Dominkánská republika, neopěvovaná, ale přesto krásná

Na internetu najdete spoustu recenzí, které popisují Dominikánskou republiku jako tu horší karibskou destinaci, kde není příliš co k vidění a místní lidé jsou arogantní a neochotní. Ze své zkušenosti mohu říct, že to rozhodně není pravda a důkazem může být i to, že stále patří mezi nejnavštěvovanější země Karibiku.

Punta Cana – královna letovisek

Pro některé návštěvníky znamená Dominikánská republika pouze letovisko Punta Cana, kde je i mezinárodní letiště a odkud vlastně po celou dobu dovolené není potřeba vytáhnout paty. Kdo si chce odpočinout na karibské pláži pod horkým sluncem a nechce se starat vůbec o nic, je to určitě dobrá volba. Punta Cana je prostě turistické centrum se vším všudy. Můžete se oddávat aktivní relaxaci, potápět se mezi korály, ochutnávat místní speciality anebo jen tak lenošit na krásné pláži ve stínu palmy.

Punta Cana - Dominikánská republika

My ovšem patříme k těm, co to vydrží maximálně pár dní, a tak už po pěti dnech míříme do půjčovny aut Pilot Rent Car ve čtvrti Bávaro, a s malým Kia Sportage vyrážíme na cesty. Opět nevím, jestli máme zkrátka jen štěstí, ale auto nám před půjčením ochotně překontrolovali a ještě přidali celkem cennou radu, že je dobré si vyměnit dostatek pesos, neboť v dolarech se mýtné pěkně prodraží.

Pláže jako z katalogu

Prvním cílem byla vychvalovaná pláž Bayahibe. Musím uznat, že je to opravdu třída. Kdybych si měl pro příště vybrat mezi Punta Cana a Bayahibe, volba bude jasná. Zdejší pláže jsou přesně to, co ukazují katalogy cestovek. Jemný písek, sklánící se palmy a příjemný klid. Nějak se tu ta spousta lidí obývající všechny místní hotely, apartmány a bungalovy prostě ztratí. 

Dominicana, pláž

Karibská metropole

Další výlet byl do hlavního města Santo Domingo. Ačkoliv se všude na dominikánských silnicích řídí naprosto skvěle, Santo Domingo je jeden velký zmatek. Byl jsem rád, že jsme zaparkovali a druhý den bez úhony zase město opustili. Je tu však opravdu co k vidění. Zdejší historické jádro připomíná slavnou dobu španělské koloniální správy a je dokonce na seznamu UNESCO. Za návštěvu stojí i úžasný jeskynní systém Los Tres Ojos
Od místních jsme se dozvěděli, že mezi Dominikánci jsou nejoblíbenější pláže na samém jihozápadě země, v přírodním parku Jaragua. Je to však dalších 250 km, a tak prvotní nadšení rázem opadá a vyrážíme raději na severní pobřeží. Snad někdy příště.

Santo Domingo - Dominikánská republika

Perla severovýchodního pobřeží

Klenotem Dominikánské republiky je bezpochyby poloostrov Samaná. Jde o úžasný ráj tropické přírody a krásných pláží. Lze objevovat malé romantické ostrůvky, potápět se mezi korály nebo se vydat na dobrodružný výlet do tropické džungle a vykoupat se v křišťálové laguně pod vodopády. Přibližně od prosince do března tu je také možné pozorovat velryby, které právě v tuto dobu kolem poloostrova proplouvají. V Santa Barbaře nabízejí organizované pozorovací výlety lodí, které vřele doporučuji. Jde opravdu o nezapomenutelný zážitek.

Vodopád - Dominikánská republika

Cestou zpět do Punta Cana se úplně rozplynul i poslední zbytek představy o neochotných a arogantních Dominikáncích. Při hledání ubytování jsme totiž byli nakonec k noclehu pozváni. Ráno jsme svým hostitelům nechali z vlastní vůle čtyřicet dolarů, které bez řečí ochotně přijali. Nejspíš to od nás i čekali. Večer strávený s nimi byl však jeden z nejpříjemnějších zážitků naší dovolené.

Velryby - Dominikánská republika


Přečtěte si také o dalších karibských ostrovech
, které stojí za návštěvu:

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej