Nové letiště na ostrově Svaté Heleny

Od 14. října 2017 je britský ostrov v jižní části Atlantského oceánu dosažitelný letadlem. Tento nevelký ostrov má strategickou pozici a s dalšími dvěma ostrovy v Atlantiku tvoří britské závislé území Svatá Helena, Ascension a Tristan da Cunha. Z hodin dějepisu si pamatujeme, že zde byl držen a zemřel Napoleon Bonaparte.

Do letošního října byl ostrov dosažitelný pouze lodí, která v měsíčních intervalech spojovala Kapské Město a zmíněný ostrov. Plavba trvala pět dní. Není proto překvapením, že na Svatou Helenu se létá z jihoafrických měst: Kapské Město a Johannesburg. V plánu je mezipřistání v namibijském Windhoeku.

Ostrov Svaté Heleny

Stavbu letiště si na Londýně vyžádala místní vláda, aby podpořila turistický ruch na ostrově a aby došlo k lepšímu spojení se světem. Od roku 1943 se uvažovalo o stavbě ranveje. Vypracována byla studie proveditelnosti, ale po válce se do stavby letiště už nikomu nechtělo. Otázka vyvstala opět v šedesátých letech minulého století. Aktuálnosti nabrala na významu v roce 1982, kdy Spojené království vstoupilo do války s Argentinou kvůli stejně izolovaným Falklandám. 

V roce 1999 tuto myšlenku vzala za své vláda Svaté Heleny. Letiště se začalo po vleklé diskusi stavět v roce 2012, aby v roce 2015 bylo hotové. Od roku 2016 měla letadla na Svaté Heleně přistávat pravidelně. Nejdříve od února, následně od května. Kvůli povětrnostním podmínkám (silný vítr a turbulence) se otevření letiště opět odsouvalo a na konečné otevření se tedy čekalo do října 2017.

Nyní je už otevřená pohodlná cesta k návštěvě tohoto osamělého ostrova uprostřed vod Atlantského oceánu.

Přečtěte si další články na našem blogu, kde najdete informace o zajímavých destinacích a rady a tipy na cestu :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej