Panama, země mezi dvěma oceány

V dnešních dnech plní přední stránky tisku zprávy z Panamy. Nebojte se, nepřidám se k aféře Panamské dokumenty, neboť nevlastním žádnou offshore společnost a ani nemám zahraniční konto. Panamu jsem navštívil letos v zimě, neboť má žena si velmi přála vidět velké lodě. Tak mi nezbývalo nic jiného, než jí toto skromné přání splnit.

Panama nabízí více než jen průplav

Při plánování cesty jsem si položil otázku, co všechno v Panamě chceme vidět. Přece jenom letět přes půl zeměkoule jen kvůli velkým lodím se mi nechtělo. Sami Panamci se snaží v turistickém ruchu vyzvednout i jiné pamětihodnosti a přírodní krásy než slavný průplav. Ale nic naplat, přiznejme si, že Panama je pro drtivou většinu synonymem pro kanál, který spojuje Atlantský a Tichý oceán.

Bolívarův Palác, Panama

Co vše na Panamě najdete?

V průvodci se dočtete, že Panama nabízí krásné pláže, právě na pacifickém pobřeží, neporušenou tropickou přírodu plnou zvěře, ptactva a hmyzu, neprostupný nebezpečný Darienský prales při hranicích s Kolumbií, tropické ostrovy v Karibském moři (Bocas del Toro) i v Pacifiku (Perlové ostrovy). Ale bohužel tento výčet bledne před tím, co nabízí sousední Kostarika, která se léta těší turistické náklonnosti a její infrastruktura pro cestovatele je propracovanější. Ale o Kostarice až někdy příště.

Panamský průplav

Takže týden v Panamě jsme hlavně zacílili na průplav. Panamský průplav měří téměř 82 kilometry a průměrná šířka je 250 metrů. Nejužší místo průplavu je 150 metrů a nejširší dosahuje úctyhodných 305 metrů. Maximální hloubky dosahuje na 12,5 metrech. Tolik strohý popis čísel. Možná se hodí ještě přihodit informaci o 6 zdymadlech, které vyrovnávají hladiny mezí Karibikem a Pacifikem. Nutno přiznat, že tato informace mě v mých letech notně překvapila. Myslel jsem si, že hladina oceánů je ve stejné výši. Ale není tomu tak. Karibik je o šest metrů níže. 

Gatunská zdymadla, Panama

Cesta lodi Panamským průplavem

Pokud loď připlouvá z Karibiku, míjí přístav Colón a vplouvá do Gatúnských zdymadel. Ta jsou v páru, ale lodě tam překonávají 27 metrů ve třech plavebních komorách. Tím se lodě dostanou do jezera Gatún, které je vnitrozemské. Téměř uprostřed, ale spíše blíže k Pacifiku, se nachází jednoduché zdymadlo v Pedro Miguel a na závěr jsou zdymadla Miraflores, které lodím umožní sestoupit na úroveň Tichého oceánu.

Gatunská zdymadla

Jelikož zdymadla Miraflores leží nedaleko od hlavního města, jsou dost turisticky vytížená, proto jsme si vybrali zdymadla na karibské straně. Vřele doporučuji, neboť plavební ruch je tu stejný, ale máte více šancí si pořídit kvalitní fotografie a nerušené pozorovat cvrkot. Dokonce je zde možné za tučný poplatek si užít jízdu celým průplavem. Turistické lodě se specializují na proplouvání, takže vedle nákladních lodí vidíte v průplavu i velké zaoceánské parníky, třebaže již na páru samozřejmě nejezdí.

Nákladní loď, Gatunské zdymadlo

Něco málo z historie a budoucnost Panamského průplavu

V roce 1914 byl průplav slavnostně otevřen, ale hromadného využití se dočkal až po první světové válce. Parametry průplavu však přestávají lodní dopravě stačit, tak se na karibské straně buduje nový průplav

Nový průplav v Panamě

Nejedná se však o nové překopání Ameriky, jen se Gatúnská zdymadla stavějí nová větší. Pak budou moci proplouvat průplavem větší lodě s více náklady. Nový průplav se měl otevřít ke stému výročí, ale nestihlo se to. V roce 2016 je stavba hodně pokročilá, ale tipuji, že ani letos se stavba nezkolauduje a neuvede do provozu.

Vlakem podél průplavu

Pokud nechcete dávat hodně peněz za plavbu kanálem a přesto jste chtěli vidět velkou loď v krajině, využijte výletní vlak. Podél kanálu je vybudovaná železnice, která hlavně slouží nákladní dopravě, ale denně je vypravován i vlak pro turisty. Spojuje předměstí Panamy s předměstím Colónu. Jízda v jednom směru trvá něco málo přes hodinu a interiérem připomíná pověstný Orient Express. Zdymadla z vlaku si neprohlédnete, ale ta atmosféra za to stojí. Až dorazíte do Colónu, pronajměte si auto s řidičem. Nemusíte se bát, dostatečné množství taxi vozů na příjezd vlaku čeká.

Vlakem podél Panamského průplavu

Dohodněte si okružní jízdu ke Gatúnským zdymadlům se zastávkou na výhled na výstavbu nového průplavu. Vstupné na zdymadla je 5 amerických dolarů a dostane se vám mnoho informací jak tištěných tak vyřčených.

V hlavním městě Panama

Ale musím popravdě napsat, že Panama není jen průplav. Zřejmě vstupní branou do země bude hlavní město Panama. Ta vás může mile překvapit, že její moderní část je opravdu moderní, neboť má široké přeplněné ulice a výškové budovy. V moderní části si zřejmě najdete ubytování. 

Moderní Panama

Dopravním zácpám se můžete vyhnout tak, že k přepravě po městě využijete levné a rychlé metro. Je zapotřebí si za 2 americké dolary pořídit kartu a tu si pak dobít obnosem. Jedna cesta stojí 70 centů a velice mě nadchlo, že na jednu kartu jsme mohli jet všichni čtyři. Samozřejmě jsme museli u turniketů pípnout kartou čtyřikrát, abychom prošli všichni.

Panamské metro

Staré město, kde sídlí prezident, vybízí k procházkám, neboť nízké koloniální budovy a náměstí jsou malebná. Za zastávku určitě stojí budova divadla, která se nachází blízko nábřeží, a určitě ji neminete. Z nábřeží si pořídíte krásné panoramatické fotky, na kterých zachytíte pohled na moderní Panamu.

Staré město Panama


Pár praktických rad pro cestu do Panamy

Na závěr připojuji pár praktických rad. Do Panamy se dostanete letadlem. Přímá linka z České republiky nelétá, ale s jedním přestupem se to zvládnout dá. Většinou se přestupuje v některém evropském městě. My jsme letěli přes Amsterodam. Letenky vás vyjdou do dvaceti tisíc na osobu. Připravte se na dlouhý let, neboť z Evropy do Panamy je to téměř půl dne.

Panamu je vhodné navštívit v zimním období, neboť v Panamě je období sucha a příjemných 25 – 30 °C. Domluvíte se tam téměř bez problému anglicky, ale španělština je velkou výhodou.

V Panamě se oficiálně platí balboou, která je v kursu 1:1 navázaná na americký dolar. Panama nevydává bankovky, tudíž se běžně platí americkými dolary. Pozor! Americké mince se přijímají, ale pouze v hodnotách centů! Jednodolarové mince vám žádný obchodník v Panamě nepřijme, neboť Panama si razí vlastní jednobalboovou minci.

Panamské mince

Zřejmě jsem vás nepřesvědčil, že Panamu stojí navštívit i z jiného důvodu než kvůli průplavu. Ale z osobní zkušenosti potvrzuji, že kanál je silný magnet a pro návštěvníky Panamy je nepředstavitelné v této zemi nenavštívit tuto dopravní stavbu vysokého významu. Ale určitě je to pádný důvod k návštěvě této středoamerické země, která je svou rozlohou nejblíže České republice.

Přečtěte si také o další zemi z oblasti Karibiku - Kuba, dovolená v turistickém ráji. A až budete přemýšlet, kde zaparkovat auto u letiště v Praze, pak vyzkoušejte třeba naše parkoviště u letiště - Parkování R7 :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej