Stockholm, klidná metropole plná zeleně a muzeí

Benátky severu. Tak se Stockholmu často přezdívá. Navíc má mnoho společného i s Paříží. Hlavní město Švédska ovšem nemá zapotřebí se snažit okopírovat jiné metropole. Je přitažlivé a zajímavé samo o sobě. Řadí se mezi nejkrásnější hlavní města v Evropě. Velmi sympatické je to, že Stockholm není tak uspěchaný jako jiné evropské metropole jeho významu. A navíc je plný zeleně. Natrefit zde na park není nic těžkého. Zelené plochy ostatně zabírají jednu třetinu jeho rozlohy.

Metro ve Stockholmu jako obří galerie

Stockholm má výborně vyřešenou dopravu. A cestovat metrem je velký zážitek. Ocitnete se totiž v nejdelší umělecké galerii na světě. Ze stovky zastávek metra jich je 90 proměněno v nádherná umělecká díla. Něco takového člověku hned zvedne náladu, obzvlášť v porovnání se šedí metra v jiných světových metropolích. Jízda metrem je nejen velkým zážitkem, ale také je podstatně levnější než taxíkem, ty jsou ve Stockholmu dost předražené. 

Poznávání města z vodní hladiny

Jak napovídá přezdívka Benátky severu, cestovat se ve Stockholmu dá i po vodě, vodní cesty se rozkládají na více než 30 procentech území. A poznávat z nich město je úžasné, člověk najednou získá úplně jinou perspektivu – a to doslova.

Lodě - Stockholm, Švédsko

Největší sférická stavba na světě

Tu můžete získat i v obrovské bílé polokouli Ericsson Globe. Tento symbol města je největší sférickou stavbou na světě. Z její špičky se nabízí opravdu dechberoucí pohled. Ale pozor, rozhodně to není ideální místo pro lidi se závratěmi. 

Královský a Královnin palác

Patrně nejznámější památkou je Královský palác, jenž se nachází v historickém centru Gamla Stan. Jedná se o jeden z největších evropských paláců. Tento barokní skvost se pyšní více než 600 pokoji, ukrývá se v něm i několik muzeí. Královská rodina ovšem sídlí v paláci Drottningholm, tedy Královnině paláci. Tomu se přezdívá Versailles severu, jde totiž o nádherný zámek postavený v 17. století ve francouzském a italském stylu. Přiléhají k němu úchvatné zahrady, které jsou na rozdíl od těch versailleských přístupné zdarma. Součástí je také Dvorní divadlo. Zámek je zapsán na seznam UNESCO.

Palác Drottningholm - Stockholm, Švédsko

Místo předávání Nobelových cen

Ve čtvrti Gamla Stan se však vyplatí zůstat déle, jde o jedno z nejlépe zachovalých středověkých evropských městských center. Symbolem města je radnice (Stadshuset) pocházející z roku 1911. Je zdobená 106 metrů vysokou věží se třemi zlatými korunami tvořícími národní erb. Postavena je z osmi milionů cihel. Pořádá se v ní řada ceremonií, tu nejdůležitější zná celý svět – v banketové místnosti se předávají Nobelovy ceny. Alfred Nobel byl ostatně místním rodákem.

Nejstarší skanzen připomíná historii

Velkým zážitkem je návštěva místního skanzenu na ostrově Djurgården. Ten založil Arthur Hazelius už v roce 1891, je tak nejstarším muzeem pod širým nebem na světě. Jeho cílem bylo zachovat původní švédskou kulturu. A to se mu rozhodně podařilo. Na 30 hektarech se nachází asi 150 selských stavení pocházejících z různých koutů země. Byly rozebrány a zase postaveny přímo ve skanzenu. K vidění jsou i nejrůznější kroje a další předměty, bez nichž se běžný život v té době nemohl obejít. Nechybí ani herci, kteří v dobových kostýmech předvádějí, jak se dříve žilo. Hazelius je zakladatelem i dalšího turisticky vyhledávaného místa – Severského muzea (Nordiska muset). To nabízí expozice sahající od 16. století až do současnosti, které představují švédskou kulturní historii.

Muzeum plné známých melodií

Muzeí je ve Stockholmu nepřeberné množství. Mezi ta nejznámější patří muzeum skupiny ABBA, která vznikla v roce 1970 právě ve Stockholmu a proslavila se po celém světě. Milovníci nezapomenutelných hitů jako Mamma Mia nebo Dancing Queen si jeho prohlídku nemohou nechat ujít. Expozice je interaktivní, návštěvníci si mohou na své oblíbené písně i zatančit nebo si je rovnou zazpívat. Také si mohou vyzkoušet převleky a svůj výkon na jevišti nechat zaznamenat. Nechybí ani výstava o historii švédské hudby. Ale i když legendární kapelu máme rádi, toto muzeum jsme nenavštívili. Odradilo nás poměrně vysoké vstupné.

Muzeum věnované potopené lodi

Vůbec nejznámějším stockholmským muzeem je ovšem Vasa. Pojmenované je podle lodi postavené v roce 1628 na povel krále Gustava II. Adolfa. V té době se jednalo o největší válečnou loď na světě, která byla označována jako plovoucí palác. Její rozměry byly skutečně impozantní, byla dlouhá téměř 70 metrů a více než 50 metrů vysoká. Měla ukázat, jak velkou moc švédský panovník má, a vystrašit Polsko, od něhož v té době hrozilo nebezpečí. 

Polsku ani nikomu jinému však příliš strachu nenahnala. Když 10. srpna 1628 s velkou slávou vyplula ze stockholmského přístavu, ujela jen necelých 1500 metrů. Poté se naklonila na bok a potopila. Podepsalo se na tom zřejmě více vlivů, mezi nimi i vítr a špatná statika lodi. O 333 let později byla tato předchůdkyně Titaniku vyzdvižena a nyní se nachází právě v muzeu Vasa. Je v dokonalém stavu. Když si ji člověk prohlíží, běhá mu mráz po zádech. Při tragédii zemřelo minimálně 30 členů posádky.

Parky jsou ve Stockholmu doslova na každém rohu

Ti, kteří chtějí vyrazit za nákupy, míří do čtvrti Normalm, která je plná obchodních center i luxusních obchůdků. My ale radši trávíme čas v přírodě. Stockholm je na to ideální destinace. Rozkládá se zde první národní městský park na světě Ekoparken, jenž má asi 14 kilometrů. Dost to žije v parku Kungsträdgården, kde se přes léto konají i koncerty. Populární je také Berzeli Park. Podle některých informací jakékoli místo ve Stockholmu je vzdáleno maximálně 300 metrů od nějaké zelené plochy.

Pohled na město - Stockholm, Švédsko

Skvělý cíl pro hipstery

Do Stockholmu rádi míří i hipsteři. Po celém světě je totiž známá hipsterská čtvrť Södermalm, kterou místní zpravidla označují jako Söder. Starobylá ulice Fjällgatan nás uchvátila, i když hispteři nejsme. Staré dřevěné chaty, které se na ní nacházejí, jí dodávají typický původní švédský ráz. Vždy máme rádi, když se můžeme jen tak toulat uličkami města a nasávat místní atmosféru. A v tomto případě je skutečně o co stát.

Masové koule i skořicové buchty

Co se týče místní kuchyně, masové koule netřeba představovat. Ale nejde jen o ně. Velmi oblíbení jsou zde sledi, zpravidla se šťouchanými bramborami, uzený losos či sobí a losí maso. Pokud máte chuť na sladké, neodoláte skořicovým buchtám. Doporučujeme cukrárnu Vete-Katten u hlavního nádraží ve čtvrti Normalm. Jen počítejte s tím, že je opravdu populární, a tak je někdy problém si tam sednout. A mimochodem, říká se, že Švédové v průměru vypijí 4,5 šálku kávy denně. Dopřávají si ji při tradici fika, která znamená zastavení se od shonu. A to je opravdu velmi příjemný zvyk, jenž by v dnešním uspěchaném světě měl mít své místo.

Severská atmosféra, vřelost a přátelskost

Každá evropská metropole má své kouzlo, o tom není pochyb. Stockholm je ovšem specifický. Můžete zde nasávat typickou severskou atmosféru, a to pěkně v klidu. Je plný jedinečných muzeí, ale také míst, kde se člověk může zastavit a nabrat sílu – město z velké části tvoří parky. I samotné bloumání místními uličkami stojí za to a přináší zajímavé zážitky. Kdo se obává, že Stockholm je studený i po lidské stránce, bude příjemně překvapen. Místní lidé jsou vřelí a přátelští. Návštěva švédského hlavního města je tak balzám na duši

Přečtěte si takéSkotsku, zemi divoké přírody i jedinečných památek.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej