Jak zvládnout dlouhý let?

Létáte-li do zahraničí a na dlouhé lety často, pak jste si na ně asi už zvykli. Pokud se však chystáte na vícehodinový let třeba do zámoří, Afriky, Asie nebo Austrálie poprvé, připravili jsme pro vás pár rad, jak se na něj připravit a s čím počítat.

Problém dlouhých letů

Při mnohahodinovém letu na vás čekají především dva problémy (a tím spíš, poletíte-li v lowcostu). Prvním je logicky nuda, druhým pak možnost zdravotních problémů, pokud byste se nechtěli po celou cestu hnout ze svého místa a dostatečně nepili. Loni jsme už o zdravotních rizicích psali, takže si naše tipy nezapomeňte projít, budou se vám hodit nejen při dlouhém letu. Projděte se dostatečně také před nástupem do letadla. A nepodaří-li se vám celý let prospat, pak čtěte dál.

Nezapomeňte dostatečně pít

Základní zdravotní potíží je v případě dlouhého letu krevní oběh a dehydratace. Pokud možno se vyhněte kávě (nebo si po ní dejte i normální vodu) a alkoholu (včetně vína a piva), který působí močopudně a zahušťuje víc krev v těle. Totéž platí před odletem, tak na to myslete. 

Pitný režim

Přednost dejte nealku bez kofeinu nebo ještě lépe neperlivým minerálním vodám, které zabrání vaší dehydrataci. I během letu je třeba vypít alespoň dva litry tekutin denně, jak je doporučováno, takže pijte a pijte. Jestliže si budete brát s sebou občerstvení, nepřejídejte se a volte lehčí jídlo, jako například ovoce.

Příjemné oblečení

Vykašlete se na módu. Být "svázaní" do těsného oděvu není příjemné ani při krátkém letu, natož při dlouhém. Vždy tedy volte do letadla volnější oblečení a příp. i přezůvky, ať nejste v těsných botách. Ještě lepší pak je si boty ihned sundat. Pozor i na roční dobu a počasí. V letadle nezáleží na tom, co je zrovna za roční období a bývá často lidem zima. Můžete zrovna sedět na sedadle, kde na Vás bude přímo foukat klimatizace a pak Vám ani deka nepomůže. Proto zejména pro zimomřivější jedince doporučujeme si určitě vzít alespoň lehký svetr. Ponožky se hodí vždy. 

Nezapomeňte přibalit také špunty do uší nebo masku na spaní (ideální a univerzální pomůckou je také šátek), kdybyste chtěli spát ve větším klidu. Vlastní polštářek se hodí také.  Při vzdálenějších letech vám u některých  leteckých společností dají polštářek i deku zcela automaticky, někdy stačí při letu požádat letušku :-)

Syndrom turistické třídy

Budete-li dlouho sedět v prostoru bez možnosti pohybu, natažení nohou nebo změny polohy, může docházet k omezení krevního oběhu a tím srážení krve v nohách. Z toho můžete čekat např. otoky, křečové žíly anebo ještě hůř žilní trombózu (při letech cca nad pět hodin), tedy krevní sraženinu. Ta není smrtelná, ale může zavinit embolii plic nebo infarkt. 

Nohy cestování letadlem

Kromě oblékání kompresního oblečení se proto zkuste vždy v pravidelných intervalech alespoň jednou za hodinu protahovat, ohýbat nohy, udělat si sezení co nejpříjemnější, choďte často na toaletu anebo se procházejte po letadle. Při sezení mějte nohy volně natažené a dostatečně se opřete tělem do sedadla. Asi netřeba připomínat, že nejlepší místo je u uličky :-)

Cviky při cestě

Pokud vám prostor a personál letadla dovolí, snažte se kromě "procházek" dělat při dlouhém letu pravidelně alespoň jednoduché cviky na protáhnutí. Kružte rukama, nohama a krkem, protřepávejte ruce a prsty, předklánějte se ke kolenům a zpět. Když budete mít volnou uličku, nebojte se zacvičit ještě trochu víc. Postavte se na špičky, prošlapujte apod. Někomu to možná bude připadat vtipné, ale vy se na rozdíl od něj vyhnete zdravotním potížím. Téma cviků jsme pro vás připravili do samostatného článku 10 cviků, které vám pomohou přežít dlouhý let.

Pryč s nudou během letu

Nepatříte-li mezi spáče, kteří umí v letadle usnout, pak se neobejdete bez zábavy. A ta je určitě lepší než nuda. Ačkoliv při dlouhých letech budete obvykle v lepších letadlech, které mají kromě denního tisku třeba interaktivní obrazovky s hrami a TV zezadu na sedačkách, je lepší si připravit i vlastní zábavu - knihu, časopis, křížovku, čtečku, tablet, notebook, hudební přehrávač (nejen s hudbu, ale třeba něčím relaxačním) a cokoliv dalšího, co nudu vyžene pryč. 

Kniha - cesta letadlem

Elektroniku si nezapomeňte nabít a vzít si třeba i powerbanku. Taky si můžete povídat s ostatními cestujícími a něco zajímavého se dozvědět. A kdo se jindy vymlouvá, že nemá čas na přemýšlení, tady ho bude mít rozhodně dostatek.

Časový posun

Únavu po dlouhém letu můžete zaručeně očekávat i kvůli časovému posunu. Člověk je v tomto případě ovlivněný spánkem, jídlem, cvičením a světlem. Připravte se proto s předstihem a míříte-li na východ, choďte spát dříve, při cestě na západ pak co nejpozději. Jakmile přistanete, snažte si přivyknout na nový režim. Je-li ráno, nechoďte spát, Je-li večer, jděte spát. Mějte ideálně i přenastavené hodinky. Když byste v tento čas normálně nejedli těžké jídlo, nedělejte to ani teď a dříve se přizpůsobte. Obloukem se vyhněte také pití s kofeinem. Čím dřív si zvyknete, tím lépe pro vás. Nám to trvá většinou dva až tři dny :-)

Výhoda byznys třídy

Spoustu problémů při vícehodinovém letu odstraníte snadno - když si připlatíte za byznys třídu a nepoletíte v běžné turistické. Budete mít lepší sedadla, daleko víc místa, ještě více zábavy, občerstvení a nápoje zdarma. Sice to něco stojí, ale spousta cestovatelů by už turistickou třídou dlouhou trasu neletěla.

Užijte si to

I když se budete kroutit na sedadle, nuda vás bude drtit a nepůjde vám usnout, zkuste si to užít. Myslete na cíl své cesty, úspěšné jednání nebo dovolenou a všechny zážitky, které vás po tom mnohahodinovém letu čekají :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej