Za australskou zvířenou

Pro letošní rok jsem si pro vás připravil malý seriál o nejmenším světadílu. Většina z vás správně tuší, že vám budu přibližovat velice vzdálenou Austrálii. Austrálie, úředním názvem Australský svaz, zaujímá rozlohou celý kontinent a k tomu se rozkládá na přilehlých ostrovech a ostrůvkách. Mezinárodně neuznaný nárok na Antarktidu pomíjím. Největším ostrovem Austrálie je na jihovýchodě Tasmánie. Austrálie je mnoha jevy pozoruhodná a krátká návštěva se určitě nevyplatí. Pokud plánujete navštívit Austrálii, počítejte s tím, že jedna cesta nestačí.

Kdy se vydat do Austrálie?

Už jen z pohledu podnebných pásů není rozumné za měsíc, což považuji za minimum, prozkoumat všechny kouty. Většinu Austrálie pokrývají pouště a polopouště, ale na severu se setkáte s tropickými deštnými pralesy a na jihovýchodě s alpinskými vřesovišti. Pokud tedy chcete poznávat Austrálii, vězte, že v období duben – říjen je vhodné prozkoumávat severní část kontinentu, tj. Severní teritorium, Queensland a severní část Západní Austrálie. Oproti tomu mezi říjnem a dubnem je vhodné navštívit Nový Jižní Wales, Jižní Austrálii, Victorii, jih Západní Austrálie a území hlavního města.

Austrálie je konstituční monarchií

Z výše napsaného je jasné, že Austrálie je federativním státem, v jehož čele stojí australská královna, kterou je Alžběta II. Austrálie je tedy se Spojeným královstvím v personální unii, k tomu i s dalšími 14 zeměmi. Australská královna je pouze formální hlavou státu a zastupuje ji generální guvernér. Jedná se o konstituční monarchii. Královna je hlavou i jednotlivých států, kde ji zastupují guvernéři.

Výjimečnost australské fauny

Austrálie se v minulosti vyvíjela samostatně, proto není žádným překvapením, že její fauna je naprosto výjimečná. Nejznámější skupinou jsou vačnatci, ale nesmíme zapomínat i na ptáky, plazy, hmyz a obyvatele vodní říše. Vačnatci jsou nadřád savců a vyznačují se tím, že sice rodí živá mláďata, ale ta ke svému vývoji potřebují ještě mateřský vak, kde sají z bradavky mateřské mléko a dovyvinou se. Problematika vačnatců je velmi složitá a nezastírám, že jí naprosto nerozumím, proto považuji tuto jednoduchou zmínku za dostatečnou. 

Lori mnohobarvý

Vačnatci

Mezi vačnatce zajisté patří klokani. Kteří jsou pro Austrálii erbovním zvířetem. Velice mě pobavilo, když jsem se dočetl, že první mořeplavci, kteří přistáli u břehů Austrálie, považovali klokany za „divné“ kočky. Klokanů je spousta druhů a patří mezi nejpočetnější skupiny vačnatců. Samotného mě udivilo, kolik těch klokanů vlastně je a nejbizarnější pro mne byl klokan stromový. Všichni klokani jsou bez výjimky býložraví.

KlokanKlokan - Austrálie

Další čeledí vačnatců jsou vombati. Jedná se o zavalité savce, kteří si vyhrabávají v zemi nory. Setkat se s vombatem není jednoduché, neboť se jedná o nočního živočicha.

Vombati


Koalovití

Nejroztomilejší čeledí jsou pro mne koalovití. Koala medvídkovitá je asi nejpopulárnějším zvířetem Austrálie. Jejich pomalost a klidná povaha je dána tím, že se živí listy blahovičníku, které jsou chudé na živiny. Tato strava způsobila i zakrňování mozku, který nevyplňuje celou dutinu lebeční a váha mozku je pouhými 2 % celé hmotnosti zvířete. Je to jediné zvíře světa s takto drasticky zmenšeným mozkem.

Koala

Ve výčtu nesmím zapomenout na kuskusovité a possumovité. Jak vidíte, je fauna Austrálie opravdu zajímavá. A to jsme si zatím představili pouze jeden řád vačnatců.

Kunovci

Dále se zmíním o řádu kunovců. Ty slavně zastupuje tasmánský čert. Určitě si ho pamatujete z dětství svého či svých dětí, neboť v 90. letech ho proslavil kreslený seriál. A on opravdu existuje. Patří mezi masožravé vačnatce a opravdu je silně nevrlý. Pokud nespí, tak dští kolem sebe jen vzteklé prskání a mručení. Když však pořádně zívne, zježí se vám chlupy, neboť takové ostré velké zuby byste u menšího zvířete nečekali.

Tasmánský čert

Nevyčerpal jsem celý nadřád vačnatců, a to i z důvodu, že jsem všechny vačnatce na své cestě Austrálií nepotkal.

Vejcorodí

Další zajímavou skupinou živočichů jsou vejcorodí. Jediný žijící řád jsou ptakořitní. Jsou to savci, kteří snášejí vejce. Mezi tato zvířata řadíme ježury a ptakopysky. Je to zřejmě nějaký evoluční stupeň mezi plazy, ptáky a savci. Nejvíce společných znaků však mají se savci.

Ježura

Ptakopysk podivný

Dovezená zvířata

Austrálie je zajímavá i tím, že se zde daří všem dovezeným zvířatům, neboť tu nemají přirozené nepřátele. Většinou devastují místní jedinečné druhy a je s nimi potíž. Takto se tu přemnožili králíci, psi, kočky a myši. Dokonce se ve středu kontinentu procházejí divocí korábové pouště – velbloudi, kteří zde sloužili jako tažná zvířata při stavbě železnice.

Velbloud

Největší původní australská šelma

V Austrálii se můžete setkat i se psem dingo, který se nově řadí mezi vlky. Je to možná i tím, že vačnatý vlk je již zcela vyhubený. Dingo je divoký pes, ale často se vyskytuje zdomácnělý či křížený se psy. Je největší nezavlečenou šelmou Austrálie. 

Dingo

Australští ptáci

Co se týká ptáků, musím přiznat, že pro mne byli nejzajímavější papoušci a pak setkání s nelétavým pštrosem emu

Emu

Mezi papoušky vynikal samozřejmě kakadu. To jste věděli, že je kakadu bílý i kakadu černý? A to nejsou jediní zástupci. To bylo další mé australské poznání. Papoušky můžete bez problému pozorovat ve volné přírodě i ve městech. Na pobřeží je možné se setkat s mnoha mořskými ptáky.

Kakadu

Kakadu růžový

Mořská zvířena Austrálie a jedovatá zvířata

V mořských vodách se můžete setkat s krokodýly, žraloky, mořskými rybami i čtyřhrankami. Ty jsou nejjedovatějšími medúzami. Na silně jedovatá zvířata v Austrálii můžete natrefit, ale museli byste mít hodně velké štěstí, vlastně neštěstí. Nejjedovatějším hadem světa je taipan, který žije v Austrálii. Nejjedovatější pavouci žijí též na tomto v mnoha ohledech pozoruhodném světadílu.

Krokodýl

Australský had

Jaká je nejpohodlnější cesta pro seznámení se s australskou faunou?

Přesto je zřejmě nejpohodlnějším způsobem, jak se seznámit s australskou faunou, návštěva nějaké místní zoologické zahrady. Na omezeném prostoru během jednoho dne potkáte téměř veškerou faunu Austrálie. Pro mne nejzajímavější byla návštěva koalí záchranné stanice Lone Pine ve městě Brisbane. Třebaže je zoo zaměřena na koaly, které si můžete pohladit a za finanční obnos se s nimi i vyfotit, naleznete tu další zajímavá zvířata.

Orli

Tak doufám, že jsem vás nalákal tímto příspěvkem, abych zvýšil váš zájem o Austrálii. Příště si projdeme již některé kouty tohoto světadílu a dostane se vám i praktický rad.

Vodní drak

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej