Nová Kaledonie, na prahu samostatnosti

Pro nadcházející podzimní dny jsem pro vás vybral tichomořskou destinaci. Na konci října si připomínáme 100 let od založení Československa. 4. listopadu proběhne na tichomořském ostrově Nová Kaledonie referendum, ve kterém se rozhodne, zda ostrov zůstane pod francouzskou samosprávou, třebaže s rozsáhlou autonomií, nebo vykročí vstříc úplné samostatnosti.

Snaha o nezávislost Nové Kaledonie

Tento ostrov v roce 1853 anektovala Francie a využívala ho jako trestaneckou kolonii. Za čtyřicet let sem Francouzi deportovali více než dvacet tisíc trestanců. Po druhé světové válce byla Nová Kaledonie označena statutem zámořského území a od roku 1953 všichni obyvatele získali francouzské občanství. Přesto požadavky na samostatnost získávaly na síle. 

Tijabou z Mont Montravel - Nová Kaledonie

V roce 1987 bylo vyhlášeno referendum o nezávislosti, které však politickými stranami usilujícími o nezávislost bylo bojkotováno. Není divu, že téměř 100 % zúčastněných chtělo setrvat pod nadvládou Francie. To vyústilo v roce 1988 v krvavé nepokoje. Naštěstí se rychle dosáhlo příměří a příslib, že do deseti let se vypíše nové referendum. Ve stejném roce získala Nová Kaledonie naprosto zvláštní status – zámořská správní korporace sui generis (svého druhu, nezařaditelné), což ostrovu poskytlo vyšší stupeň autonomie. Takovýto vysoký stupeň autonomie nemá žádné jiné zámořské území Francie. 

V roce 1998 se zastánci samostatnosti a francouzské správy dohodli, že prodlouží lhůtu k vypsání referenda na dalších 20 let. Takže letos nás čeká referendum o tomto území, které má necelých 20 000 kilometrů čtverečních. Sám jsem na výsledek referenda zvědavý, neboť za posledních 30 let sem přesídlilo mnoho Francouzů a podle posledního sčítání lidu v roce 2012 se síly téměř vyrovnaly. Melanéských obyvatel – Kanaků je okolo 45 % a Francouzů asi 35 %. Ještě tu jsou obyvatelé dalších tichomořských francouzských zámořských území: Wallisu a Futuny a Francouzské Polynésie. Pokud se v referendu vysloví většina pro samostatnost, bude jistě následovat vyhlášení referenda i na Tahiti, neboť i tam sílí hlasy požadující ukončení francouzské správy.

Nová Kaledonie oproti Francouzské Polynésii má velkou výhodu v tom, že se na ostrově nalézají doly na nikl. Nevím, jaké zásoby niklu ještě nejsou vytěžené, ale vím, že za posledních 30 let Francouzi těžbu zintenzívněli. Francouzská Polynésie je spíše orientovaná na turistický ruch – zvláště pak bohatou klientelu. Nutno podotknout, že všechna tři tichomořská francouzská území jsou hojně finančně podporovaná Francií.

Proč navštívit Novou Kaledonii?

Nová Kaledonie má pro cestovatele mnohá příjemná překvapení a není důvod, proč toto území nenavštívit. Ostrov má podlouhlý tvar od severozápadu k jihovýchodu a nachází se mezi východním pobřežím Austrálie a pacifickým ostrovním státem Vanuatu, o kterém jsem psal v předchozích měsících. Hlavním městem je Nouméa, které se nachází na jihu ostrova a disponuje velkým osobním a hlavně obchodním přístavem. Branou na ostrov je však 45 kilometrů vzdálené mezinárodní letiště. Jih ostrova má rozvinutější turistickou infrastrukturu. Sever ostrova je odlehlý a pustější. Doly se nachází uprostřed ostrova při východním pobřeží.

Pohled na přístav - Nová Kaledonie

Hlavní město Nournéy

Kdo vyznává poznávání památek, musí zavítat do Nouméy. Město se nachází na pahorcích rozesetých kolem dokola města a samozřejmě u vod Tichého oceánu. Nouméa patří mezi nejrychleji se rozvíjející se města Pacifiku, což je dáno přílivem Francouzů, pro které se tady staví dotované bydlení. Na pahorcích se nacházejí pevnosti. Nejlepší je navštívit pevnost Tereka či Canons de Nouville, které se nacházejí v západní části města.

Pevnost Tereka - Nová Kaledonie

Jsou tu zachovalá palební postavení a hlavně nádherné výhledy na moře i na západy slunce. Na jihu města se vyplatí navštívit památník tichomořské války pod širým nebem, který zosobňuje australská baterie (Australian Battery). Památník se nachází v městském parku Ouen Toro.

Dělo - Nová Kaledonie

Kdo je spíše pro pacifické smýšlení, zavítá do církevních staveb. Katedrála svatého Josefa se nachází v centru města nedaleko přístaviště. Uvnitř naleznete klid k rozjímání a můžete nerušeně dát vyznít svému pacifismu. 

Katedrála sv. Josefa - Nová Kaledonie

Nad městem se nachází velká socha Panny Marie Pacifické, která je patronkou města. I odtud je krásný výhled na město.

Panna Marie Pacifická - Nová Kaledonie

Muzeum kanacké kultury

Pokud chcete porozumět událostem, které proběhly před třiceti lety a poznat kanackou kulturu, určitě navštivte Kulturní centrum Tjiabou, které se nachází na východě města a jeho pozoruhodné budovy jsou zdaleka vidět. Toto centrum nese jméno sjednotitele Kanaků Jeana-Marie Tjiaboua. Na prohlídku si rezervujte alespoň půl dne.

Tijabou, kulturní centrum - Nová Kaledonie

Akvárium

Kdo touží poznat život pod hladinou moře, určitě zavítá do Akvária, které je na vysoce profesionální úrovni. Návštěva této podmořské zoo vám zabere druhou půlku dne. Cena je sice vyšší, ale určitě se vyplatí.

Akvárium - Nová Kaledonie

Ryba v akváriu - Nová Kaledonie

Národní park na Nové Kaledonii

Pokud toužíte poznat přírodu tohoto ostrova, vydejte se z hlavního města na severozápad. Tam se nachází národní park Parc provincial de la Riviere Bleue. Cesty v parku jsou sice značené, ale někdy se vám značení ztratí. Při vchodu do parku obdržíte mapu, takže se vám nemůže stát, že byste se ztratili. Pokud nebudete hluční, může se vám stát, že přes cestu vám přeběhne nelétavý pták kagu chocholatý, který je ohrožený. V parku se mu však daří. Další turistickou atrakcí jsou lety nad lagunou, ať už malými letadly či vrtulníky. Ty vám bude nabízet téměř každý.

Jak se nejlépe domluvíte?

Návštěvou Nové Kaledonie si budete připadat jako v Evropě. Seženete zde převážně francouzské zboží, zvláště pak vyhlášenou francouzskou šunku. Samozřejmě se zde domluvíte francouzsky, o poznání hůře anglicky. Opravdu doporučuji si osvojit základní francouzské fráze. Lidé jsou tu milí a přátelští, ale pokud neovládáte francouzštinu, nepoznáte je. Je smutné místní pozorovat, jak jsou nešťastní z toho, že se s vámi nedomluví.

Restaurace Le Roof - Nová Kaledonie

Měna

Měnou je pacifický frank (CFP frank), který nemá nižší jednotky a platí na Nové Kaledonii, ve Francouzské Polynésii i na Wallisu a Futuně. Bankovky připomínají staré francouzské franky, nejen velikostí, ale i použitým papírem. Mince obíhají s motivy Nové Kaledonie i Francouzské Polynésie a jsou vzájemně zaměnitelné. Motivy Wallisu a Futuny se nerazí. Kurs je pevně navázaný na euro v poměru 1€ = 119 pacifických franků. Tento kurs je platný pro všechny směnárny. Směnárna na letišti však využívá svého dominantního postavení a strhává jednorázový poplatek, pokud směňujete eura! Cenová úroveň je tu mnohem vyšší než v kontinentální Francii.

Pacifické franky, měna - Nová Kaledonie

Cestování po ostrově

Pro pohyb po ostrově doporučuji si půjčit automobil. Silnice jsou v dobrém stavu, mezi letištěm a Nouméou je dálnice s maximální povolenou rychlostí 110 km/h. K řízení vám stačí platný český řidičský průkaz.

Počasí na Nové Kaledonii

Počasí je tu tropické, třebaže v létě je cítit blízkost obratníku Kozoroha. V zimě je tu poměrně deštivo. Letadlem z Evropy jste tu s dvěma přestupy za 28 hodin. K návštěvě vám teoreticky stačí občanský průkaz (francouzské území), ale pro jistotu bych jel s cestovním pasem. Uvidíme, jak to v referendu dopadne.

Přečtěte si také článek o království v jižním Tichomoří - Tonga.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej