Portoriko, americký ostrov se španělskou tradicí

Dnes se vám pokusím představit další z ostrovů Karibiku. Tentokrát se však nejedná o ostrov ze skupiny Malých Antil, ale zavedu vás na nejmenší ostrov Velkých Antil. Tím ostrovem je Portoriko, které je pomyslnou spojnicí mezi oběma skupinami karibských ostrovů. Snoubí se v něm půvab malého ostrova s rozlehlostí velkého ostrova, tak se tam určitě nebudete nudit.

Portoriko, jak už název prozrazuje, bývalo v dobách španělské kolonizace považováno za bohatý přístav. A skutečně tomu tak bylo, je a předpokládám, že bude i nadále. A já se pokusím vám současné bohatství Portorika představit a nabídnout.

Současnost ostrova Portoriko

V současné době je Portoriko přidruženým státem Spojených států amerických a jeho status se může v nejbližší době změnit, neboť v roce 2012 se většina obyvatel tohoto ostrova vyslovila pro přetvoření Portorika v 51. stát USA. Tím by Portoričané získali již všechna práva, kterými disponují občané Spojených států, a které jsou jim v současnosti zapovězené, mj. právo volit prezidenta či volit do obou komor federálního amerického parlamentu. Nyní si mohou volit pouze vlastní vládu a místní samosprávu. Pokud bude Portoriko začleněno, začnou obyvatelé platit i federální daně, kterých jsou prozatím ušetřeni.

Něco málo z historie...

Američané získali ostrov po vyhrané Španělsko-americké válce v roce 1898, kdy s Portorikem přešla pod americkou správu území Kuby, Guamu a Filipín. V současné době pouze území Portorika a Guamu si zachovalo americkou správu. Přesto silný španělský vliv se Američanům nepodařilo odbourat. Stále je španělština výhradní řečí ostrovanů, třebaže je uzákoněná úředním jazykem také angličtina. 

Karneval v San Juanu

Vliv evropské země na bývalou kolonii je značný i v oblasti kulturní, náboženské i gastronomické. Španělský temperament se tu nebývale krásně spojil se žhavostí Karibiku a různé fiesty, kterých se na ostrově koná přes rok nespočet, jsou toho jasným důkazem. Dokonce v hodnocení karnevalů je karneval v San Juanu, hlavním městě Portorika, označován za třetí nejkrásnější po brazilském v Riu de Janeiru a trinidadském v Port of Spainu. Jelikož jsem navštívil Portoriko v lednu, zažil jsem pouze pouliční fiesty a přípravy na karneval, ale na základě toho věřím, že oslava masopustu v portorickém hlavním městě musí být výborným zážitkem.

Portoriko - Fiesta

Náboženství na Portoriku

Drtivá většina Portoričanů zůstala u víry svých předků, proto není překvapením, že se hlásí k římskému katolictví a na barokní kostely a katedrály narazíte všude po ostrově. I když je možné sem tam zahlédnout i modlitebny protestantů či mormonů, ale to opravdu ve značné menšině.

Portoriko - Katedrála v San Juan

Portorické restaurace

Tím, že je ostrov ve správě Američanů, tak se nemusíte bát, že byste tu nenarazily na tradiční americké, dnes však již nadnárodní, řetězce rychlého občerstvení, třebaže tu nejsou tak rozšířené. Tradiční restaurační domy, ano, čtete správně, jsou v ulicích San Juanu v naprosté převaze. Návštěva takového typického domu je vrcholným okamžikem každého, kdo se chystá na gastronomický zážitek.

Vejdete do domu, kde v přijímací hale je bar a výčep, který slouží k pomalému popíjení a rozebírání politické situace, sportu, půvabům místních krásek atp. Projdete-li barem, ocitnete se ve dvoře, který je lemovaný pavlačemi. Většinou se jedná o tři patra. Ve spodních patrech jsou prostory určené ke konzumaci jídla a pavlače slouží hlavně obsluze, aby se bezproblémově mohla pohybovat se servírovanými lahodnými jídly. Já však doporučuji vystoupat bočním schodištěm do posledního patra a usadit se ke stolu na pavlači a přes nádherně kované zábradlí pozorovat ruch restaurace

Nesmíte být však zaskočeni, že jídelní lístek vám nabídnou pouze ve španělštině. Třebaže obsluha umí anglicky, zachovává tradici a hovoří španělsky. Samozřejmě, že vám rozumí a snaží se, abyste i vy rozuměli jim, ale je to půvabné, když lidi hovoří navzájem různými jazyky a přesto si rozumí. Doporučuji, abyste dali na obsluhu, pokud neumíte španělsky a předložený jídelní lístek je pro vás do slova a do písmene španělskou vesnicí. Určitě vám nabídnou to nejlahodnější, co právě jejich kuchař umí uvařit. Já jsem takto okusil vynikající hovězí steak s fazolemi, zeleninou a místní portorickou přílohou z brambor a měl jsem boule za ušima. 

Město San Juan

Samozřejmě, že jsem na Portoriku obdivoval i jeho bohaté kulturní dědictví. Starý San Juan, kde jsem bydlel v příjemném hotelu, trpí nešvary všech historických center měst. Jsou tu pořád dopravní zácpy, davy turistů, které se rapidně násobí s připlutím každé zaoceánské lodi, a samozřejmě rušný život. Na okraji staré části města se nachází přístav výletních lodí a nabyl jsem dojmu, že zde musí zakotvit každá loď, která vypluje s turisty z floridského Miami. Ani se tomu nedivím, neboť San Juan je na seznamu památek UNESCO. 

Portoriko - San Juan, lodě v přístavu

Střed historického města je lemován dvěma pevnostmi. Na východě hlídá město a přilehlé vody pevnost San Cristóbal a na západě se vypíná pevnost San Felipe del Morro. Jen návštěva těchto dvou pevností vám zabere hladce celý den. A to si musíte vyhradit čas i na procházky ulicemi, neboť v nich ucítíte tu pohodovou karibskou atmosféru, která rozhodně nenutí ke spěchu. 

Jinak je to v ulicích moderního San Juanu, kde se již derou k nebi výškové budovy v americkém stylu a dynamika života je o poznání rychlejší. Zde doporučuji se zastavit u Kapitolu, neboť před ním je řada soch amerických státníků, kteří se nějakou měrou zasloužili o Portoriko. Budovu Kapitolu nemůžete minout, neboť je věrnou kopií toho washingtonského.

Portoriko - Kapitol

Vnitrozemí Portorika

Pokud vyjedete ze San Juanu, a není to žádný problém, neboť ostrov je protkán sítí zpoplatněných dálnic amerického střihu, můžete obdivovat malebnou hornatost ostrova, určitě se vyplatí sjet z dálnice a na vedlejší silnici a projet si vnitrozemí ostrova. Třeba vás silnice dovede až do malebného města Ponce na jihu ostrova, kde v roce 1950 vznikla vzpoura za samostatnost ostrova, ale byla během pár chvil potlačena. Hlavnímu nádvoří vévodí bělostná katedrála a historická hasičská zbrojnice. 

Portoriko - Katedrála v Ponce

Technickou zajímavostí ostrova je však observatoř Arecibo. Veřejnosti je přístupná, a tak se můžete dozvědět o historii největšího radioteleskopu světa, jeho současnosti i očekávané budoucnosti.

Portoriko - Arecibo

Kdo touží po přírodních krásách, nechť navštíví na východě ostrova národní park El Yunque National Forest. Určitě si dopřejte čas na některých z portorických pláží, kde si můžete příjemně odpočinout či aktivně poznávat krásy Karibského moře.

A nesmím zapomenout na tradiční karibský produkt. Tím je rum z cukrové třtiny. Na ostrově sídlí centrála likérky Bacardi. Pokud likérku navštívíte, čeká vás komentovaná prohlídka s ochutnávkou rumů.

Rady na cestu...

Z praktických doporučení vybírám tato: Portoriko je zámořským územím Spojených států amerických, takže k jeho návštěvě potřebujete americké vízum, nebo stačí mít cestovní pas s biometrickými údaji a vyřízeno povolení k cestě, tzv. ESTA. Letecky jste na ostrově s jedním či dvěma přestupy (většinou v Evropě a pak ve Spojených státech – Miami či Atlanta jsou nejčastější přestupní letecké uzly k cestě na Portoriko). Nemusíte se cesty bát, pokud neumíte španělsky, bez problémů se domluvíte anglicky a všechny nápisy jsou dvojjazyčné. Na ostrově se platí americkými dolary a všechny typy běžných platebních karet jsou hojně přijímané. Počasí odpovídá tropům, pokud se chcete vyhnout hurikánům, je nejlepší navštívit Karibik v rozmezí listopadu až dubna. Silné hurikány tu řádí hlavně v srpnu. K vypůjčení automobilu a k řízení vám stačí český národní řidičský průkaz. Věřím, že si Portoriko zamilujete, stejně jako jsem k němu přilnul já.

Přečtěte si také článek o nedalekých Amerických Panenských ostrovech, křehkém ráji Karibiku.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej