Fidži, tichomořská křižovatka

Tento příspěvek vás zavede doprostřed oceánské spousty vody. Ale nebojte se, třebaže Tichý oceán je největší zemská plocha slané vody, při podrobnější prohlídce mapy objevíte v záplavě modři malé tečky. Ty tečky jsou ostrovy, které se dají rozdělit do třech velkých skupin: Mikronésie, Melanésie a Polynésie. Mezi mikronéské ostrovní státy patří Palau, kam jsem vás už zavedl. Mezi polynéské státy řadíme Tongu, kterou jsem vám již též přiblížil. A z melanéských ostrovů jsem se rozhodl vám přiblížit Fidži.

Fidži je největším státem Melanésie a je faktickou dopravní křižovatkou jižního Tichomoří. Sám jsem to poznal na vlastní kůži, když jsem se toulal touto oblastí. Strávil jsem v jižním Tichomoří dva měsíce a za tuto dobu jsem byl nucen tento stát navštívit sedmkrát. Je to hlavně proto, že v Nadi (čte se Nandi) se nachází velké mezinárodní letiště, které přijímá i transkontinentální lety. 

Fidži, pláž

Z historie a současná politická situace

Pohledem do minulosti zjistíme, že osídlení proběhlo někdy před třemi tisíci lety. Evropská kolonizace započala v 19. století. Z evropských velmocí kolonizaci provedli Britové. Ti sem na práci přivezli mnoho obyvatel Indie, kteří zde pracovali na plantážích cukrové třtiny. V roce 1970 Fidži získalo nezávislost, třebaže zůstalo ve Společenství (Commonwealth). Období samostatnosti je prolínáním demokracie britského typu, vojenských vlád a etnických nepokojů. 

Fidži - parlament

Na konci minulého tisíciletí se dostali k moci Indofidžijci, potomci zavlečených Indů, kteří početně převýšili původní fidžijské obyvatelstvo. To vedlo k převratu a k uzákonění nadřazenosti původního obyvatelstva. Za následek byl exodus Indofidžijců. Tím se zpomalila ekonomika, neboť populační odliv byl značný. Snad již rok funguje demokraticky zvolená vláda. Začátek třetího tisíciletí byl poměrně bouřlivý, ale musím připodotknout, že cestovatele toto vůbec nezasáhlo. 

Při mé návštěvě jsem poznal důsledek politické krize pouze v tom, že brána od budovy parlamentu byla zamčená visacím zámkem a přilehlý pozemek zarůstal plevelem. Střídání stráží před prezidentským palácem však probíhalo naprosto klasicky. Pominuli, že vojáci mají zvláštní typ střapatých sukének. Přesto tato nevelká země má početnou armádu, která se zúčastňuje i zahraničních misí pod vedením OSN.

Fidži - čestná stráž před palácem vlády

Fidži má pro cestovatele řadu výhod

Určitě bez zajímavosti není, že se jedná o nejlevnější destinaci pro pobyt z celého jižního Pacifiku. Je to dáno tím, že zde je nejen potravinářský průmysl, ale je zastoupený i průmysl strojírenský a zpracovatelský. Takže ceny jsou přívětivé. Díky velikosti území zde máte možnost výběru ubytování, od levných hotýlků po předražené luxusní rezorty, které se nacházejí na jihu hlavního ostrova Viti Levu či na přilehlých korálových ostrůvcích. Vedle plantáží cukrové třtiny naleznete i jinak zemědělsky využívanou půdu či tropické pralesy.

Zajímavý národní park s tropickým lesem naleznete severně od hlavního města Suvy. Můžete se tam ubytovat v Raintree Lodge. Ohledně ubytování bych radil nepodlehnout lákavé levné nabídce v okolí letiště Nadi, neboť tam jsou již hoteliéři ostřílení a může se vám stát, že lákavá nabídka pak nebude dodržená. Mám s tím vlastní zkušenost.

Raintree Lodge

Ohledně dopravy přidám postřeh, že hlavní ostrov má dobrou dopravní infrastrukturu. Kolem ostrova vede okružní silnice, po které se prohánějí autobusové spoje, nákladní automobily, osobní automobily i vozy taxislužby. Pokud přiletíte do Nadi (kam také jinam), můžete se autobusy pohodlně přepravit na východ ostrova do hlavního města Suvy, kde je velký autobusový terminál a odtamtud pokračovat místními autobusovými spoji do cílové destinace. Na Fidži je možné si pronajmout i osobní automobil, ale po vzoru Spojeného království je i zde jezdí vlevo. A občas řidiči jsou zbrklí. Takže to vyžaduje určitý stupeň zručnosti a postřeh s předvídavostí.

Fidži - vláček

Pokud byste chtěli navštívit i jiné ostrovy této republiky, využijte hustou síť letecké dopravy, nebo je možnost se plavit na vybrané ostrovy lodí.

Hlavní ostrov má i několik desítek kilometrů železnice, což je na tichomořské ostrovy nevídané. Železnice ještě stále slouží svému původnímu účelu, tj. ke svážení sklizené cukrové třtiny. Pokud však zatoužíte se svézt lokálkou, je tu turistická možnost. Společnost provozující výletní vláčky vás na kolejích z dob britské kolonizace sveze za celkem přijatelný peníz. 

Fidži - tržnice v Sigatoze

Mnoho cestovatelských zážitků slibuje i město Sigatoka, kde je řada kanceláří, které se zaměřují na výlety do vnitrozemí. Já si vybral říční safari s návštěvou místní vesnice a tradičním obřadem pití kavy. Ne, nepřepsal jsem se, opravdu se jedná o kavu a ne kávu.

Fidži - kava obřad

Rychlými čluny jsme pluli proti proudu řeky do vnitrozemí. Kancelář se chlubila tím, že pokaždé jede do jiné vesnice, aby se obyvatelé nestali závislí na turismu. Nevím, přišlo mi, že cestovním ruchem je vesnice dotčená. Kava obřad je velmi zajímavý. Jako hosté jsme donesli náčelníkovi kořen pepřovníku. Ten se nadrtí na jemný prášek, zabalí se do tenkého hadru a vylouhuje se ve vodě. Získá se tím nápoj nevábného vzhledu a podivné chuti. Umocněno rituálem, který se přitom provádí, nápoj způsobí, že se začnete cítit uvolněně, smějete se a nevíte čemu a hlavně vám zdřevění jazyk. Toto opojení trvá tak hodinku. Záleží, kolik tohoto vypijete a jak jste odolní.

Jak se dostat na Fidži?

Na Fidži se dostanete poměrně jednoduše letecky přes Soul. Ale připravte se na dva dny cestování, neboť poletíte na východ, a to jak známo čas ubíhá rychleji. Za 28 hodin byste měli být na mezinárodním letišti v Nadi. Před lety bylo zvykem, že na letišti vás vítala hudební skupina pacifickými písněmi. Připravte se na vyšší vlhkost, která je tropům vlastní. Ale poměrně rychle se zaklimatizujete, neboť vlhkost nedosahuje extrémních hodnot. Z pohledu počasí je vhodnější letět v létě, kdy je teplo a sucho.

Návštěvnické povolení získáte po příletu až na dobu 4 měsíců. Takže vám stačí k vycestování pouze platným cestovní pas.

Na Fidži se platí fidžijským dolarem. Na ostrově je mnoho směnáren a bank, tak není problém směnit zahraniční měnu na místní. Doporučuji australské či americké dolary, eura, jeny, britské libry. Zajímavostí je i to, že Fidži se v roce 1987 prohlásilo republikou (oficiální název je Republika Fidžijské ostrovy), přesto z bankovek stále hledí Alžběta II. Stejně tak na fidžijské vlajce naleznete tzv. Union Jack (britskou vlajku). Když jsem u místních po tom pátral, nedokázali mi to vysvětlit. Koneckonců Fidži se opět po všech peripetiích stalo opět členem Společenství, a to vede britský panovník.

Fidžijské dolary

Pozor na ceny služeb

Fidži přes svou politickou nestabilitu je pro cestovatele bezpečnou zemí. V hlavním městě narazíte na překvapivě vysoký počet žebráků, kteří však nemusí vždy pocházet z Fidži. Problémy jsou s taxikáři i s hoteliéry. Vždy si dopředu domluvte cenu i podmínky a trvejte na tom. Ne vždy dohodnuté věci platí a po využití služby se můžou požadavky stupňovat. Pokud v klidu trváte na svém a nepodlehnete nátlaku, neměli byste být ošizení. Klidně můžete trvat i na tom, že přivoláte strážníka. Nechutných dohadů pasažérů s taxikáři jsem viděl před odletovou halou dost. Počítejte s tím a nenechte si pokazit exotickou dovolenou.

Co neopomenout?

Pokud budete na Fidži, určitě navštivte botanickou zahradu v hlavním městě a v ní Národní muzeum, kde se hodně dozvíte o kanibalismu, který (snad) už je přes sto let vymýcený. Je to historie, která s Fidži je spojená a neměli byste si to nechat ujít. Tradičním pozdravem, který otvírá cestovatelům dveře je Bula! Po pár dnech už vám to slovo poleze krkem, neboť Bula! uslyšíte vždy a všude.

Fidži muzeum

Výlet na Tuvalu

Poslední tip, který vám píšu, je výlet do ostrovního státu Tuvalu. Je to devět atolů s průměrnou nadmořskou výškou kolem 1,5 metru. Může se stát, že tyto drobné ostrůvky zmizí za pár let z map, neboť je voda zatopí. Na Tuvalu se dostanete letecky z druhého mezinárodního letiště Nausori, které je nedaleko Suvy. 

Vlevo Pacifik, vpravo laguna

Zpáteční letenka vás vyjde asi na deset tisíc korun. Na Tuvalu si užijete poklid Tichomoří, teplou lagunu, milé a vstřícné lidi. Platí se tam australskými dolary, ale můžete se tam setkat i s mincemi tuvalských dolarů, platební karty nepřijímají. 

Tuvalské mince

A samozřejmě velkým lákadlem je i filatelie, neboť známky z Tuvalu jsou vysoce ceněné, pro jejich nesnadné získání. Po příletu vám udělí vízum až na 30 dní zdarma.

Přečtěte si také o sousedním souostroví Tonga - království v jižním Tichomoří.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej