Nízkonákladové aerolinky - co byste měli vědět

Jeden z vašich obvyklých dotazů bývá směřovaný na levné nízkonákladové (lowcost) letecké společnosti, které létají z Prahy. Jaký je rozdíl mezi nimi a těmi klasickými, proč jsou o tolik levnější a kam se s nimi z letiště Václava Havla dá dostat? V dnešním článku vám vše objasníme.

Bezpečnost nízkorozpočtových linek

Často se nás ptáte hlavně na bezpečnost cestování s levnějšími dopravci, takže ať v tom máte jasno - letadla nízkonákladových společností možná nejsou tak velká a pohodlná, ale kvalita a bezpečí je stejné jako u standardních leteckých linek, řídí se stejnými předpisy a všichni piloti jsou stejně dobře vyškolení. Obavy z nebezpečnosti létání tedy klidně hoďte za hlavu :-)

Ceny služeb

Největší rozdíl mezi klasickými a nízkonákladovými linkami je logicky v ceně. Lowcosty vás svezou za pár stovek, klasické aerolinie za tisíce. U nízkorozpočtových dopravců platíte de facto jen za místo v letadle a budete připlácet za všechno navíc, např. za občerstvení na palubě nebo za odbavené zavazadlo. Zadarmo můžete letět jen s jedním příručním (a i to musí projít limity, max. hmotnost je většinou 10 kg). Občerstvení mimochodem přestávají dávat i české ČSA a Travel Service, přestože nejde o levné aerolinky.

Cedule letiště

Místo v letadle

Levnější letenka znamená i jiné, resp. žádné služby zdarma v letadle a méně místa. Letadla nízkonákladových aerolinek jsou uzpůsobená tak, aby pobrala co nejvíc lidí, takže očekávejte málo prostoru na sedačkách a rozestupy mezi nimi. Naštěstí létají lowcosty převážně na krátké a střední vzdálenosti, takže případné "utrpení" netrvá tak dlouho :-)

Výběr místa v letadle

Nevyhovující prostor vám může u většiny lowcost dopravců kompenzovat způsob výběru místa v letadle, který je prostý - můžete si vybrat jakékoliv místo, kde chcete sedět. Známou vlakovou místenku nečekejte, tu nahrazuje v tomto případě tzv. speed boarding, díky němuž budete moci (za poplatek) nastoupit do letadla dříve a zkrátka si svoje místo vybrat mezi prvními. 

Menší nebo větší letiště

Dalším podstatným rozdílem mezi nízkorozpočtovými linkami a klasickými dopravci je cílové letiště. Kvůli ušetření nákladů vás lowcosty nesvezou ve většině případů na hlavní letiště cílového města, ale na některé z menších, kde platí nižší poplatky (výjimkou je třeba easyJet). Vždy proto musíte počítat také s nutnou přepravou z letiště do místa, kam míříte, a zkalkulovat, jak se vám cesta vyplatí.

Londýn Heathrow

Jiný způsob rezervace a odbavení

Kdo z vás létá na dovolenou s cestovkou, toho může (příjemně i negativně) překvapit způsob rezervace a odbavení u nízkonákladových linek. Rezervovat letenky a rovnou zaplatit lze pouze online, takže si je nebudete na druhou stranu muset nikde na letišti vyzvedávat. Problémem může být nemožnost poté něco změnit bez vysokého poplatku navíc, např. jména cestujících nebo termín letu. Vždy proto vybírejte pečlivě. 

Lowcost aerolinky na letišti Václava Havla

Na ruzyňském letišti mají svou "základnu" téměř všechny významné evropské nízkonákladovky. Jen v letošním roce navíc přibyla spousta nových destinací (např. ve Francii, v Itálii, v Nizozemí atd.), do nichž dopravci létají, takže se oblíbenost cestování s lowcosty bude ještě zvyšovat. Nejaktivnější jsou letos a budou i v příštím roce společnosti easyJet, Germanwings, Jet2, Norwegian, Ryanair, Volotea, Vueling a Wizz Air. 

easyJet

Britský easyJet má v nabídce 11 destinací po celé Evropě, mezi nimiž je třeba i Holandsko a Švýcarsko. Dopraví vás do Amsterdamu, Basileje, Benátek, Bristolu, Edinburghu, Londýna, Manchesteru, Milána, Neapole, Paříže a Říma.

Germanwings

Nízkonákladová německá společnost Germanwings spadá pod Lufthansu a přímo vás sveze z Prahy pouze do své země, konkrétně do do Dusseldorfu, Hamburku a Kolína nad Rýnem.

Jet 2

Britové z Jet2 létají pouze do Velké Británie a to do šesti měst. Jsou to Belfast, East Middlands, Glasgow, Leeds, Manchester a Newcastle. Máte-li rádi fotbal, ideální volba s kým si zaletět na anglickou Premier League :-)

Norwegian

Z názvu Norwegian je jistě patrný jejich severský původ. Všechny lety norského dopravce samozřejmě i míří směrem severně. Zaletět si s ním můžete do Bergenu, Helsinek, Kodaně, Osla a Stockholmu.

Norwegian

Ryanair

Ze všech lowcost dopravců je zcela určitě nejznámějším britský Ryanair. Jeho linky z Prahy létají pravidelně do Brém, Bruselu, Dublinu a Londýna.

Volotea

Španělská Volotea přidala pro příští rok nové destinace. Letenky si můžete nyní objednat už na pěti pravidelných linkách, jejichž cílem jsou Benátky, Bordeaux, Marseille, Nantes a Tolouse.

Vueling

Druhý španělský dopravce z Prahy, kterým je Vueling, létá zatím jen do velkoměst Barcelony a Říma, v příštím roce přidává pravidelně také Paříž.

Wizz Air

Wizz Air

Jestli je některá lowcostová aerolinka letos hodně vidět, pak je jí nepochybně maďarský Wizz Air. Se 7 destinacemi je v Praze co do počtu navíc druhý nejaktivnější. Zaletíte si s ním do Bari, Benátek, Londýna, Milána, Neapole, Říma a Tel Avivu.

Další cestovatelské články a tipy k cestování najdete na našem blogu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej