Jak na levné letenky?

Levné a kvalitní parkování u letiště Praha jste právě našli, ale jak na nejlevnější letenky? :) Jelikož se poslední dobou čím dál tím víc cestovatelů vydává do světa na vlastní pěst, máme tu pro vás pár základních tipů, jak obstarat co nejvýhodněji letenky a další služby, které jsou na cestách většinou potřeba. Pro přehlednost jsme tyto tipy shrnuli do následujících bodů.

Nejlevnější letenky rezervujete s předstihem 

Obzvláště u letenek většinou platí, že čím dřívější nákup, tím lepší cena. Pokud potřebujete konkrétní data a nemůžete čekat na případnou akci, tak u dálkových letů doporučujeme pro dosažení nejlepší ceny nákup alespoň 4-5 měsíců předem, u nízkonákladových aerolinek  dosáhnete nejlepší ceny většinou 2-3 měsíce před plánovanou cestou. Vše se také odvíjí od destinace, do které chcete letět. U linek do New Yorku nebo třeba Bangkoku je velká konkurence a šance chytit akční letenku je poměrně velká. Oproti tomu u takové Aljašky, nebo Ekvádoru je to již složitější.

Jak na levné letenky

Levná letetenka? Cestujte mimo oblíbená období…

Máte možnost vyrazit mimo letní prázdniny či období Vánoc a Nového roku? Pokud ano, zaručeně ušetříte. Výše zmíněná období jsou velmi oblíbená a aerolinky tak nenutí vůbec nic zlevňovat a promoakce jsou velmi vlažné. Pokud se už akce na uvedená období nějakou náhodou vyskytne, nakupujte ihned, už se nemusí opakovat!

Sledujte akční nabídky na letenky

Kdo je připraven, není překvapen ;) Sledujte pravidelně letenkové blogy, kde lovci letenek tyto nabídky a chybové tarify aktivně vyhledávají a publikují jako tipy. Nezřídka je možné tímto způsobem narazit i o letenky o 50% a více levnější a dlouhodobým sledováním si také uděláte představu o cenách do vaší destinace. Určitě vás napadne, že v tom je nějaký háček. Ne není, poletíte úplně stejným letadlem jako ten, co dal za letenku plnou cenu.

Nejlevnější letenky

U akčních nabídek si vždy propočtěte celkové náklady a ověřte i jiné možnosti. Vděčným příkladem mohou být letenky s jiným místem odletu a návratu. Skutečně se vyplatí např. do USA letět z Varšavy a vracet se do Budapešti, když z Prahy stejná letenka stojí jen o 2 tis. Kč víc, ale nebudete muset strávit x hodin na cestě v autobusu a platit minimálně jeden nocleh navíc? 

Kde levné letenky rezervovat? 

Možností je několik. Kromě stránek aerolinek můžete využít i služby online agentur a cestovek. Jejich výhodou je, že u nich můžete kombinovat lety více dopravců a v případě změn na letence máte podporu v češtině. Určitě doporučujeme prověřené CZ a SK agentury jako je Letuška, Student Agency nebo Pelikán. Pozor na nákupy letenek u neznámých zahraničních agentur, které občas mohou na první pohled působit levněji, ale cenu pak dohánějí poplatky za platbu kartou a pravděpodobně budete tratit i na kurzových přepočtech. O tragické, resp. žádné (v lepším případě placené) podpoře v případě změny či zrušení letů ani nemluvě.

Levné letenky z Prahy

Co další služby v cestovním ruchu? 

Obecně zde platí pravidla jako u letenek. Půjčení auta či rezervaci hotelu opět doporučujeme řešit alespoň 1-2 měsíce předem přes některý ze známějších srovnávačů, který vám seřadí ceny ve vaší destinaci od nejnižší. U aut si dejte pozor na limity pojištění vozidla a omezení najetých km. Ne vždy je na první pohled nejlevnější nabídka nejvýhodnější - porovnávejte. U hotelů nesledujte jen celkové hodnocení x/10, ale čtěte recenze. Občas si lidé dokáží stěžovat i na čistě subjektivní záležitosti jako tvrdá matrace, pomalý výtah, málo oken a tyto následně odměnit nízkým hodnocením. Taktéž vybírejte hotel i podle lokality - ono dojíždět každý den na prohlídku centra některého z velkoměst městskou dopravou přes hodinu s několika přestupy, nebo na odpočinkové dovolené chodit 3-4 km na pláž není úplně ideální.

Zajímavé odkazy na závěr:

Sleepinginairports.net - tipy na spaní na letištích, recenze jednotlivých letišť, žebříčky kvality apod.

Rome2Rio - odkud, kam, jak a za kolik.

Numbeo.com - porovnání nákladů na život v jednotlivých zemích.

Fly4free.cz - denně aktualizovaný portál s tipy na levné letenky, cestovními průvodci a novinkami z letectví.

Airbnb.com - ubytování v soukromí po celém světě.

Parkování u Letiště Praha- bezpečné parkování u letiště za příznivou cenu. 


Levné letenky - jak na ně?

 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej