Překvapení v Los Angeles

V Los Angeles a jeho okolí jsme strávili 2 dny a 3 noci. A úplně to stačilo. V Los Angeles na nás totiž čekalo nemilé překvapení v podobě těžkého, hutného a šedivého mraku. Ne, nebyla nám zima a ani nepršelo. Jen naše představa zlatavé Venice Beach a blankytně modré oblohy se jaksi neshodovala s realitou. To je tak, když cestujete v červnu, když se západní pobřeží připravuje na léto...
Místní to nazývají „June Gloom“.

První rada hned na začátek: Vyberte si jiný měsíc než červen. Třeba srpen, kdy budete moci pozorovat nádherné letní západy slunce s koktejlem v ruce po náročné lekci surfování.

Los Angeles

Cestování jsme začali v půjčovně aut

My jsme do LA přiletěli letadlem, místní letištní autobus nás zavezl do půjčovny aut, kde na nás čekalo zamluvené auto. Tedy zamluvená kategorie auta. Zavedli nás na parkoviště a nechali nás vybrat podle našeho gusta. Po zvážení všech pro a proti jsme si vybrali a vyrazili do Malibu. Tam jsme měli zarezervované místo ve stanovém městečku v největším kempu. Parádní místo! Na útesu se za jista nádherným výhledem (mimo červen). Bohužel jsme kempovali celé 3 dny v mraku. 

Kemp v Malibu

Kemp doporučuji zarezervovat opravdu dopředu. (Nejen v Malibu, ale po celé Kalifornii.) Klidně i čtvrt roku. 

Toto ubytování bylo z celého našeho cestování Kalifornií prvotřídně nejdražší, ale co byste v okolí ohromného města jako je Los Angeles čekali. 

Kemp disponoval čistými sprchami, celkem rychlým internetem a hady na stráních. Pozor! 

První den v Los Angeles

První den: Nákup zásob v nejvýhodnějším americkém obchodě – ve Walmartu, návštěva Venice Beach a Santa Moniky. 

Los Angeles - dopravní zácpa

V první řadě se připravte na pořádnou ranní dopravní zácpu odkudkoliv směr LA. Takže z Malibu nám cesta trvala asi 2 hodiny. Za normálních okolností (snad jenom pozdě v noci) cesta zabere pouhou půl hodinku.

Venice Beach

Na Venice Beach jsme zaparkovali na „plážovém placeném parkovišti“, prošli jsme se na molo, a poté si půjčili kola a vydali se do Santa Moniky. Tolik bezdomovců, narkomanů a zvláštních individuí jsem za svůj celý život ještě neviděla. Celá promenáda byla lemovaná bezdomovci a žebráky a pouličními prodejci. Samozřejmě, že jsme procházeli kolem známého venkovního fitness centra a kolem budovy „Pobřežní hlídky“. Také nás upoutaly kousky místních skateboardistů a umělců. Ale celkový pocit z tak proslule známé Venice Beach byl vážně rozporuplný. Možná to zapříčinil mrak nad námi, možná únava z časového posunu, nevím.

Los Angeles - Bay Watch

Každopádně na Santa Monika Pier jsme si v klidu a pohodě dojeli, okoukli obchůdky, především „konečnou“ světově známé silnice 66 a přemýšleli, zda půjdeme na pouť nebo ne. Nakonec nás ale davy lidí odradily a my místo toho vyrazili do města Santa Monika. Tam se nám to velmi líbilo, zařídili jsme si také americkou sim kartu s internetem (30$ na měsíc) a po náročném šmajdání po městě a cestě zpět k autu nás čekal nákup v už zmiňovaném Walmartu. 

Santa Monica - Route 66

Večer nás mořské ovzduší zmohlo a my šli brzy spát. 

Návštěva Hollywoodu

Druhý den ráno byl plán dne jasný - Hollywood! Opět nás čekala pořádná dopravní zácpa, ale my jsme se nevzdali a dál pokračovali směr Runyon Canyon Park. Tento „hvězdný park“ (hollywoodské hvězdy sem často chodí venčit své čtyřnohé miláčky) opravdu doporučuji. Jo, a když už tu budete v červnu, vyjděte si až kolem oběda a nebo po. Hollywood není tak zamračený jako pláže a sluníčko se po obědě prodere na svět. V parku se nám naskytly úžasné výhledy na celý LA a Hollywood. Dokonce i na známý nápis Hollywood Sign. Výborná rozcvička.

Hollywood - Walk of fame

Poté nás čekala „hvězdná procházka“ v centru Hollywoodu. Myslím, že noci tu musí být rušné, protože i za denního světla tam byl dočista blázinec. Hollywood je pro mě něco jako Las Vegas. Člověk by se tam za život rozhodně měl jet podívat. Ale mně to jednou stačilo. Nevím, jak ostatním...

Cesta k Hollywood Sign

Tak a teď to nastane, hledání cesty, jak se nejlépe a nejblíže dostat k samotnému nápisu. No, oříšek to byl, ne, že ne. 

Nejdříve jsme ale navštívili Griffith Observatory. Auto nás zavezlo kousek pod úžasnou hvězdárnu a ten kousek jsme si hravě vyšlápli. Vstup do observatoře se neplatí, ale jít se tam podívat se stoprocentně vyplatí. A ty výhledy z teras. Vyhraďte si nějaký čas na tu nádheru. 

Hollywood Sign

A nyní se dostávám k hlavnímu účelu naší cesty. Jak se dostaneme k Hollywood Sign? Pěší track na půl dne rozpáleným kamenitým terénem? Dostat se autem na druhou stranu Griffith Parku blíže k nápisu, ale kde zaparkovat? Všude zákaz. Nakonec nás naštěstí jedna ulice zavedla k Lake Hollywood park, odkud je nejen podle nás nejlépe zpřístupněný výhled. 

Los Angeles - výhled na město

Přemýšleli jsme o večerním surfování a nebo o noční projížďce na ruském kole v Santa Monice. Nakonec nás přemohla únava z náročného dne a zamířili jsme do našeho kempu. 

Zuma Beach

Další den nás čekal odjezd z tohoto bláznivého kalifornského města. Pokud budete také odjíždět směr San Francisco, zastavte se na Zuma Beach. Přesně takovou kalifornskou pláž chcete vidět! Palmy, vysoké dřevěné budky plavčíků, zlatavý písek a nekončící oceán

Pár rad, tipů a poznatků nakonec. 

LA je drahé a velmi rušné, na to se připravte. Spousta místních lidí se odsud právě kvůli tomu stěhuje pryč a narůstající počet bezdomovců a narkomanů tomu mnoho nepřidává. Výhodou LA je jeho zeměpisná poloha. Teplo & slunce „téměř“ celoročně. Výborné místo pro noční život, surfování a kulturu. A pokud se chcete stát filmařskou hvězdou, samozřejmě. 

Letenky z České republiky nejsou tak drahé, jak by si kdekdo mohl myslet. Zapátrejte na www.skyscanner.cz. Naším průvodcem číslo jedna se stala Kalifornie od Lonely Planet, doporučuji.

Užijte si neuvěřitelně rozmanité město! 

PS: Dejte si pozor na štíhlou linii, Amerika je Amerika a co si budeme nalhávat. Některé Fast Foody jsou tááák dobré. :)

Přečtěte si také o dovolené v New Yorku. Při dalekém cestování se vám může hodit článek s tipy Jak zvládnout dlouhý let? A až budete řešit, kde zaparkovat své auto u pražského letiště, zaparkujte třeba u nás na našem parkovišti :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej