Londýn, metropole, na kterou jedna návštěva nestačí

Londýn dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější destinace světa. Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska leží na řece Temži v jihovýchodní části země. Snoubí se v něm historie s moderní architekturou. Známé je také svým nevlídným deštivým počasím, ale to by vás rozhodně nemělo od návštěvy odradit. Na výlet do Londýna nikdy nezapomenete – a s největší pravděpodobností si ho stejně jako my budete chtít zopakovat.

Westminster plný památek

Naše cesta začíná v městské části Westminster, kde se nachází ty nejznámější památky. Dominantou je Buckinghamský palác, kde sídlí královna. Její přítomnost oznamuje standarta. Rozhodně stojí za to počkat si na výměnu stráží, která se koná vždy v 11.30. Další zastávkou je Westminsterský palác a světoznámá věž Elizabeth Tower. Nic vám tento název neříká? Celý svět ji totiž zná jako Big Ben. Westminsterský palác, gotický skvost, v němž sídlí obě komory parlamentu, je ukázkou toho, že i v tak moderní zemi dosud platí některá nepochopitelná pravidla. Píše se, že na jeho území je nelegální umřít. Tak si na to raději dejte pozor. A mimochodem, na pozemky parlamentu nevstupujte v brnění, také se to nesmí.

Buckingham palace - Londýn

Westminsterský palác, Big Ben - Londýn

Big Ben - Londýn

Zvedací most i popraviště s mučírnou

Pak už míříme k další dominantě Londýna, kterou je Tower Bridge, slavný zvedací most z roku 1894. Přes něj se dostaneme až k Toweru, neblaze proslulému symbolu soudnictví. Pevnost fungovala jako vězení, mučírna i popraviště, smrt zde našli například Thomas Moore, Anna Boleynová nebo Kateřina Howardová – dvě manželky anglického krále Jindřicha VIII. 

Tower Bridge - Londýn

Trafalgarské náměstí nelze minout

Další důležitou zastávkou je Trafalgarské náměstí, které je připomínkou britského vítězství v bitvě u Trafalgaru během napoleonských válek. Tyčí se zde Nelsonův sloup jako památník slavného admirála. Přímo na náměstí sídlí také nejznámější londýnská galerie – Národní galerie, kde jsou k vidění díla Leonarda da Vinci nebo Michelangela. Počítejte ale s tím, že na náměstí míří davy turistů.

Lord Nelson, socha - Londýn

Metropole jako na dlani

Známou atrakcí je obří London Eye, které vám nabídne výhled na celý Londýn. Připravte se ale na dlouhé fronty a také dost drahé vstupné. Doporučujeme proto zamířit spíše na Ludgate Hill, kde se tyčí St. Paul‘s Cathedral. Má tři patra a z toho nejvyššího (nese název Golden Gallery) budete mít město jako na dlani.

London Eye - Londýn

St. Pauls Cathedral - Londýn

London Pass vám může ušetřit peníze

Jestliže máte v plánu navštívit co nejvíce londýnských památek, můžete si zakoupit turistickou kartu London Pass, díky které budete mít volný vstup do většiny z nich. Existuje i London Pass with Travel, která navíc nabízí volné cestování městskou hromadnou dopravou.

Sherlock Holmes i Cormoran Strike

Máte rádi detektivky? Vyrazte na slavnou Baker Street, kde se v budově 221b nachází muzeum věnované Sherlocku Holmesovi. Čeká na vás dobový interiér a spousta zajímavých exponátů. Je zde i obchod, kde si můžete koupit suvenýry – třeba čepici nebo lupu. Také zde se připravte na velké množství návštěvníků, muzeum Sherlocka Holmese je oblíbeným turistickým cílem.

Muzeum Sherlocka Holmese - Londýn

Pokud jste fanoušky dalšího knižního detektiva a nechcete se tísnit v davu, dojeďte autobusem nebo metrem na zastávku Tottenham Court Road. Odsud se dostanete na Denmark Street, kde sídlí detektiv Cormoran Strike z knižní série J. K. Rowlingové (knihy ovšem napsala pod pseudonymem Robert Galbraith). Ale pokud čekáte, že podle indicií z knihy najdete přesné místo, kde má Strike kancelář, patrně budete mít stejně zamotanou hlavu jako my. V knize se píše, že se nachází přímo naproti obchodu s hudebninami. A v Denmark Street jsou snad samé obchody s hudebninami.

Na výlet do světa čar a kouzel

A když jsme zmínili J. K. Rowlingovou, samozřejmě nemůžeme vynechat návštěvu míst spojených s Harrym Potterem, nejsme přece žádní nudní odkouzlení mudlové. První zastávka je nádraží King‘s Cross, kde cesta mladého čaroděje začíná. Dokonce je zde i vozík částečně zapuštěný do zdi, kde se můžete vyfotit. Ovšem až potom, co si vystojíte pěkně dlouhou frontu. Natáčelo se na nástupištích 4 a 5, v knize zmíněná nástupiště 9 a 10 jsou příliš moderní.

Nádraží Kings Cross - Londýn

Navštívit můžete také studio Warner Bros, kde se filmy o brýlatém kouzelníkovi natáčely. Nachází se na okraji Londýna v části Leavesden. Těšit se můžete na Brumbálovu pracovnu, laboratoř profesora Snapa, uvidíte známé rekvizity, jako je meč Godrika Nebelvíra nebo Moudrý klobouk, a vypravíte se na návštěvu k rodině Weasleyových. Věřte tomu, že hodiny, které zde strávíte, vám utečou jako minuty.

Warnes Bros studia, Harry Potter - Londýn

Ve studiích Warner Bros, Harry Potter - Londýn

Vzhůru do Wimbledonu

Sportovci by si neměli nechat ujít výlet do Wimbledonu, na místo nejslavnějšího tenisového turnaje všech dob. Poprvé se na území All England Clubu konal už v roce 1877. A na tradici se zde hodně dbá, přestože se tu koná více turnajů, na hlavním dvorci se hraje pouze Grand Slam. Wimbledon stojí za návštěvu, i když se nehraje. Je zde několik prohlídkových okruhů a u pokladny si můžete vybrat řadu suvenýrů. A musíme říct, že nás až zaskočilo, jaký příval hrdosti jsme zde pocítili. Na seznamy vítězů se Čechům dívá moc hezky, naši krajané na místním Centre Courtu úřadovali hned několikrát. Jistě ještě máte v paměti dva triumfy Petry Kvitové nebo nedávné vítězství Barbory Strýcové ve čtyřhře. 

Město sportu

Britská metropole je ostatně městem sportu, už třikrát se zde konaly letní olympijské hry, hrají tu známé fotbalové týmy FC Arsenal (na stadionu Emirates Stadium na severu Londýna) a FC Chelsea (Stamford Bridge ve Fulhamu). 

Londýn láká i na nákupy

Řada lidí také jezdí do Londýna za nákupy. Oblíbený je řetězec Primark, kde nakoupíte spoustu oblečení, a to velmi levně. Populární je také ulice Oxford Street, kde se to obchody jen hemží. Pokud ale nejste fanoušky nakupování, raději se této ulici vyhněte, jinak vás davy lidí, kteří se tudy valí, spolehlivě otráví.

Nasávejte (atmosféru) v místních hospodách

Jestliže chcete zakusit, jak se v Londýně skutečně žije, neměli byste vynechat návštěvu místních pubů. My jsme ji tedy rozhodně nevynechali. Možná budete nejdříve zaskočeni, jak to tam funguje. Objednává se přímo u baru, kde se rovnou i platí. Hospody bývají plné, Londýňané si rádi užívají života. Běžné je, že postávají u baru a ani si nechodí sednout – často není kam. Místní nám dokonce říkali, že si do hospody ani neberou bundu, protože by si ji neměli kam odložit. Ochutnejte místní specialitu fish and chips nebo club sandwich. A zapijte to nějakým dobrým anglickým pivem. Na bohatý výběr sandwichů narazíte i ve většině obchodů s potravinami, Britové je zkrátka milují.

Fish and chips - Londýn

Procházky a pikniky v parcích

Další nedílnou součástí života v Londýně jsou procházky a pikniky v parcích. Tím nejznámějším je Hyde Park, kde se nachází známý Speaker‘s Corner, kde už od 19. století je možné vyjadřovat své názory, ale také pomník princezny Diany. Dalšími oblíbenými parky jsou St. James‘s Park nedaleko Buckinghamského paláce a Green Park označovaný jako královský park, jenž leží na místě bývalého hřbitova pro malomocné.

Hyde park - Londýn

Během jedné návštěvy vše nestihnete

Londýn je známý jako město nádherných a významných památek. Nabízí toho ale mnohem víc, ať už jsou to procházky parky, návštěvy míst spjatých s celosvětově známými fiktivními postavami, sportovišť s bohatou historií nebo jen poznávání místní kultury. Za jednu návštěvu Londýna určitě nestihnete vidět a zažít všechno, co byste chtěli a měli. Naštěstí je britská metropole dobře dostupná, a tak není problém si tam udělat výlet třeba každý rok. 

Přečtěte si také o dalších evropských metropolích - Paříži, krásce nad Seinou nebo o Římě, věčném městě :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej