Lisabon, až na konec světa

Nebojte se, nemám v úmyslu psát katastrofické scénáře a ještě k tomu vás tam zvát. Ale nedávno, asi tak před šesti sty lety, se portugalský Lisabon nacházel na konci tehdejšího známého světa. I dnes je Lisabon poměrně vzdálený, a proto vám doporučuji k návštěvě tohoto hlavního města využít leteckou dopravu. Můžete letět s portugalským národním přepravcem přímým letem.

Kdy Portugalsko navštívit?

Jihozápad Evropy, tam Portugalsko leží, je nejvhodnější navštívit na konci zimy či na jaře. To už je po období dešťů, a přitom teploty se již pohybují v příjemném rozmezí okolo 20 °C. V létě je v Portugalsku velké teplo a příroda je vyprahlá. Co teprve rozpálené ulice a uličky šesti set tisícové metropole.

Měna, jazyky…

Portugalsko přistoupilo na jednotnou evropskou měnu, kterou bez problémů seženete v každé směnárně. Pokud se naučíte pár zdvořilostních frází v portugalštině, pomůže vám to snadněji navázat kontakt s místními. Nemusíte se však bát, v Lisabonu se poměrně dobře domluvíte španělsky i anglicky.

Ochutnejte portugalskou kuchyni

Portugalská kuchyně neoplývá rafinovaností chutí, ale pokud jste příznivci mořských ryb a jiných vodních živočichů, bude vám v Lisabonu chutnat. Pokud rybám neholdujete, najdete na jídelních lístcích i hovězí, kůzlečí, králičí, kuřecí či vepřové maso. Já si z Portugalska přivezl jednoduchý a velmi chutný pokrm, o který se s vámi rád podělím. Na přípravy potřebujete chobotnici, zelenou baňatou papriku, cibuli, olivový olej, sůl, grilovací koření a nějakou oblíbenou bylinku.

Chobotnici nakrájejte na větší kousky, taktéž papriku a cibuli na půlměsíčky. Vše promíchejte, zakápněte olejem, osolte a zasypte grilovacím kořením. Poté jednotlivé kousky napichujte na špejle a střídejte chobotnici, papriku, chobotnici a cibuli. Připravené špízy dejte na připravený gril a grilujte. Pokud nemáte gril, můžete špízy v pekáči upéct v troubě.

Svezte se historickou tramvají centrem Lisabonu

Ale nejen jídlem je živ člověk. Dovolím si teď připomenout některá místa, která byste neměli minout. Určitě si na cesty po Lisabonu nepůjčujte auto, systém veřejné dopravy je tu výborný a zajímavý. Nadto je zbytečné trávit čas v autě v úzkých křivolakých uličkách. Určitě doporučuji svézt se tramvají číslo 28, která je vypravovaná ve starých vozech. Dřevěná konstrukce tramvaje melodicky vrže do jízdy a proveze vás všemi zajímavými turistickými místy starého Lisabonu. Jelikož je tato linka zmiňovaná ve všech průvodcích, může se vám stát, že i mimo sezónu bude plná. Proto vám doporučuji využít linku číslo 12, kde se s historickými vozy setkáte též. Nadto i linka číslo 12 vás proveze čtvrtěmi Alfama a Castelo.

Historická tramvaj Lisabon

Nesmím opomenout výtah a pozemní lanovky, kterými je Lisabon vyhlášen. Pro všechny cesty po městě doporučuji si pořídit lisabonskou kartu (Lisboa card), obdobu pražské Opencard. V Lisabonu však funguje nejen jako lístek na MHD a příměstskou železnici, ale také na ni máte mnoho vstupů zdarma či s velkou slevou, plus skýtá i slevy do vybraných restaurací a na poskytnuté služby.

Která místa navštívit?

Všichni doporučují navštívit v Lisabonu hrad svatého Jiří (Castelo de São Jorge), který se vypíná na jednom z lisabonských pahorků a vévodí tak starému městu. Toto místo není ničím zajímavé, snad až vysokým vstupným. Pokud máte však zálibu v chození po hradbách, je to pravé místo pro vás. Jedno pozitivum jsem však i na tomto místě našel. Tím je soumrak. Sledovat odtud stmívání a zároveň rozsvěcování Lisabonu je nezapomenutelný zážitek. Proto doporučuji využít konec otvírací doby.

Hrad svatého Jiří

Na architektonické památky je však nejzajímavější čtvrť Belém, kam se dostanete z centra tramvají číslo 15 (moderní vozy) nebo příměstskou železnicí. Belém nabízí tři zajímavé stavby. První stavbou, kterou musíte navštívit, je klášter svatého Jeronýma (Mosteiro dos Jerónimos).  Tato památka je zapsaná na seznamu UNESCO a byla vystavěná na počest portugalského mořeplavce Vasca da Gamy. Klášter je ukázkou čistého manuelského stylu. Další památkou UNESCO, která se nachází nedaleko kláštera je Belémská věž (Torre de Belém), která svým tvarem a zdobností připomíná šachovou figuru. A do třetice se nezapomeňte zastavit v památníku Padrão dos Descobrimentos, který zosobňuje Jindřicha Mořeplavce a z jehož vrcholu je pěkný rozhled na Belém i řeku Tejo.

Klášter svatého Jeronýma

Sliboval jsem vám na začátku výlet na konec světa. Při našem stupni poznání je již pošetilostí mluvit o konci světa, neboť žijeme s faktem, že Země je kulatá. Přesto nedaleko Lisabonu se jeden konec nachází, a to konec Evropy. Tento skalnatý mys nese název Cabo da Roca. Přestože se jedná o zajímavou turistickou destinaci, nemusíte se obávat kýčovitosti a nevkusu. Pokud se netrefíte do srazu motorkářů, jako se to stalo mně, najdete opuštěné divoké místo, kde v jediné kavárně si můžete dát oběd a v nedalekém obchůdku si koupit pohlednice a nechat si za nemalý peníz vystavit glejt, že jste toto místo navštívili. Pohledem na divoké dorážející zpěněné vlny Atlantiku, které se v hloubce 150 metrů pod vámi tříští o pevninu, se můžete dostat do proslulé portugalské melancholické nálady.

Cabo da Roca

Cestou zpět autobusem do Lisabonu se zastavte ve městě Sintra. Je tu řada muzeí, které můžete zdarma či se slevou na Lisboa card navštívit. Na centrálním náměstí je to Národní palác (Palácio Nacional de Sintra), ve kterém je umístěno národopisné muzeum. Tento palác najdete jednoduše díky dvěma bílým kónickým komínům, které se nacházejí nad zajímavě vybavenou kuchyní. V paláci samotném stojí za zhlédnutí sbírka malovaných kachlíků, kterými je Portugalsko pověstné, a také řada nádherně vyzdobených sálů.

Nad městem se tyčí rozsáhla zřícenina Maurského hradu (Castelo dos Mouros), kam se můžete vypravit pěšky, či se nechat vyvést turistickým autobusem. Hrad je ne nepodobný hradu v Lisabonu. Pokud se přes vás nepovalí cáry bílých mraků, čeká vás krásný výhled na Sintru i palác.

Prohlídku města můžete zakončit prohlídkou magické (až fantastické) stavby Palácio Nacional de Pena. Tento palác přes svou barevnost a bizarnost jednotlivých věží, věžiček a cimbuří nemůžete přehlédnout. Okolí paláce obklopuje Parque da Pena, ve kterém se nacházejí jezera a exotické rostliny.

Národní palác da Pena

Po prohlídce Sintry nezbývá nic jiného, než nasednout na příměstský vlak a vrátit se zpět do Lisabonu. 

Portugalsko a zejména Lisabon mě při mé cestě velice nadchly, proto jsem již pár lidem návštěvu tohoto vzdáleného kouta Evropy vřele doporučil a velice mě potěšilo, když se vrátili z návštěvy Lisabonu stejně nadšení a spokojení, jako jsem se vrátil já.

Přečtěte si také o portugalských malovaných keramických obkladech v článku Azulejos, keramická krása Lisabonu anebo o Algarve, nekonečné pláže i divoká romantika na samém konci Evropy.
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej