Řím, věčné město

Léto je již v půli, vedra nás sužují, ale pokud si někdo ve vyšších teplotách libuje, přijde mu tento tip vhod. Dnes vás chci zavést do Říma. Letní teploty se v Římě šplhají pravidelně nad tropickou třicítku, ale z vlastní zkušenosti vím, že se dají pohodově přežít.

Řím, hlavní město Itálie, znáte určitě všichni, alespoň z doslechu. Je mezi vámi někdo, kdo neviděl slavný černobílý film s Audrey Hepburnovou a Gregory Peckem? Vězte, že zhlédnutí filmu Prázdniny v Římě je výbornou přípravou na návštěvu tohoto věčného města.

Pokud vás na základní škole bavil dějepis, nebo naopak jste se dějepisu nevěnovali, pak prohlídka Říma pro vás bude výborným připomenutím a návratem do školních lavic. Vždyť v Římě na každém rohu na vás dýchá historie. Ať se jedná o antiku, dobu románskou či renesanční.

Řím se historicky nachází na sedmi pahorcích. Jedním z pahorků je Kapitol, který dal název slavným stavbám v americkém duchu. Kapitol je kultovním místem, kde se uctívali antičtí bohové. Dnes tu sídlí správa města. A stále je to přirozený střed města. Přístupný je po impozantním schodišti Cordonata, které bylo realizováno podle projektu Michelangela Buonarrotiho.  

Památník Viktora Emanuela II.

Pokud chcete navštívit Forum Romanum, musíte sejít z Kapitolu a projít kolem monumentálního pomníku krále Vittoria Emanuela II. Za ním se rozkládají antické trosky Říma, které zahrnují i slavné Forum Romanum. Pro přesnější vyjádření je třeba napsat, že fórum, které návštěvník vnímá, je vlastně spojení více prostranství. Najdete zde Forum Traianum, Fórum Julia Caesara, Augustovo fórum či Nervovo fórum. Přes tato fóra nechal Benito Mussolini postavit širokou ulici Via Fori Imperiali, která spojuje královský pomník s proslulým stadiónem – Colosseem

Tato stavba s elipsovitým půdorysem patří k povinným zastávkám, které v Římě musíte udělat. Vstupné je vyšší, přes 10 €, ale rozhodně se vyplatí tuto monumentální arénu navštívit. Vedle Colossea se nachází další římský pahorek. Tím pahorkem je Palatin, který se vyvyšuje nad fórem.

Řím - Colosseum

Pokud se vrátíte přes Fórum Romanum po Posvátné stezce ke královskému památníku, můžete pokračovat severozápadním směrem a dojdete k Pantheonu. Po rozpáleném dni na fóru, vám tento antický svatostánek přijde vhod svým chladným stínem. Jen v kupoli je otvor, kterým za deštivých dnů, kterých je v letním Římě poskrovnu, dopadají kapky na mramorovou podlahu. Jinak jím proniká světlo a vzduch. Pantheon je jedinou dochovanou památkou antického Říma, která je téměř nedotknutá.

Řím - Pantheon

Nedaleko Pantheonu se nachází malebné náměstí Piazza Navona, které je zkrášleno hned třemi fontánami. Z náměstí se uličkami Říma dostanete k nejznámější fontáně – Fonatáně Trevi. To že fontánu proslavil pramen velmi chutné vody, ví málokdo, dnes bych to raději nezkoušel, ale legendu, která praví, že návštěvník věčného města hodiv minci do fontány, se určitě do města opět vrátí, tu už zná každý. Jen pozor! Ve fontáně není možné se koupat, třebaže jste to ve filmu viděli. Od fontány je to jen kousek ke slavným Španělským schodům, nad kterými se vypíná kostel Nejsvětější trojice.

Řím - Fontána Trevi

Dosud jste se pohybovali na východním břehu řeky Tiberi, která Římem protéká. Pokud se chcete dostat na druhý břeh, doporučuji přejít po Andělském mostě. Z mostu si prohlédněte nádherný Andělský hrad, a pokud se podíváte západním směrem, naskytne se vám impozantní pohled na další slavnou stavbu Říma. Tou stavbou je bazilika svatého Petra, která dominuje Svatopetrskému náměstí. Jenže oficiálně se již nejedná o italský Řím, ale o samostatný stát Vatikán.

Vatikán ve své nynější rozloze je nejmenším státem světa a vznikl po tzv. Lateránských dohodách z 11. února 1929. Kdy se zástupci církevní moci dohodli s již zmíněným Benitem Mussolinim na obnově církevního státu.

Svatopetrské náměstí je obkrouženo Kolonádou, která velkolepě lemuje náměstí a vstup do chrámu svatého Petra. Uprostřed symetrického náměstí je vztyčený obelisk, po stranách jsou fontány. Průčelí baziliky vás jistě ohromí. Bohužel v současném světě se musíte podrobit bezpečnostní kontrole, než můžete vstoupit dovnitř. Nezapomeňte se podívat do krypty, kde jsou pochovaní papežové i někteří kardinálové. Z našinců tam odpočívá kardinál Josef Beran.

Po prohlídce krypty určitě zavítáte do prostoru baziliky. Velikost, monumentálnost a umělecká výzdoba vás ohromí. Pohled do kupole způsobí, že se vám zatočí hlava. Hlavní oltář stojí nad hrobem svatého Petra. Nad oltářem se vznáší Berniniho baldachýn. Určitě naleznete i jedno z nejkrásnějších Michelangelových děl – Pietu. Určitě se vám při prohlídce zastaví čas a místy i dech.

Řím - pohled z kopule baziliky sv. Petra

Přesto doporučuji vystoupat do výšin a prohlédnout si tento městský stát z kupole. Pohled na náměstí, Andělský hrad a Tiberu je dech beroucí. Pokud se podíváte druhým směrem, uvidíte nádherně upravené vatikánské zahrady a i nádraží. Ano, nejmenší stát světa je spojen s okolním světem železnicí – vlečkou, která v současné době je však nevyužívaná.

Řím - vatikánské zahrady

Další celý den si vyhraďte prohlídce Vatikánských muzeí. Nesmíte se nechat odradit výší vstupného a davy návštěvníků. Do muzea se vchází z římské ulice Via le Vaticano, která obepíná Svatý stolec ze severní strany. Muzeum je rozsáhlé a doporučuji, abyste se zaměřili pouze na vybrané sbírky, které vás zajímají. 

Řím - vatikánská muzea

Podle mého názoru není možné si celé muzeum za jediný den prohlédnout. Určitě však musíte zavítat do Sixtinské kaple, která je vyvrcholením celé prohlídkové trasy. V kapli je třeba zachovávat naprosté ticho. Nádhernou nástropní fresku nefoťte (snad to není ani dovoleno), kupte si raději pohlednici či česky psanou knihu, kde budete mít fresku výborně nafocenou a popsanou.

Řím - vatikánská muzea

Nesnažte se vidět vše napoprvé...

Prodloužený víkend je dobrá volba pro první návštěvu Říma. Nesnažte se napoprvé vše vidět. Řím potřebuje navštívit vícekrát. Však to není žádný problém. Z pražského ruzyňského Letiště Václava Havla létá do Říma přímo několik leteckých společností, ať těch zavedených nebo nízkonákladových. Pro návštěvu vám stačí občanský průkaz, neboť Itálie je v Schengenském prostoru. Vatikán sice není součástí Evropské unie a oficiálně ani Schengenského prostoru, ale má s Itálií otevřené hranice, takže nečekejte žádné pasové a ani celní formality. 

Pár rad na cestu...

V Římě i ve Vatikánu se domluvíte italsky, anglicky, francouzsky, německy, rusky a i česky. Je to město, které počítá se zahraničními návštěvníky. V obou státech se platí eury. Pořádně si prohlédněte mince vrácené ve Vatikánu, může se vám stát, že dostanete vatikánské, neboť Vatikán má právo razit euromince. Ale pokud jste numismatiky, tak vězte, že jednodušší cesta je koupit si sadu mincí v prodejně. Pozor na posílání pohlednic. Vatikán má vlastní poštovní úřad, tak pohlednice posílané z Vatikánu musí být vyplacené vatikánskými známkami. Pokud je někdo vášnivý filatelista, najde si v Římě poštovní úřad Suverenního řádu maltézských rytířů, kde si může zakoupit tyto vzácné známky a poslat je přes tento jediný poštovní úřad, neboť řád nemá vlastní území, pouze tzv. exteritorialitu.

V letních měsících nezapomeňte na pokrývku hlavy, opalovací krém s vysokým faktorem a pitný režim. Výhodou města je, že všude jsou pítka a můžete si načepovat chutnou studenou vodu s sebou do lahve. I ve Vatikánu je možnost načerpání pitné vody na ulici – spíše u chrámu.

Další tipy k cestě do Říma, najdete v článku Řím - tipy a zajímavosti anebo si prohlédněte fotogalerii z Říma.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej