Chytré cestovní triky ušetří nejenom čas a peníze

Ať už se chystáte na dovolenou na některou z evropských pláží nebo třeba do vzdálené exotické destinace, vždy se vyplatí znát alespoň základní cestovatelské triky. Chcete vědět jak výrazně během cest ušetřit čas, peníze i své nervy a užít si opravdovou pohodu?

Letenky nemusí být drahé

Létat dnes levně není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Pokud byste chtěli cestovat častěji a přitom za méně peněz, musíte jen a pouze sledovat ty správné zdroje. My jsme je pro vás všechny sepsali, ať máte jedno místo, na které se pro ně můžete vracet - prohlédněte si seznam webů, kde hledat levné letenky.

Pozor na zvyšování cen na webech

Možná jste o tom nevěděli, ale budete-li na některých webech sledovat často např. ceny zájezdů, letenek či ubytování (a stránku neustále obnovovat mačkáním F5 :-) ), cena se vám může uměle zvyšovat. Je to neférová praktika, ale takový už je život. Proto jim to neváhejte vrátit - vymažte ze svého prohlížeče historii, cookies a cache, čímž smažete informace, které o vás web má. A když se vrátíte, možná budete překvapení, jak se cena snížila.

Rezervuje si místa v letadle chytře

Máte-li možnost vybrat si místa v letadle, jděte na to jako každý správný Čech :-) Až se vydáte příště do zahraničí se svým partnerem, rezervujte si místa u okna a na kraji uličky. Pokud si místo mezi vámi nikdo nerezervuje, budete mít celou řadu pro sebe. A pokud ano, zkusíte jednoduše poprosit, zda byste mohli sedět vedle sebe. 

Nelétejte na víkend

Určitě to znáte i ze svého domova, na víkend spousta lidí odjíždí a podle toho pak vypadá i provoz. V případě leteckého cestování to platí taktéž, takže máte-li rádi klid, během týdne si ho dopřejete o špetku víc. A víkend má ještě jedno podstatné negativum - letenky budou výrazně dražší.

Srovnejte si před cestou ceny ubytování

Než vyrazíte do zahraničí, nezapomeňte se předem podívat na možnosti ubytování. Hotely, hostely, apartmány, byty... možností je hodně a nemusíte brát první nabídku, kterou uvidíte. Tak proč se nezamyslet, kde chcete pobývat? Nejlepší weby nejen pro hledání ubytování jsme pro vás už také sepsali  v samostatném článku.

Výlety vždy bez cestovky

Jednou z nejdražších částí dovolené bývají výlety, tím spíše, pokud na ně pojedete přímo se svou cestovkou. Mrkněte se raději po okolí. Na většině míst (a v Evropě všude) najdete místní agentury, které vám výlet zajistí za výrazně nižší ceny. A co potěší, často i s výkladem přímo v češtině.

Pozor na jiné zásuvky

Kdo létá často, ten ví, že v některých zemích je v zásuvkách jiné elektrické napětí a tím pádem je nutná i redukce zásuvek. V mezinárodních hotelech je očekávat můžete, ale v ostatních případech si je nezapomeňte před cestou přibalit. Nemožnost nabít třeba telefon by asi nebyla moc příjemná. Před cestou je samozřejmě nutné myslet na řadu věcí. Mrkněte se i na článek, na co před cestou nezapomenout.

Důležité do malého zavazadla

Tohle asi víte, ale proč to nepřipomenout. Co je pro vás nejdůležitější si dejte přímo do kabinového zavazadla, nikoliv do velkého odbaveného kufru, s nímž se potkáte až v cílové destinaci. A jeden tip pro dobrodruhy - bez velkého kufru se cestuje opravdu lépe, proč to někdy nevyzkoušet jen s jedním menším zavazadlem? :-)

Zavazadla

Prázdná lahev někde ano

Některá letiště, to naše pražské letiště Václava Havla bohužel nikoliv, vám povolí vzít s sebou přes bezpečnostní kontrolu prázdnou PET lahev. Na toaletě si pak vodu můžete doplnit, abyste nemuseli zbytečně kupovat předražené nápoje v obchodech nebo automatech. 

Označte zavazadlo jako křehké

Pokud se nechcete bát o své zavazadlo, označte ho jako křehké. Na některých letištích s ním potom skutečně zacházejí obezřetněji. Mimo jiné bude při transportu ležet na ostatních zavazadlech, což přináší i další výhodu. Jakmile začnou zavazadla vyjíždět po příletu na pás, vaše bude mezi prvními.

Křehké - fragile

Ledvinky se pořád vyplatí

Jasně, ledvinky už jsou možná trochu z módy (i když retro teď frčí, takže kdo ví :-), ale při cestách jde pořád o jedno z nejbezpečnějších míst, kam schovat své cennosti, doklady nebo peníze. Jestliže je ještě máte, nebojte se je na cesty vzít. Pořád lepší nevypadat trendy než přijít o to, co je důležité. 

Více cestovních pasů

Cestovní pas vám může někde omylem vypadnout, mohou vám ho ukrást atd. Řešení je přitom velmi snadné. Málokdo ví, že cestovních pasů můžete mít neomezeně. Před cestou do zahraničí si proto nechte udělat rezervní a ten si schovejte na jiné místo, třeba do svého kufru na hotelu. Když o jeden přijdete, pořád máte náhradu a bez problémů se tak vrátíte zpět do ČR. Více o cestovních dokladech najdete v našem nedávném článku

Naskenujte si doklady

Už jsme o tom v některých článcích psali a i tentokrát můžeme tenhle tip vřele doporučit. Naskenujte si před cestou své doklady (pas, občanský průkaz, řidičák...), protože zkrátka nikdy nevíte, co se může přihodit. Pošlete si je na e-mail nebo uložte na některé cloudové online úložiště a bude-li třeba, dostanete se k nim a nebudete mít starosti s návratem zpět do České republiky.

Peníze na bezpečném místě

Asi nemusíme příliš zdůrazňovat, že peníze byste měli během cest do zahraničí pečlivě střežit. Když je nebudete nosit u sebe ve skryté ledvince nebo bezpečné ve své tašce, nechte si je na hotelu tam, kde to případní zloději nebudou čekat. Oblíbeným trikem je třeba jejich schování do prázdné lahve od opalovacího krému či šamponu. Hlavně na ně pak nezapomeňte, než se půjdete sprchovat nebo vyhazovat do odpadků :-)

Užitečný newsletter se vám bude hodit

A na závěr jedna malá, ale o to podstatnější rada, když se přihlásíte tady dole na stránce do odběru našeho newsletteru, budeme vám naše tipy a články posílat pravidelně přímo na váš e-mail :-) A máte-li Facebook, sledujte naši stránku, kde se také dozvíte všechno podstatné z první ruky.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej