Dovolená Bulharsko

Horké léto je za dveřmi a pokud ještě nemáte plány na léto, dovolím si vám představit jihovýchodní zemi Evropy – Bulharsko. Mnoho z nás má s pobyty v Bulharsku zkušenost ještě z dob socialismu. Bylo to nejdostupnější teplé moře v rámci socialistického bloku. Tradiční bulharská pohostinnost se zachovala do dnešních dní. Kuchyně je stále lehká a chutná. Počasí v létě slunečné, moře teplé s pozvolnými písečnými plážemi. Jen ty služby se zkvalitnily, což turistům rozhodně nevadí.

Bulharská vlajka

Slunečné pobřeží, Varna, Zlaté písky, Primorsko... vyhlášená bulharská letoviska

Bulharsko je vyhlášenou letní destinací díky svému černomořskému pobřeží. V současnosti se podíl hrubého domácího produktu rapidně zvýšil díky příjmům z cestovního ruchu. Však i mnoho Čechů si prožilo svou letní dovolenou v jednom z vyhlášených bulharských letovisek. Letovisko je odvozeno od slova léto? Nebo je to snad náznak toho, že se do cíle musíme přepravit letecky? Ať je to tak, či onak, je to jedno. Komu nejsou povědomá jména: Balčik, Albena, Kranevo, Zlaté Písky, Varna, Sluneční pobřeží, Nesebar, Burgas, Sozopol, či Primorsko? Zvláště poslední jmenované letisko je přes léto českou baštou. Primorsku se dostalo místního přejmenování na Malé Čechy. Proto nikoho nepřekvapí, že se zde domluvíte bez problémů česky a i jídelní lístky vám zde nabídnou v češtině.

Bulharsko - Balčik, ulice

Výchozí body pro dovolenou v Bulharsku

Z vypsaných letovisek jsou velkými městy Varna a Burgas, které disponují mezinárodními letišti. Nejsou to typická letoviska, jsou to pulzující námořní přístavy. Ve Varně je známé delfinárium a rozhodně neodrazuji od jeho návštěvy. Varna je dobrým leteckým přístavem, pokud se rozhodnete trávit dovolenou na severním pobřeží, tj. v letoviscích Balčik až Zlaté Písky. Burgas je výhodným vstupem do Bulharska, pokud se rozhodnete pro jižní část pobřeží. Ať už to je Sluneční pobřeží nebo Primorsko. Centrum Burgasu je překvapivě krásné a klidné. Přesto doporučuji oběma městům se vyhnout a zamířit do tradičních letovisek.

Letovisko Balčik

Balčik je poklidné letovisko nedaleko hranic s Rumunskem. Rumunsko a Bulharsko jsou od roku 2007 členy Evropské unie, tudíž překonání hranice pro Čechy není žádným problémem, třebaže oba státy ještě nejsou součástí Schengenské dohody. Pokud se vám omrzí Balčik, můžete odtud podniknout jednodenní výlet do Rumunska na vyhlášenou pláž Mamaia, která je nedaleko rumunského města Constanta, které má antické základy.

Bulharsko - Balčik, výhled na moře 

Balčik sám o sobě nabízí nádherný široký mořský záliv. Město je rozloženo v kopci. Nad plážemi se vypíná nádherné vápencové pohoří se skalními útvary. Nad městem se k nebi vypíná hrdý nápis v azbuce se jménem města. Takový bulharský Hollywood. Balčik je bývalý přístav a koupání je omezené. 

Bulharsko - Balčik, útesy

Pláže mají kamenitý písek a nejlepší místo na koupání je na východním konci města, kde se nachází městská pláž. Nezapomeňte navštívit botanickou zahradu.

Bulharsko - Balčik, pláž

Albena

Albena je letovisko význačné lázeňským komplexem. Hotely tu jsou vystavené ve tvaru pyramid, které jsou obklopené borovými lesy. Je tu poněkud dráž, neboť sem cestovky navážejí německé turisty, kteří si oblíbili zdejší šestikilometrovou písečnou pláž.

Kranevo

Kranevo je vesnička, která zažívá velký turistický rozvoj. Stále je tu levněji než v nedalekých letoviscích Albena či Zlaté Písky. Proto sem jezdí turisté na nákupy a levné obědy.

Rušné Zlaté Písky

Pokud toužíte po rušném letovisku, kde je řada drahých až předražených atrakcí a čilý noční život, musíte zavítat do Zlatých Písků. Je to snad nejnepříjemnější letovisko, které jsem v Bulharsku zažil. Pokud si chcete osvěžit ruštinu, zde máte jedinečnou příležitost. Je to letovisko snobárny a komerce. Přesto někdo takový typ dovolené může vyhledávat.

Bulharsko - pláž

Bulharské Slunečné Pobřeží

Podobným letoviskem je Slunečné pobřeží. Někteří hodnotí toto letovisko jako nejzprofanovanější v celém Bulharsku. Jedná se o největší bulharské letovisko, které se stále rozrůstá. Je zde patrný historický vývoj. Letovisko se začalo stavět v roce 1965 a stáří a omšelost je na původních stavbách znát. Vedle toho tu kontrastují budovy vybudované před dvaceti lety, které jsou stále ještě nablýskané. Upravené parky střídají zanedbané plochy zeleně. Pokud si tu vyberete svou dovolenou, doporučuji návštěvu Vodního zábavního parku. A určitě zamiřte na jih do dalšího městečka na pobřeží – Nesebaru.

Městečko Nesebar

Nesebar má úzké uličky a leží na malém poloostrovu, tudíž v létě se pravidelně plní turisty a třeba místo na oběd hledáte opravdu dlouho. Dále vás nesmí překvapit, že tu na každém kroku narazíte na prodavače otřepaných turistických upomínkových předmětů. Na druhou stranu je milé, když si z dovolené přivezete nějakou tu upomínku, že? Nesebar má hodnotnou historickou zástavbu, proto patří mezi nejnavštěvovanější bulharská místa.

Bulharsko - Nesebar

Bulharsko - Nesebar, kostel

Letovisko Sozopol

Pro mne nejkrásnějším letoviskem Bulharska je Sozopol. V lecčems připomíná zmíněný Nesebar, ale není tak stísněný. Uličky tu jsou úzké dlážděné a atmosféra je neopakovatelná. Podpořená je i historickou zástavbou z 19. století. Pláž naleznete hned v historickém centru, což má též neopakovatelné kouzlo. Pokud budete mít štěstí, uvidíte na okraji města ve vojenském přístavu i bulharské ponorky, které od roku 2004 jsou součástí bojové techniky NATO.

Bulharsko - Sozopol

Primorsko

Jak jsem se již zmínil, Primorsko je nejvyhledávanější destinací pro české turisty. Je to malé malebné městečko na poloostrově vybíhajícím do moře, jak je v Bulharsku ostatně zvykem. Primorsko není tak výstavné a honosné, to je možná nám sympatické. V Primorsku naleznete dvě městské pláže: Severní a Jižní. Severní pláž je osázena hotely a Jižní se táhne až k dalšímu letovisku – Kitenu. Pokud se ubytujete zde, určitě podnikněte výlet na nedalekou říčku Ropotamo, která je přírodní rezervací.

Bulharsko - Primorsko

Carevo

Z jižních letovisek stojí za zmínku Carevo, které disponuje také pěknou městskou pláží. Turistický ruch tu je minimální, takže kdo hledá klid a odpočinek, může toto letovisko využít.

Jak se dostat do Bulharska?

Do Bulharska se můžete dopravit autem či autobusem. Vzhledem k dálce je to však nejméně pohodlné. Můžete využít i vlakové spojení, ale i tak musíte počítat minimálně s 24 hodinami cesty, ať už přes Rumunsko či Srbsko. Nejvýhodněji se jeví letecké spojení. Jak jsem již napsal, Bulharsko má dvě letecké brány k moři: Varnu a Burgas. Do Varny se můžete dostat s nízkonákladovou leteckou společností bez přestupu. Levnější lety jsou s přestupem v Sofii. Sofijské letiště je nově s metropolí propojeno linkou metra. Praha na toto spojení stále čeká. Do Burgasu se lítá přímo z Prahy též a letenky jsou levnější než do Varny.

Další užitečné informace...

V Bulharsku se domluvíte česky, rusky, anglicky i německy, zvláště v letoviscích. Platit můžete platebními kartami i hotovostí. Není problém platit některé služby v eurech. Jinak místní měnou je bulharský lev, který se dělí na 100 stotinek. Lev byl vždy drahý a zůstalo to tak. Za jednoho lva zaplatíte kolem 13 korun.

Bulharská měna Leva

Bulharsko není jen Černé moře, ale o krásách zbytku země vám napíšu příště.

Přečtěte si také o Čechy velice oblíbeném Chorvatsku - Dubrovníku a Plitvických jezerech nebo o netradiční letní dovolené v Oděse, kde se také můžete vykoupat stejně jako v Bulharsku v Černém moři. 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej