Eurovíkend v Helsinkách

Při letošním žhavém létě je možná příhodná doba na nějakou chladnější destinaci. Sice letos i sever Evropy sužovaly vyšší teploty, než na které jsou tamní lidé zvyklí, ale přesto tam bylo poněkud chladněji než v tropické střední Evropě.

Finská vlajka

Helsinky

Rozhodl jsem se tedy, že vás pozvu do finské metropole. Tou metropolí jsou Helsinky. Helsinky jsou největším finským městem. Centrum města je poměrně malé a rozkládá se na poloostrově. Ale k hlavnímu městu patří ještě rozsáhlá předměstí na sever a severovýchod od centra. Přestože je centrum poměrně malé, tak i v turistické sezóně se tu netísní hlava na hlavě. Místních tu žije necelých tři čtvrtě miliónu, včetně zmíněných předměstí, která jsou urbanistickou součástí finské metropole. Je vhodné zmínit, že Helsinky, Vantaa, Espoo a Kauniainen (blízká města) tvoří jeden propojený celek. Helsinky jsou hlavním městem nejnovějšího člena Severoatlantické aliance.

Historickému centru Helsinek dominují církevní stavby

Přestože jsou Helsinky poměrně mladým městem, jejich založení se datuje do roku 1550, lze tu nalézt zajímavé architektonické památky. Historickému centru dominují církevní stavby. Na první pohled upoutá bělostná budova klasicistní Evangelické katedrály. Přestože se jedná o evangelickou stavbu, stavebním stylem se podobá ruským pravoslavným chrámům. Katedrála se nachází na Senátním náměstí nedaleko námořního přístavu, který je největší v zemi. Ke katedrále vede impozantní široké schodiště, na kterém v letních měsících posedává mnoho návštěvníků této severské metropole. Oproti tomu je překvapivý interiér katedrály. Nad očekávání je velmi strohý, ale kdo se trochu vyzná v křesťanských církvích, ten není překvapen. Neboť evangelíci si na okázalost nepotrpí a katolické zdobné baroko je pro ně noční můrou, s nadsázkou napsáno. Exteriér katedrály je vyzdoben dvanácti sochami apoštolů, které se nacházejí na trojúhelníkových štítech podepřených sloupy. Každý štít je ozdoben třemi sochami. Katedrála má půdorys řeckého kříže, a tím pádem má čtyři štíty a čtvero sloupoví, z každé světové strany jedno. Stavba katedrály trvala 22 let a probíhala v první polovině 19. století. 

Schodiště u katedrály - Helsinky, Finsko

Senátní náměstí

Od katedrály je výborný rozhled po Senátním náměstí. Na jižní straně pod schody od katedrály se nachází monumentální socha Alexandra II. při projevu na jím svolaném finském sněmu v roce 1863. 

Před evangelickou katedrálou - Helsinky, Finsko

Východním směrem se nachází zajímavé Muzeum peněz finské banky. Muzeum představuje historii peněz a operací centrální Finské banky. Muzeum lze prohlédnout samostatně, nebo se připojit ke komentované prohlídce. Prohlídky s průvodcem se konají finsky, švédsky, nebo anglicky. Ať už samostatná nebo komentovaná prohlídka, vždy je vstupné zdarma. Severně od katedrály se nachází empírový kostel Nejsvětější Trojice, který je pravoslavný. A na západní straně Senátního náměstí se nachází Finská národní knihovna, která až do roku 2006 se jmenovala Helsinská univerzitní knihovna, neboť je přičleněna k Helsinské univerzitě.

Senátní náměstí - Helsinky, Finsko

Parlament - Helsinky, Finsko

Ostrov Katajanokka a katedrála

Pokud se ze Senátního náměstí vydáte jihovýchodním směrem, překonáte za okamžik po mostě mořský průliv a dostanete se na ostrov Katajanokka. Na jeho západní části se nachází druhá dominanta města. Chrám věčného spánku Panny Marie je pravoslavná katedrála Finské pravoslavné církve. Tato katedrála se také někdy nazývá Chrám Zesnutí Bohorodičky, nebo Uspenská katedrála, nebo také Červená katedrála. Poslední pojmenování vychází z barvy zdiva. Je to významná protiváha bílé Evangelické katedrále. Přestože Finsko bylo po mnoho století součástí protestantského (od 16. století) Švédska, tak v 19. století se stalo součástí pravoslavného Ruska. A tak v roce 1862 byl položen základní kámen pravoslavného chrámu. Katedrála je postavena v pseudobyzantském slohu a její stavba trvala pouhých 11 let. A asi není překvapením, že pravoslavný interiér láká k návštěvě větší množství návštěvníků než dříve zmíněná strohá Evangelická katedrála.

Uspenská katedrála - Helsinky, Finsko

Helsinský olympijský stadión

Na sever od centra hlavního města se nachází novodobá památka, třebaže již letos oslavila 85. narozeniny. Je tomu tak. Helsinský olympijský stadión byl dostavěn v roce 1938, neboť letní olympijské hry se v tomto městě měly konat v roce 1940. A jak víme z novodobé historie Olympijských her, zřejmě díky sponzorům a obrovským financím, není možné hry zrušit ani z důvodu války, či celosvětové epidemie. Ale v minulém století to možné bylo, a olympiády v letech 1940 a 1944 nebyly. Jenže Helsinky o hry nepřišly a pořádaly tuto celosvětovou akci v roce 1952.

Olympijský stadion - Helsinky, Finsko

Pro tehdejší Československo byla olympiáda v Helsinkách velmi úspěšná, a to díky manželům Zátopkovým. V celkovém hodnocení Československo obsadilo šesté místo se 13 medailemi (7 zlatých, 3 stříbrné a 3 bronzové). Manželé Zátopkovi do tohoto výčtu získali 4 zlaté. Dana Zátopková za oštěp, Emil Zátopek za běh na 5000 a 10000 metrů a za maratón. A Emil Zátopek podle vzpomínek se stal finským miláčkem a získal přezdívku SatupekkaPohádkový Péťa.

Ale zpátky na stadión, ten je totiž stále možný navštívit. Stadión je vystavěný ve funkcionalistickém stylu a jeho součástí je Olympijská věž, která je rozhlednou. Stadión prošel v letech 2016 – 2020 náročnou rekonstrukcí. Po rekonstrukci už není volně přístupný. Věž lze navštívit v otvíracích časech návštěvnického centra a za vstup se již platí. Nahoru se můžete vydat po vnějším schodišti, nebo se nechat pohodlně vyvézt výtahem. Z výšky 72 metrů máte stadión jako na dlani a je odtud krásný rozhled po finské metropoli, zvláště jižním směrem na centrum a mořský přístav. Výhodou je to, že vyhlídka je otevřená a přehlédnete celé panorama města.

Výhled na Olympijský stadion - Helsinky, Finsko

Helsinky z věže Olympijského stadionu, katedrála - Helsinky, Finsko

Helsinky z věže Olympijského stadionu - Helsinky, Finsko

Helsinky z věže Olympijského stadionu, ostrov Katajanokka - Helsinky, Finsko

Helsinky z věže Olympijského stadionu, pohled k moři - Helsinky, Finsko

Česká restaurace Vltava

Pokud vás přepadne v Helsinkách hlad, je možné se chutně najíst v jakékoliv restauraci. Pokud by se vám zastesklo po české kuchyni, tak vězte, že v centru Helsinek se nachází Česká restaurace Vltava. Jedná se o největší českou restauraci ve Finsku. Pokud byste ji hledali, naleznete ji vedle hlavního železničního nádraží v Helsinkách. Budova je secesní a restaurace je ryze ve finských rukách. Restaurace tu funguje od roku 2005. Do té doby si ji pronajímala finská letecká společnost Finnair. 

Česká restaurace Vltava - Helsinky, Finsko

Helsinské hlavní nádraží - Helsinky, Finsko

Helsinský přístav

Rozhodně zajděte do přístavu, kde se nachází Tržní náměstí. Je to mezinárodní nejznámější finský trh. Ke koupi tu však nejsou jen vyhlášené lahůdky, ale seženete tu i rukodělné výrobky a vkusné upomínkové předměty.

V přístavu můžete vedle plachetnic a jachet obdivovat i velké trajekty, které spojují Helsinky s estonským Tallinnem a švédským Stockholmem. Ale k vidění jsou tu i malé trajekty, které vás rychle a pohodlně dopraví na helsinské ostrovy. Za všechny zmíním Suomenlinnu. Suomenlinna je zapsaná na seznam památek UNESCO. Jedná se o souostroví 8 obydlených ostrovů při vjezdu do helsinského přístavu. Není tedy divu, že na těchto ostrovech naleznete námořní obrannou pevnost.

Červený parník v přístavu - Helsinky, Finsko

Natírání zaoceánské lodi - Helsinky, Finsko

Užitečné informace k cestě do Helsinek...

Po Helsinkách se můžete pohybovat pěšky (v centru určitě), nebo využijte městskou hromadnou dopravu. Helsinky mají dobře fungující systém MHD. Využijete autobus, tramvaj, metro, vlak i zmíněné trajekty. Doporučuji si koupit denní jízdenku, kde si dobu platnosti nastavíte v rozmezí jednoho až třinácti dnů. Tomu také odpovídá cena. Pokud do Helsinek přiletíte, tak z letiště do centra na hlavní nádraží se pohodlně a rychle dostanete vlakem. Pokud připlujete trajektem, ocitnete se rovnou v centru.

Helsinky z moře - Finsko

Ve Finsku se platí eury, ale pozor! Jednocentové a dvoucentové mince se zde nepoužívají, neboť se zde ceny zaokrouhlují na nejbližší pěticenty (obdobně jako v Belgii, Irsku a od loňského roku i na Slovensku). Platební karty jsou všeobecně přijímané. Domluvíte se bez problému anglicky, třebaže úředními jazyky jsou finština a švédština. 

Přečtěte si také o metropoli sousedního Švédska - Stockholmu, klidné metropoli plné zeleně a muzeí.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej