Dovolená v Dubaji

Dubaj patří mezi stále oblíbenější lokality nejen pro české turisty, a to i díky prosluněným plážím, kterých se dočkáte také během našich zimních měsíců. Zdejší lokalita má punc exotiky a luxusu. Před padesáti lety byste toto město v poušti hledali marně. Našli byste tu jen beduínské chýše a stany. Tak rychlý je rozvoj města a staveb, které ohromují svět. Objevujte krůček po krůčku arabský svět, stačí si jen zajistit letenky a vyrazit do míst, kde je teplé počasí a vysoká vlhkost vzduchu po celý rok.

V letních měsících se teploty šplhají i k padesáti stupňům. Pro ty, kteří nemají rádi tak vysoké teploty je určitě vhodnější navštívit Dubaj raději během naší zimy, kdy si tu užijete teploty kolem třicítky a slunečného počasí. Doba letu je cca 5 - 6 hodin a létá sem několik leteckých společností a to po celý rok - Emirates, Flydubay, SmartWings.

Výhled na Dubaj

Poslední dobou se sem také létá nejen za odpočinkem, ale také za stále oblíbenějšími nákupy s asi nejznámějším měsícem slev, který je na jaře a nazývá se Dubai Shopping Festival.

Obrovské obchodní domy, nekonečné bílé pláže, mešity a mrakodrapy

Všechno, co by na luxusní dovolené nemělo chybět, najdete právě v jednom ze Spojených arabských emirátů. Dvoumilionové město má skvělou dopravní obslužnost, nechybí zde velmi moderní a propracovaná síť metra (dvě linky, více než 40 stanic, v provozu již sedm let – moderní vozy bez řidiče, ve špičce jezdí každých pět minut), taxislužba a do okolních letovisek se můžete dopravit i autobusy. Hotely přímo u pláží se řadí mezi ty luxusnější a tedy i dost drahé. Počítejte s tím, že se na veřejné pláže budete muset dopravit a najděte si hotel nebo ubytování blízko autobusových linek nebo metra. Dalším možným řešením je i taxi.

V mešitě šejka Zayeda

Na co nezapomenout před odjezdem do Dubaje

Před odjezdem ale nezapomeňte na několik důležitých věcí, tedy kromě toho, že do metra nepatří žvýkačky

Očkování – břišní tyfus, hepatitida typu A, B je pouze doporučené, ale není nutné. Dodržujte také pitný režim, a to z důvodu výrazně vyšších teplot, než na které jsme zvyklí v našich luzích a hájích. V případě problémů se není čeho bát, zdravotnická zařízení jsou tu na vysoké úrovni a problémy nejsou ani v restauracích a stáncích rychlého občerstvení – je tu velmi čisto a bezpečno. Na silnicích je však třeba zvýšené opatrnosti, byť jsou i ve srovnání s tuzemskými v perfektním stavu, nejezdí se tu moc bezpečně. Mimochodem, benzín zde stojí zhruba třetinu toho, co u nás…

Co zajímavého pro turisty Dubaj nabízí?

V Dubaji najdete nejvyšší budovu světa, která se jmenuje Burdž Chalífa. Na prohlídku se musíte objednat, podlahová plocha takřka pět set tisíc metrů čtverečních, 189 podlaží a celková výška budovy 828 metrů – to jsou čísla přímo impozantní. 

Burdž Chalífa Dubaj

Pokud chcete nakupovat, navštivte čtvrť Deira, kde je několik historických tržnic. Oblečení, zlaté šperky, originální suvenýry, ale i koření všech druhů a vůní najdete právě zde. Připravte se na to, že budete hodně smlouvat, místní obchodníci to mají hodně rádi. Metrem se na tyto trhy nedostanete, autobusem však ano. 

Prodej datlí na trhu, Dubaj

Nebo rovnou navštivte největší a nejslavnější obchodní dům v Dubaji - Dubaj Mall, který byl dokončený v roce 2008. Najdete zde přes 1 200 obchodů ve čtyřech patrech a najdete zde také mnohé možnosti občerstvení, mnoho sálů kina, nebo kluziště v Mall of the Emirates , kde můžete dle libosti dovádět na sněhu, bobovat nebo si i zalyžovat. Také si můžete prohlédnout nádherné akvárium. No nedivte se, jsme přece v Dubaji :-)

Shopping mall Dubaj

Lyžování v Dubaji

Na své si tu přijdou i milovníci historie

Historická osada z doby, kdy se tu stavělo z nepálených cihel a palmových listů. Přesně to je Šindaga, zdařilá rekonstrukce a zajímavý pohled do dávné arabské minulosti. Najdete tu však i známou pevnost Dubai Fort, jíž založili s koncem osmnáctého století britští kolonisté – dnes tu je rozsáhlé muzeum pojednávající o kultuře a zvycích arabského světa.

Poušť, Dubaj

Kromě jiného tu najdete i největší ruské kolo na světě a nejrozsáhlejší cukrárnu vůbec. Palmy, umělé fontány, sloupy z mramoru, mešity. Oproti Evropě je tohle opravdu jiný svět, který ještě před padesáti lety byl takovou větší obcí uprostřed pouště. Nové stavby, nejen ty velkolepé a majestátní, tu rostou prakticky jako houby po dešti.

 Velká mešita šejka Zayeda

V Abú Dhabí navštivte také mešitu šejka Zayeda , která vás upoutá nádherným bílým mramorem a pozlacenými minarety. Právě zde najdete největší tkaný koberec, který měří 5600 m2 a byl sem dopraven a spojen právě v mešitě z devíti kusů. 

Koberec ve Velké mešitě šejka Zayeda

Jako nakloněnou věž v Pise zde najdete úctyhodnou nakloněnou stavbu - luxusní hotel „Capital Gate,“ kterou rozhodně nepřehlédnete.

Dubajská kuchyně je vyhlášená po celém světě

Občerstvení si můžete dopřát v pouličních stáncích, které mají špičkovou úroveň. Jehněčí nebo velbloudí maso, ryby, mořské plody, sladké datle a nespočet různých druhů ořechů, z toho se skládá typická kuchyně v Emirátech. Velmi populární je třeba Falafel, směs cizrny a sezamových semínek, plněná omáčkou a kousky zeleniny. Ochutnat můžete i klasické syrské jídlo Kibbe, které je směsí mletého jehněčího, bulguru, cibule a několika druhů koření. Třetí tip? Tak například Warak Enab, což jsou vinné listy s náplní z rýže, rajčat, jarní cibulky a brambor.

Falafel

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej