Hongkong, přístav v deltě Perlové řeky

1. července 1997 skončila britská koloniální správa tohoto čínského území. Z historického pohledu je třeba psát o třech částech současného Hongkongu. Od konce 17. století pronikali Britové do poměrně uzavřené Číny a uzavírali zde obchody. V Evropě byla poptávka po hedvábí, porcelánu a čaji. Pomocí opia, které Britové masivně do Číny dováželi a později pašovali, přinutili Čínu k válce. První opiovou válku zfetovaná Čína prohrála a roku 1842 se ostrov Hongkong v ústí Perlové řeky stává majetkem britské koruny. V roce 1860 po prohrané druhé opiové válce předává Čína Britům protilehlý poloostrov Kowloon. A konečně třetí část, tzv. Nová teritoria si Britové od Číňanů pronajímají 1. 7. 1898 na 99 let.

Hongkong - provoz v průlivu

Nová dohoda zachovala vysoký stupeň autonomie Hongkongu

V 80. letech dochází k dohodě mezi představiteli Čínské lidové republiky a Spojeného království o podmínkách ukončení pronájmu Nových teritorií a předání celého území zpět pod čínskou správu. 19. prosince 1984 podepisují obě strany dohodu, že k 1. 7. 1997 Britové území opustí a Hongkong bude opět čínský. Ve smlouvě se ČLR zavázala, že ponechá území vysoký stupeň autonomie, pouze zodpovídá za mezinárodní politiku a ozbrojené síly. Nadále nebude po dobu 50 let uplatňovat v Hongkongu socialistický model hospodaření. Díky těmto závazkům je i v současnosti Hongkong moderním střediskem mezinárodního obchodu a funguje zde jedna ze světově důležitých burz.

Hongkong - Wanchai

Kowloon - Clock Tower

Hongkong patří mezi nejlidnatější území

Rozloha Hongkongu lehce přesahuje 1100 km2 a počet obyvatel se odhaduje na necelých 7 miliónů. Díky těmto faktům patří území Hongkongu mezi nejlidnatější území. Což by vás nemělo od cesty do tohoto zajímavého koutu světa odradit.

Hongkong - tramvaj

Nové hongkongské letiště

Vstupní branou do Hongkongu je nové letiště, které vzniklo za spolupráce Spojeného království a ČLR. Postaveno bylo na umělém ostrově Ček Lap Kok a otevřeno v roce 1998. V tu chvíli se uzavřelo staré letiště v samém centru Kowloonu. Přistávat na malém území, které bylo na severu ohraničeno horami a na jihu mořským průlivem a mezi mrakodrapy, bylo velmi náročné. Toto staré letiště patřilo mezi nejobtížnější letiště světa a v důsledku brzdilo rozmach Hongkongu. Nové letiště je vybaveno největším dopravním leteckým terminálem světa a řadí se mezi deset největších letišť světa.

Letiště je s centrem Kowloonu i ostrova Hongkong spojeno rychlodráhou. Třebaže se jedná o nejlidnatější území světa, nebudete se tu cítit stísněně. Možná vás bude bolet za krkem, když budete chtít dohlédnout konce skleněných mrakodrapů. V některých mrakodrapech jsou zřízené vyhlídky, abyste mohli přehlédnout celé správní město Victoria. 

Hongkong - Bank of China

Zde se nacházejí vládní a správní budovy, třebaže se těžko rozezná, kde jaké město končí a kde začíná další. V některých pramenech je uváděno za správní sídlo Central, což je jeden z distriktů Hongkongu. Je zajímavé toulat se mezi mrakodrapy a přitom objevovat starou koloniální zástavbu. Ta je odrazem své doby a poukazuje na bohatství, které díky obchodu, zde bylo všudypřítomné.

Hongkong - stará vládní budova z Bank of China

Hora Victoria Peak

Na ostrově Hongkong se vypíná do výšky 554 metrů nad mořem hora Victoria Peak. Pohodlně se na vrchol dostanete pozemní lanovkou, na kterou se zvláště v odpoledních hodinách tvoří dlouhé fronty.

Hongkong - Tram Peak

Pohled z vrcholu na moderní budovy, které se šplhají do výšky, na mořský průliv mezi ostrovem a poloostrovem s čilým lodním ruchem a na moderní Kowloon, je dech beroucí a zaslouží si spočinutí poutníkovo.

Central a Kowloon z Peaku - Hongkong

Místa pro odpočinek

Na jihu ostrova se nachází Ocean Park, který je dobrou příležitostí pro rodinný výlet. V parku zažijete mnoho dobrodružství a zábavy. Přes záliv se nachází vyhlášena pláž Repulse Bay Beach, která slouží ke koupání v Jihočínském moři.

Oázu klidu naleznete i v centrálním Hong Kong Parku, kde je umístěna i nevelká zoologická zahrada, kam je vstup volný. Park je situovaný tak, že tam nedoléhá ruch velkoměsta a zeleň blahodárně působí na duši. 

Město Sha Tin

Pokud se však chcete vyhnout luxusním obchodům, lákajícím voňavým pouličním restauracím, rušným ulicím, vydejte se hongkongskou železnicí na území Nových teritorií. Vlakem se do města Sha Tin dostanete za pár minut

Sha Tin - vlak KCR East

Hongkongský venkov není podobný venkovu našemu. Všude je půda drahá, tak i mimo aglomeraci se staví vysoké paneláky. Přesto se z tohoto městečka můžete vydat poměrně dobře značenou cestou ke klášteru 10000 Buddhů. Ke klášteru vedou schody, které jsou už lemované plastovými sochami Buddhy.

Sha Tin - cesta ke klášteru 10 000 Buddhů

V samotném klášteře je klid vedoucí k duševní rovnováze a kupodivu zde není tolik turistů. Pokud budete chtít, můžete se pokusit všechny sochy a sošky zobrazující Buddhu spočítat. Já jsem v té záplavě rád uvěřil, že údaj deset tisíc je pravdivý.

Sha Tin - klášter 10 000 Buddhů

Pokud byste chtěli prozkoumat Nová teritoria podrobněji, musím vás upozornit na to, že v Hongkongu existuje příhraniční pásmo, kam vás pohraničníci nevpustí, pokud nemáte vstupní vízum do ČLR! I když jim budete tvrdit, že jedete do pohraničního města a nehodláte vstoupit do kontinentální Číny, nemáte dovoleno vstoupit do pohraničí, neboť mezi ČLR a Hongkongem je dobře střežená hranice. Na nejvyšším vrcholu Hongkongu, který se na Nových teritoriích nachází čínská vojenská posádka, tudíž je vrchol nepřístupný.

Kadoorie - farma

Ostrov Lantau

Vydejte se rychlodráhou z Kowloonu směrem k letišti, ale pokračujte ještě dál na ostrov Lantau. Zde se nachází socha sedícího Buddhy

Lantau - sedící Buddha

Dráha vás nedoveze až na vrcholek hory, kde je socha situovaná. Ale na konečné čeká řada taxikářů a autobusů, které vás na vrchol dovezou. V soše samotné je zřízená vegetariánská restaurace, kde chutně a levně vaří. Nedaleko odtud se nachází klášter Po Lin, který stojí za návštěvu.

Lantau - klášter Po Lin

I Hongkong disponuje Disneyho parkem, který se nachází na ostrově Lantau nedaleko nového letiště a je tak přímým konkurentem Ocean Parku.

Pár rád na závěr k cestě do Hongkongu...

Do Hongkongu se dostanete letecky s jedním přestupem v Evropě nebo v Asii asi za 15 hodin. Úředními jazyky jsou čínština a angličtina, třebaže nejrozšířenější je kantonština. Nemusíte mít obavy, všechny ukazatele a turistické cíle jsou značené anglicky, a třebaže je tomu již přes 20 let, co Britové odešli, stále se tu jejich jazykem domluvíte. Pro pobyt v Hongkongu doporučuji kartu Octopus Card, kterou pořídíte na letišti a slouží vám v dopravě i při vstupech do kulturních objektů. 

Hongkongské bankovky

V Hongkongu se platí hongkongskými dolary, které směníte za eura, dolary, ale i čínské jüany. V přepočtu vychází kurs 1 HKD = 2,60 CZK. Musíte však počítat s tím, že jste v centru mezinárodního obchodu a ceny tím pádem jsou vysoké. Ubytování seženete bez problému, jen počítejte s tím, že ve stísněném území jsou i stísněné pokoje. Většina hotelů funguje v mrakodrapech jen na určitém podlaží, tak ať vás to nepřekvapí. V létě je vysoká vlhkost, tak na to buďte připravení.

Kowloon - trh v Mong Koku

Pokud vás Hongkong bude nudit, můžete si udělat výlet do sousedního Macaa. Hongkong si určitě zaslouží vícedenní návštěvu, tak ať se vám tam líbí.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej