Q jako australský Queensland

Jak jsem předeslal minule, vracím se opět k Austrálii, abych pro vás vytvořil miniseriál
o tomto nejmenším světadílu. Bran do Austrálie je mnoho. Může to být nejznámější město Sydney, či podle některých nejkrásnější Melbourne, či nám nejbližší Perth, anebo ta, kterou jsem použil já. Mým prvním kontaktem s Austrálií se stalo hlavní město státu Queensland. Tím městem je Brisbane.

Australská letecká doprava

Brisbane disponuje velkou letištní plochou s dvěma terminály. Větší terminál, který je blíže k městu, je pro mezinárodní lety a menší terminál odbavuje vnitrostátní spoje. Vzhledem k velikosti Austrálie a řídkému osídlení, zejména mimo pobřežní části, je letecká doprava nejefektivnější způsob přepravy po Austrálii. Ceny vnitrostátních letenek nejsou přehnaně drahé, proto se domnívám, že k poznání mnoha koutů a rozmanitostí Austrálie je vhodné do svého plánu cesty zahrnout tuto přepravu.

Cestování z letiště do centra Brisbane

Mnoho australských letišť, a tedy i to v Brisbane, nabízí spojení s vybranými hotely malými sdílenými autobusy a cena není závratná. Záleží samozřejmě na vzdálenosti a denní době. Za jednu jízdu i se zavazadlem zaplatíte 15 – 20 australských dolarů. Pokud však přiletíte v denní dobu, a tou myslím 5 – 22 hodin, můžete využít vlakové spojení, které je velmi pohodlné. Na letišti si zakoupíte jízdenku, na kterou si nahrajete hotovost, a tou pak za jízdu platíte. Nenechte se napálit tím, že si zakoupíte mnohonásobně dražší kartu, která vás opravňuje i k různým vstupům a akcím. Je to karta na vyhrazený počet dní a nemyslím si, že její hodnotu zcela vyčerpáte. Proto vám doporučuji pouze kartu typu jízdenka.

Vlak - Brisbane, Queensland

Město Brisbane

Když vystoupíte z vlaku v centru Brisbane a rozhlédnete se, zjistíte, že město je kombinací staré koloniální zástavby a moderních mrakodrapů. A vůbec vás nemůže zaskočit, že tyto stavební slohy jsou vedle sebe. Na mne to působilo trochu podivně, když jsem viděl majestátní kostel ve stínu vysoké skleněné administrativní budovy.

Kostel s mrakodrapy - Brisbane

Centrum města je poměrně malé a můžete ho projít pěšky. Určitě se zastavte na radnici a vystoupejte na její věž. Sice rozhledu se nedočkáte, ale dozvíte se mnoho zajímavého z historie města. 

Radnice v Brisbane

Pokud toužíte se rozhlédnout po městě z ptačí perspektivy, nesmíte minout velké ruské kolo, které se nachází na břehu stejnojmenné řeky. Dodnes jsem nevypátral, zda město dalo název řece či naopak. Za svezení na ruském kole zaplatíte necelých 20 australských dolarů, pokud si lístek koupíte přes internet. Na místě zaplatíte plných 20 dolarů. 

Pohled z radniční věže - Brisbane

Kolo se nachází v části města South Bank Parklands, kde si můžete po ránu zaběhat, v poledne relaxovat a dát si lehký oběd a večer jen tak sedět a klidně pozorovat ruch města a odlesk světel v temných vodách řeky Brisbane. Z kola spatříte vedle mrakodrapů i koloniální pokladnici a v dálce zelenou plochu Botanické zahrady.

Ruské kolo - Brisbane

Botanická zahrada je volně přístupná a doporučuji její návštěvu na sklonku dne, kdy ruch města tolik nedoléhá do zeleného příkrovu. Nad hlavami se chystají ibisové k spánku a na město se snáší soumrak. Ptáci však nejsou jediným zástupcem živočišné říše. V parcích se můžete setkat i s velkými ještěrkami. Ze zahrady můžete spatřit v nočním nasvícení Story Bridge, který v přítmí připomíná slavnější most v Sydney. Nedaleko Botanické zahrady se nachází parlament státu Queensland.

Hřadování ibisů - Botanická zahrada, Brisbane

Souboj leguánů - Botanická zahrada, Brisbane

Story Bridge - Brisbane

Velkou atrakcí města je již minule zmíněna záchranná stanice koal, která funguje jako zoologická zahrada a nachází se na jihozápadním předměstí Brisbane. Tam se z centra dostanete pohodlně přímým autobusem.

Koala s mládětem - Brisbane

Jak jsem již napsal, středem města se vyplatí chodit. Pokud byste však byli znavení, nebo se chtěli dostat do vzdálenějších míst, použijte hromadnou dopravu, která je zastoupená příměstskou železnicí/metrem a zmíněnými autobusy. 

Tramvajová trať - Brisbane

Zvláštní odstavec si zaslouží brisbaneské přívozy. Určitě se projeďte alespoň centrem města po řece. Průkazky na hromadnou dopravu zde platí, nebo zaplatíte jednotlivé jízdné, teda přesněji napsáno plavné.

Přívoz - Brisbane

Předměstí Brisbane

Samotné Brisbane vám zabere maximálně tři dny, a pak vás to potáhne dál. Když už však jste v Brisbane, není vůbec od věci podívat se na jih od města. Tam se nachází vytoužené místo převážně komunity surfařů. Je to však luxusní centrum většiny vodních sportů, ale i snobové si zde přijdou na své. Tímto vzdáleným předměstím Brisbane je Gold Coast, v překladu Zlaté Pobřeží. Pokud jste někdy navštívili bulharské Zlaté Písky, tak vás ubezpečuji, že toto je úplně jiná úroveň.

Tramvaj na Gold Coast - Brisbane

Z Brisbane se sem dostanete letištní linkou železnice, ze které přestoupíte ve stanici Helensvale na autobus, který vás doveze k tramvajové trati, která zatím končí u Griffith Univerzity. Ale příští rok by měla být prodloužena až ke stanici vlaku. Tramvají pohodlně projedete celé město a můžete přehlédnout všechen luxus i výstřednosti, které Gold Coast nabízí.

Rady na cestu do Austrálie

Slíbil jsem v závěru minulého článku i praktické rady, tak tady jsou. Co si musíte zařídit před cestou do Austrálie, je australské vízum. Na stránkách australské pohraniční služby (https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651-) si zdarma zažádáte o australské turistické vízum e- Visitor. Česká republika patří mezi „bezpečné země“, proto máme tuto výhodu. Během pár minut, po vyplnění a odeslání žádosti, obdržíte udělené vízum.

Do Brisbane je nejpohodlnější letět přes korejský Soul, ale stejně počítejte s tím, že na cestě budete 20 hodin a k tomu ještě musíte připočíst čekání v Soulu na přípoj. Jiné spojení je pak už se dvěma přestupy.

V Austrálii se platí australským dolarem, který se dělí na 100 australských centů. Australské dolary seženete bez problému i v českých směnárnách. Jinak v Austrálii směníte jakoukoliv rozšířenou volně směnitelnou měnu. Australský dolar patří k nejrozšířenějším měnám světa. Bankovky jsou zajímavé tím, že nejsou vyrobené z papíru, ale jsou vyrobené z polymerů. V oběhu jsou bankovky nominální hodnoty 5, 10, 20, 50 a 100 AUDů. Mince se razí jedno a dvou dolarové. Dále se razí centy v hodnotě 5, 10, 20 a 50 centů. Australský dolar je zákonným platidlem i na tichomořských ostrovech Nauru, Kiribati a Tuvalu.

Australské dolary

Queensland není jen hlavní město a přilehlé okolí. Takže slibuji, že v příštím díle vám představím další zákoutí pozoruhodného Queenslandu, včetně Skleněných hor a Velkého bariérového útesu, který někteří znáte pod názvem Velký bradlový útes.

Přečtěte si také první díl australského "mini-seriálu" Za australskou zvířenou.


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej