jejich návrh zvítězil ve veřejné architektonické soutěži již v polovině 19. století. 

Most - Central Park, New York

Já jsem si pro procházku vyčlenil celou neděli a udělal jsem dobře. Pokud se do Central Parku vydáte na celodenní vycházku jako já, vězte, že moc toho s sebou nepotřebujete. Dobré je si vzít peněženku, dobrou náladu a pohodlnou obuv. Já jsem si pro vstup vybral jihovýchodní cíp u hotelu s názvem Plaza Hotel. Je to křižovatka 59. ulice a 5. Avenue.

Plaza Hotel - New York

Během pár kroků utichne ruch města a vy jste v oáze klidu a pohody. Ocitnete se u první vodní plochy The Pond (Rybník), kde můžete pozorovat ryby, které se vyhřívají v podzimních paprscích slunce, a volně se pohybující vodní ptáky. Pro romantiky se tu klene kamenný mostek Gapstow Bridge (Mezerní most). Nedaleko odtud se nachází známá Central Park ZOO, kam můžete za poplatek vstoupit.

Chodník literátů - Central Park, New York

Já však pokračoval dál k hlavní promenádě The Mall, která se táhne od sochy Williama Shakespeara až k Bethesda Terrace. Promenáda je lemovaná nádhernou alejí vzrostlých stromů a ze začátku i sochami známých literárních umělců. Mezi nimi se vymyká objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus

Terasa Bethesda - Central Park, New York

Kryštof Kolumbus, socha - Central Park, New York

Terasa je romantickou stavbou, kterou filmoví nadšenci znají z Formanova muzikálového filmu HAIR (Vlasy). V Central Parku se osudově zkřížily životy Bergera a Bukowského. Jelikož jsem velkým příznivcem tohoto filmu, užíval jsem si toto místo plnými doušky. Pokud vás však dostihnou naprosto přízemní potřeby, vězte, že právě zde jsou velké prostorné veřejné záchody. Celá promenáda končí grandiózní Bethesda fontánou.

Fontana Bethesda - Central Park, New York

Pokud jste příznivci Alenky v říši divů, tak nedaleko odtud naleznete sousoší, které na toto literární dílo odkazuje. Lehkou chůzí pokračuji parkem podél 5. Avenue a překračuji již druhou rušnou silnici, která skrz Central Park vede. Silnice jsou celkem čtyři, ale jsou od parku naprosto odděleny a nikterak klidnou atmosféru neruší. To mě však kroky donesly k Metropolitnímu muzeu umění, které v Central Parku sídlí. Opět další možnost, jak strávit hodiny v Central Parku – vhodné při náhlé změně počasí. Já jsem do muzea nezašel, ale zaujal mě egyptský obelisk, který je před muzeem vztyčený.

Obelisk - Central Park, New York

To už se ovšem dostáváme z civilizovanější jižní části do divočejší části severní. Předělem je obrovská vodní plocha – rezervoár pojmenovaný po Jacquelině Kennedyové Onassisové. V severní části jsou vybudované obří travnaté plochy a hřiště na populární baseball a softball. Můžete tu sledovat, jak jednotlivé kluby trénují, popřípadě si vychutnat i zápas.

Nádrž - Central Park, New YorkBaseball, trénink - Central Park, New York

Jakmile opustíte North Meadow (Severní louku), dostanete se do melancholické a trochu tajemné rokle (The Ravine). Roklí protéká potok s četnými kaskádami. Je tu najednou cítit i vlhkost ve vzduchu. Z rokle se dostanete výšlapem na nejvyšší vrchol celého Central Parku, kterým je Great Hill, vyhledávané odpočinkové místo. Pomalu sejdete z vrchu do severozápadní části, kde je možné park opustit a vsednout opět do metra. Tím byste se ale ochudili o další zajímavosti tohoto území.

Procházkou obejdete opět rezervoár a ocitnete se v dějišti kultury. Nachází se tu divadlo Delacorte, kde se hrají hry Williama Shakespeara. Nedaleko se nachází Švédská chata loutkového divadla a celému prostoru vévodí zámek Belvedere, který prošel renovací.

Zámek Belvedere - Central Park, New York

Přes část nazvanou The Ramble (blouznění, cvok) se dostanete k další vodní ploše The Lake (Jezero) – jak je vidno, s pojmenováním si tu moc hlavy nelámali. Pozor, The Ramble vám může hlavu zamotat, neboť je tu mnoho cestiček a zákoutí, ve kterých se můžete ztratit. Nakonec vás však všechny cesty zavedou na Bow Bridge (Lukový most).

Bow Bridge - Central Park, New York

Želvy a kachny - Central Park, New York

Přes Třešňový vrch (Cherry Hill) se dostanete na proslulá Jahodová pole (Strawberry Fields). Toto místo fanouškům skupiny Beatles, potažmo Johna Lennona nemusím představovat. Zde, u výstupu z parku, se nachází neokázalý památník Imagine, věnovaný zmíněnému zpěvákovi. Neboť pár kroků odtud před domem Dakota duševně nemocný Mark David Chapman 8. prosince 1980 Johna Lennona zastřelil. V Dakotě údajně vdova Yoko Ono bydlí dodnes.

Imagine - Central Park, New York

Pro mne nedělní procházka byla fascinující, nádherná, klidná a osvěžující. Proto jsem si dovolil vás dnes na tuto procházku pozvat. Pokud budete mít hlad, žízeň či jiné biologické potřeby, nebojte se. Na každém rohu si můžete dopřát rychlé občerstvení, hydranty s pitnou vodou jsou v parku umístěny též a veřejné záchody nejsou jen u zmiňované terasy.

Mostek - Central Park, New York

Přeji vám krásné zážitky a objevte si kouzlo tohoto metropolitního parku po svém.

Více o New Yorku se dozvíte v článku Dovolená v New Yorku? Rozhodně ano!

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej