Jak se připravit na cestu?

Mám pro vás malou pomůcku – tento článek :-) Vím, že příprava na cestu může být pro mnohé z vás tvrdý oříšek.

Na co si dát pozor, co nepodcenit a na co nezapomenout?

Člověku jde z toho hlava kolem a přitom se to dá vyřešit celkem snadno a budete k tomu potřebovat jen tužku a papír. Ti zkušenější z Vás už mají jistě nějaký ten seznam uložený v počítači. Jeden k moři a druhý zimní na hory :-)

Tedy, tak to dělám já a hodně mi to pomáhá. Vždy si napíši nejdůležitější body, které musím zařídit, vyhledat na internetu, vytisknout...A poté sepíši seznam věcí, na které nesmím zapomenout. A postupně to pěkně odškrtávám. 

Nejdůležitější informace, které byste si měli před každou cestou vždycky vyhledat, zjistit a zařídit jsou tyto: 

  • Vízum, vstup do země

Zjistěte si, zda nepotřebujete zařídit vízum do dané země před cestou, na jak dlouho platí a kolik stojí. Někdy vízum nepotřebujete vůbec, někdy až po příletu do dané země a někdy je potřeba tuto formalitu zařídit předem, jinak vás třeba ani nepustí do letadla. Pokud letíte někam daleko a máte někde dlouhou zastávku, zjistěte si, zda nepotřebujete tranzitní víza té dané země, ve které budete dlouho čekat. Mějte prostě tyto záležitosti v pořádku, ať se vám cestovatelské sny a plány nerozplynou kvůli vaší nevědomosti. 

Takový osmihodinový přestup v Austrálii vám může pořádně zkomplikovat cestu. Protože zrovna u protinožců vyžadují tranzitní víza pokud máte přestup osm hodin a více. Když se vydáte třeba do některých turisticky oblíbených zemí Asie, víza dostanete při příletu na letiště. Ve Vietnamu jsme si je ale museli zařizovat předem! 

Jak se připravit na cestu

Když jsem se zmínila o vstupu do země, tak ještě bych chtěla něco podotknout. Některé státy mají zvláštní pravidla a tak není na škodu něco si o nich předem přečíst. Některé země, jako třeba Nový Zéland, vyžadují patřičný finanční obnos na účtu, který mohou zkontrolovat na letišti. Některé zakazují dovoz alkoholu, jiné tabáku nebo některých potravin. Zrovna tyto dvě položky bych neriskovala přivážet do Singapuru. 

Někde po vás dokonce budou chtít stručný popis vaší cesty, aby se ujistili, že přijíždíte skutečně cestovat a ne pracovat. Toto se nám stalo v Americe! Jinde zase hned na letišti platíte turistický poplatek jako například na Kapverdách nebo na Zanzibaru. A při odletu například z Egypta pozor na mušle a korály, které se nesmí vyvážet. Jsou to věci, které se prostě vyplatí znát.

  • Cestovní pas

Zkontrolujte si platnost vašeho cestovního dokladu. Pozor, některé státy vyžadují platnost cestovního pasu i pár měsíců před vstupem do země.  U cesty do Egypta je to 6 měsíců platnosti pasu ode dne kdy vstupujete do země. Pozor na to! Jsou opravdu nekompromisní Mějte ho v pořádku na cestách stále u sebe nebo v hotelovém trezoru a také se vyplatí mít ho ofocený ve svém mobilu. I tahle drobnost vám může hodně pomoci :-)

  • Cestovní pojištění

Zařídit si cestovní pojištění před každou cestou by měla být samozřejmost každého cestovatele. Jak jste na tom vy? Riskujete nebo máte rádi jistotu? Člověk nikdy neví, co se může stát. Volila bych jistotu.

Tři nejdůležitější úkoly bychom měli za sebou a nyní se podívejte na seznam věcí, které by si měl sepsat a odškrtávat úplně každý.

  • Doklady: Cestovní pas, řidičský průkaz, občanský průkaz.
  • Peněženka s kreditní kartou nebo penězi.
  • Léky, které užíváte. Věřte, že v některých zemích by byl opravdu velký problém sehnat to, co potřebujete. 
  • Dokumenty: pojištění, případné vízum. 
  • Mobilní telefon a nabíječka.
  • Zkontrolujte si, zda váš fotoaparát má uvnitř vloženou baterku a kartu. Znám spoustu případů, kdy člověk vytáhl foťák a divil se, proč nefunguje. Plně nabitá baterka si vesele blikala doma v zásuvce. A absence paměťové karty vás také zrovna nepotěší! Pokud si chcete pořídit nový fotoaparát, přečtěte si článek, ve kterém radíme s výběrem fotoaparátu, nejen na dovolenou.
  • Cestovní adaptér. Ve většině zemí ho snadno seženete ale jsou i takové, že byste ho sháněli jen těžko.


Cestovní vychytávky

A teď si přečtěte pár vychytávek, které vám rozhodně usnadní a zpříjemní cestování a nebo ušetří peníze!

Vychytávka číslo jedna. Cestujete-li letadlem, rozhodně bych do kabelky přibalila potravinářskou fólii. Po důkladném zvážení vašeho zavazadla na letišti obalte kufr fólií, ale samozřejmě je nejlepší stihnout oboje už doma v klidu. Zabalení zabrání přetržení popruhů, poničení zavazadla a vysypání vašich cenností. Největší význam má fólie zejména pro batohy, aby se nepoškodily popruhy a přezky.

A proč si ji koupit předem, když ji na většině letišť seženete? Ano, na většině letišť ji najdete, ale ne na všech a ne za hubičku jako v obchodě! Například naše Ruzyně není zrovna nejlevnější letiště, kde si obalíte zavazadlo...

Co si zabalit na cesty

Bez knižního průvodce ani ránu! Dobře, můžete cestovat i bez něho, ale už jsem také navštívila země, ve kterých se jaksi špatně orientovalo bez map, které většina průvodců obsahuje. Alespoň si vytiskněte nebo kupte mapy, když už vás průvodce neoslovil. V telefonu můžete mít tisíce aplikací, ale když není signál nebo baterka, rádi nahlédnete do papírové mapy, to mi věřte.

Kdybych to měla shrnout, tak do Asie se mapami určitě vybavte.

Další vychytávky najdete v našem článku Letní dovolená - aneb tahák na co nezapomenout.

A jak se připravit na cestu letadlem? 

Do příručního zavazadla si rozhodně přibalte prázdnou láhev, do které si budete moc napustit vodu po zavazadlové kontrole. 

Výhled z letadla

Nezapomeňte na krém, protože suchý vzduch v letadle vysouší pokožku a čeká-li vás dlouhý let, bude se vám krém opravdu hodit. Užitečný může být i balzám na rty.

Vlhčené ubrousky a desinfekční gel beru na cesty jako úplnou samozřejmost! 

Tak co, připravení?

PS: Nezapomeňte zubní kartáček a dobrou náladu :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej