Eurovíkend v Lublani

Minule jsem se vám snažil přiblížit albánskou Tiranu. Pokud poletíte přes Lublaň, nebylo by od věci, teď na podzim, se v tomto malebném městě zastavit. Lublaň je hlavním městem Slovinska, které je od roku 1991 samostatné. Díky společné historii s Jugoslávií mnozí Slovinsko řadí na Balkán, ale vězte, že se jedná o alpskou zemi. Je to obdobné s řazením České republiky do východní Evropy.

Lublaň

Nedaleko Lublani

Lublaň je malé hlavní město a na jeho prozkoumání vám určitě bude stačit prodloužený víkend. Město se nachází v centru země, ale díky rozloze Slovinska, která je čtvrtinová oproti České republice, není nikam daleko. Nabízet vám však při prohlídce města možnost odpoledního koupání v nedalekém Jaderském moři v půli listopadu je nerozumné. Pokud vám však Lublaň přijde malá na prodloužený víkend, určitě si zajeďte do Postojné, kde máte možnost podívat se do jeskyňářského muzea. A nedaleko odtud je Predjamski grad, což je velice zajímavý hrad, který je vestavěný do jeskyně. Určitě znáte Postojnské jeskyně, ale ty už jsou v listopadu zavřené, ale muzeum a hrad můžete navštívit celoročně a stojí za návštěvu. Z Lublaně po dálnici jste tam za chvilku.

Predjamský hrad

U Lublaňky

Ale je třeba se podrobně podívat na nabídku samotného hlavního města. Město se nachází na břehu řeky Lublaňky, a tím pádem se řadí k městům, která mají nábřeží.

Lublaň nábřeží

Nebuďte překvapeni, když namísto široké řeky spatříte spíše širší potok – bystřinu. Ve Slovinsku je prostě všechno takové menší. Pokud se rozhodnete pro procházku podél vodního toku, určitě si zajděte na oběd či večeři do některé z nesčetných nábřežních restaurací. Pro mne nejpříjemnější atmosféru měly restaurace v okolí rybího trhu na pravém břehu říčky.

Lublaňské nábřeží

Centrum Lublani

Lublaňka rozděluje historickou část města obdobně jako Vltava Prahu, jenomže zrcadlově. Na pravé straně řeky se nachází hrad s podhradím a na levém břehu se nachází Staré Město

Lublaň hrad

Za střed města se všeobecně považuje levostranné náměstí Prešerenovo náměstí. Tomuto náměstí vévodí pomník se sochou tohoto slovinského básníka, který je doplněn jeho Múzou Urškou. France Prešeren byl i právníkem a žil v první polovině 19. století. Pro Slovince je natolik významný, že část jeho básně je slovinskou státní hymnou. 

Lublaň - Prešerenovo náměstí

Z náměstí vedou přes řeku tři mosty, kterým se celkem logicky říká Trojmostí. S rozvojem dopravy jeden most nestačil, ale pro jeho malebnost ho lublaňští radní nenechali strhnout a postavili po jeho bocích další dva mosty. 

Trojmostí v Lublani

Trojmostí upravil nám dobře známý Masarykův architekt Jože Plečnik. Jože, či nám bližší přepis Josip, Plečnik byl Slovinec, což už v povědomí tolik známo není. Náměstí ze severu uzavírá barokní františkánský kostel Zvěstování Panny Marie, který je vedle mostu jednou z dominant slovinského hlavního města.

Lublaň - Trojmostí

Pokud vás zajímá architektura a urbanismus Jože Plečnika, máte v Lublani (vedle Prahy) možnost studovat jeho dílo. Lublaň je jeho rodné město a on se významně podílel na jeho podobě. Můžete si při procházce prohlédnout park Tivoli, který je severozápadně od Prešerenova náměstí, zajímavou lublaňskou univerzitní knihovnu, která se nachází v univerzitním komplexu západně přes řeku od hradu či řadu církevních i světských památek.

Návštěva hradu

Již zde padla zmínka o hradu. Ten se vypíná na vrchu nad řekou Lublaňkou a vstoupat k němu zabere nějaký čas i námahu. Můžete se sem nechat vyvézt turistickým vláčkem nebo levněji lanovkou, která je velmi strmá, téměř kolmá. Výhled z ní však může pozitivně ovlivnit vaše nahlížení na Lublaň

Hrad v Lublani

Návštěvu hradu si nechte na pozdní odpoledne až večer. Pomalé stmívání a postupné rozsvěcování světýlek v podhradí umocní váš rozhled. Hrad je otevřený celoročně a můžete se vydat na komentovanou prohlídku s průvodcem, nebo si vyzvednout audio systém, se kterým si projdete hrad včetně expozic sami. Nezapomeňte vystoupat na hradní věž, odkud budete mít město jako na dlani. V areálu hradu se nachází restaurace, tudíž otázky ohledně večeře můžou odpadnout.

Lublaň hrad

Lublaňská architektura

Pokud někdo z vás dává přednost moderní architektuře, tak i s tou se v Lublani setkáte, ale najdete ji spíše na okrajích města. Historické jádro je směs baroka a secese, neboť architekturu pozitivně ovlivnila jiná alpská města: Štýrský Hradec a Solnohrad. Za zhlédnutí stojí i další slavný lublaňský most, a to Dračí (Zmajski). Název má podle čtveřice draků, kteří most hlídají. Jedná se o technickou památku města a oba břehy spojuje více jak 100 let. Najdete ho po proudu řeky za Trojmostím.

Centrum Lublani

V centru Lublaně je živo...

Nerad bych ve vás vzbudil iluzi, že střed města je historický skanzen. Není tomu tak. Zvláště o víkendech zde pulsuje život. Je to dáno velkým množstvím restaurací a hospůdek, které jsou cenově přijatelné pro studenty z nedalekého univerzitního kampusu. Lublaň na první pohled díky vysokoškolákům působí mladě a přesto i spořádaně.

Lublaň

Jak do Lublani a jak ji objevovat...

Lublaň se nachází nedaleko, přesto vám doporučuji leteckou dopravu. Z Prahy létají spoje do Lublaně pravidelně celoročně a lublaňské letiště je asi 25 kilometrů vzdálené od centra města. V Lublani se můžete pohybovat autem, hromadnou dopravou – autobusy, na kole a i pěšky. Jak jsem již nastínil, jedná se o rozlohou nevelké město, proto si myslím, že pěší poznávání Lublaně je tou nejlepší variantou. Pokud se budete chtít vydat do slovinského Krasu na Předjeskynní hrad (Predjamski grad), vypůjčte si automobil. Ve Slovinsku se jezdí vpravo a značky jsou naprosto pro řidiče srozumitelné. Jedinou výjimkou, která mě překvapila a pobavila, byla značka zóna 30, která je zde psaná fonetickým přepisem z němčiny cóna 30.

Lublaň

Čím se tu platí?

V celém Slovinsku se platí eurem, byla to vůbec první země bývalého socialistického bloku (s výjimkou bývalé NDR), která tuto společnou evropskou měnu zavedla. Ve městě na řadě míst můžete použít pro platby platební karty, popřípadě si obstarat hotovost výběrem z bankomatů. Cenová hladina je srovnatelná s Prahou. Přesto si ceny hlídejte, neboť nechvalně známé předražování některých turistických služeb platí i v Lublani.

Listopadové počasí v Lublani

V listopadu se připravte už na chladná až mrazivá rána, ale přes den vás ještě zahřejí slábnoucí sluneční paprsky. Nezapomeňte na zimní oblečení: svetry, teplé bundy, teplé boty, rukavice, šály a čepice. Určitě vám při listopadové návštěvě udělají ceněnou službu. Můžete se i setkat s přeháňkou, ale to zcela výjimečně. 

Lublaň - kostel

Místní kuchyně

Nebojte se ochutnat místní kuchyni, jedná se o alpskou kuchyni, která má v náznacích dozvuky kuchyně balkánské. Určitě neprohloupíte, pokud si dáte říční rybu v malebné nábřežní restauraci. Ve Slovinsku je velice populární maso a setkáte se téměř se všemi druhy, nejpopulárnější je smažený řízek. Rozšířené je hovězí, vepřové, ale i koňské. Na podzim se setkáte s nabídkou zvěřiny: medvědí, srnčí, zajíc a bažant. Nutno připomenout, že za pokrmy z těchto zvířat si připlatíte. 

Nezapomeňte si objednat pršut – sušenou šunku, která je výborným předkrmem. Pokud máte rádi sladké, setkáte se s tradičními dezerty v podobě jablečného štrúdlu či ovocných kynutých knedlíků. K večeři se určitě hodí tradiční slovinské pivo, které svou hořkostí připomíná tradiční plzeňská piva, nebo červené víno domácí výroby. Slovinská vína jsou neobyčejně kvalitní, třebaže jsou ještě málo známá.

Lublaň

Tak co? Přesvědčil jsem vás, že strávit prodloužený víkend ve slovinské metropoli může mít svůj nezaměnitelný půvab? Třeba vám tato malá pod alpská země, kterou drtivá většina Čechů zná jen z průjezdu k chorvatským plážím, poodhalí některou ze svých krás, kterými dozajista oplývá. 

Přečtěte si také o neobvyklém eurovíkendu v Tiraně anebo zvolte klasiku - Řím :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej