Paříž, kráska nad Seinou

Francouzská metropole, hlavní město zamilovaných, kulturní centrum Evropy a také rodné město známého herce Jeana Gabina. Řada míst, kudy kráčela historie, vyhlášené restaurace, nádherný výhled z Eiffelovy věže – Paříž si prostě za jediný den neprojdete. Bazilika Sacré-Coeur, katedrála Notre-Dame, muzeum Louvre, Vítězný oblouk, Ivanlidovna, to je jen malý výčet toho, co na vás v tomto krásném městě čeká. Kulturní život tu opravdu kvete, v Paříži je totiž mimo jiné na dvě stovky divadel a takřka 150 muzeí. Každý cestovatel si najde určitě to své.

Kdy je nejlepší se vydat do Paříže?

Sníh se v ulicích města drží jen vzácně, v průměru jen dva týdny v roce. Nejkrásnější je Paříž na jaře a ideálně ve dvou, jak jistě potvrdí každý zkušený cestovatel. Vydat se sem můžete letecky (což je nakonec velmi ekonomické, navíc cesta zabere na přímé lince z Prahy jen něco kolem dvou hodin), ale také autobusem nebo vlakem. U vlakových spojů však počítejte s několika přestupy v Německu a delším čekáním. Rychlejší to bude vlastním autem, ve Francii ale budete platit mýta. Mimochodem, pokud si zamluvíte letenku včas, může být výsledná cena o poznání zajímavější

Dvakrát se zde konala letní olympiáda

V Paříži vznikla Sorbonna, proběhlo tu několik slavných historických událostí, z nichž na piedestalu dějin je revoluce z roku 1789. Dvakrát se zde pořádala letní olympiáda, sídlí zde organizace UNESCO, díky pořádání Světové výstavy v roce 1889 byl vystavěn symbol města – Eiffelova věž – jíž řada slavných osobností Francie přímo nenáviděla. Někdejší antická Lutetia se rozrostla ve velké město, nádherný výhled na něj budete mít právě z Eiffelovy věže nebo z kopce Montmartre, kam můžete vyjet lanovkou.

Výhled z Montmartru

Nejvyhledávanější památky Paříže

Pojďme si společně prohlédnout také nejzajímavější místní památky. Na prvním místě v návštěvnosti je podle oficiálních statistik katedrála Notre-Dame (Naší paní), jíž ročně poctí svou návštěvou více než třináct milionů turistů. Šedesát devět metrů vysoká katedrála pojme až devět tisíc lidí, výstavba trvala dvě stě let, jde o skutečnou perlu francouzské gotiky. 

Katedrála Notre-Dame, Paříž

Na druhém místě je sakrální stavba tyčící se na Montmartru, bazilika Sacré-Coeur (Nejsvětějšího srdce Ježíšova), s deseti miliony návštěvníků ročně. Je podstatně modernější, vystavěna byla na přelomu 19. a 20. století, má 84 metrů do výšky a ke stavbě bylo použito travertinu, což dodává bazilice dosti originální vzhled. Zajímavé je jistě i to, že jde o jedinečný mix byzantského a románského slohu.

Sacré-Caeur - Montmartre

Zapomínat nesmíme ani na věhlasná muzea

Na světě není mnoho podobně atraktivních muzeí, jako je pařížský Louvre. Založeno bylo již v roce 1793, kdy byly zpřístupněny někdejší bourbonské umělecké sbírky. Dnes je tu v expozici 35 tisíc různých objektů. Egypt, Řecko, Řím, středověká Evropa, renesance, uvidíte tu skutečné skvosty francouzské i světové historie, nechybí třeba Mona Lisa. Muzeum je všeobecně známé i díky majestátní skleněné pyramidě u vchodu. 

Louvre, Paříž

Eiffelova věž je díky svým rozměrům dominantou města, pne se až do výše tří set metrů. Postavena byla v roce 1889, Dumas nebo Zola ji přímo nenáviděli. Osmnáct tisíc kusů oceli, tři patra a dvě restaurace, z nichž je skvělý výhled na město. Slavnou tuzemskou imitací věže je třeba rozhledna na pražském Petříně. Zvláště v noci je překrásný výhled nejen na osvětlenou Eiffelovu věž z vyhlídkových lodí Bateaux-Mouches, které vás svezou po Seině noční Paříží. 

Eiffelova věž, Paříž

Osvětlená Eiffelova věž, Paříž

Ze slavných památek musíme zmínit ještě Vítězný oblouk, který nechal v Paříži vystavět císař Napoleon po triumfu nad rakouskými a ruskými vojsky u Slavkova. Připomínka slávy římských císařů je vysoká 51 metrů, uvnitř najdete malé muzeum a každým rokem se zde slavnostně zakončí Tour de France.

Vítězný oblouk, Paříž

Z ochozu Vítězného oblouku se vám naskytne krásný pohled na bulvár Champs-Élysées, kde si můžete projít ty nejluxusnější butiky nebo si zajít do kavárny. Na Vítězný oblouk navazuje nový vítězný oblouk La Grand Arche ("Cube") v moderní čtvrti La Défense, který byl postaven k 200. výročí Velké francouzské revoluce.. 

La Grande Arche, Paříž

Z památek modernějších musíme zmínit třeba Centre Pompidou, kulturní centrum nesoucí jméno jednoho z francouzských prezidentů, které působí skutečně originálním dojmem. Každý z nás jistě také slyšel o Moulin Rouge, kabaretu nacházejícím se na vršku Montmartru, založeném na konci 19. století. Za všechny další pamětihodnosti Paříže zmiňme ještě Invalidovnu, budovu, jíž zde nechal postavit Ludvík XIV. a která měla býti sídlem vysloužilých vojáků. Mimochodem, je zde pohřben například Napoleon Bonaparte.

Moulin Rouge

Co můžeme v Paříži ochutnat? 

Pojďme si na závěr zmínit i nějaké pařížské (potažmo francouzské) dobroty, bez nichž by tato návštěva nebyla zdaleka úplná. Pro Francouze musí být jídlo zážitkem pro všechny smysly, takže počítejte s tím, že bude dobře vypadat, a ještě lépe chutnat. Klasickým předkrmem jsou husí či kachní játra, kterým se říká foie gras – delikátní, jemná, originální. Ochutnat můžete i proslulá žabí stehýnka.

Výloha cukrárny, Paříž

Francouzská kuchyně je typická pro pokrmy z hovězího masa, kachnou na pomerančích nebo ratatouille (rajčata, papriky, cuketa, česnek, olej, bylinky). Zapečené brambory se smetanou a sýrem, vaření raci, ale také sladké dezerty – jablkový koláč s karamelem nebo větrníčky, jaké zná i tuzemská kuchyně. A samozřejmě, na tomto místě musíme zmínit i palačinky. Nezapomeňte také ochutnat vynikající makrónky, které se prodávají v mnoha barevných variacích. 

K snídani si určitě vyzkoušejte dát typický voňavý máslový croissant a nebo křupavou bagetu.

Místa v Paříži která stojí za to navštívit

Hřbitov Père-Lachaise

Tento hřbitov v Paříži  je známým místem odpočinku mnoha známých i méně známých osobností z celého světa a zároveň patří mezi největší hřbitovy světa. Najdete zde náhrobky Édith Piaf, Jima Morrisna, Oscara Wildeho, Chopina, Marcela Prousta a dalších výjimečných umělců.

Pařížské metro

Za návštěvu také stojí pařížské metro, které patří k těm nejstarším vůbec. Bylo postaveno již v roce 1900. Jestli budete  cestovat po Paříži  také metrem, podívejte se na jednu z nejstarších dochovaných stanic s názvem Abbesses. Nad vstupem do stanice visí nadpis Metropolitan – název firmy, která stavbu prováděla. Od toho vznikl zkrácený název pro dopravu v podzemních trasách- metro, tento název se ujal také u nás.

Montmartre

Je nejvyšším a nejvíce navštěvovaným místem v Paříži. Montmartre byl oblíbeným místem světoznámých a obdivovaných umělců například:  Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Camille Pissarro.

Později umělci dali přednost čtvrti Montparnasse, která se nachází na levém břehu řeky Seiny.

Po prohlídce Sacré Coeur na vrcholku Montmartru si můžete po výšlapu odpočinout v příjemném parku, který naleznete za bazilikou.

Schody Montmartre

Přečtěte si také článek o věčném městě - Římě.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej