Samos, zelený ostrov v Egejském moři

Řecký ostrov Samos oplývá středomořskou krásou. Najdete tu spoustu krásných opuštěných pláží s průzračnou do tyrkysova zbarvenou vodou Egejského moře. Samos ještě není dotčen tolik masovou turistikou, možná kvůli tomu, že má o něco málo studenější moře než zbytek Řecka. Rozdíl ale není velký a je tu velmi příjemné klima, díky kterému není jen vyprahlou pustinou. Pro Samos jsou typické především olivové háje, borovice, cypřiše a citrusovníky. Povrch ostrova je hornatý.

Samos není moc velkým ostrovem, ale i se svými 477 km2 patří mezi největší řecké ostrovy. Ostrov leží  ve východní oblasti Egejského moře, a je vzdálen necelé 2 km do sousedního Turecka.

Ostrov žije především ze zemědělství a turismu. Hlavními zemědělskými produkty je víno, olivový olej, med, citrony a fíky. Mezi slavné rodáky patří například Pythagoras, Ezop a Epikuros.

Olivový háj - Samos

Pláže na ostrově Samos

Na Samosu najdete spoustu krásných pláží s průzračným tyrkysovým mořem. Pláže jsou tu oblázkové, písčité a i smíšené. Původně jsem si doma říkala, že na oblázkovou pláž nechci. Měli jsme ale kousek od ubytování jen oblázkovou, tak jsme po příjezdu zamířili na ni. Nakonec se mi na ní moc líbilo, při každém přílivu nové vlny, oblázky krásně chrastily a dal se s těmi většími zatížit i ručník, aby neuletěl :-) 

Pláž Kokkari Samos

Kokkari - hlavní pláž - Samos

Na Samosu jsou na plážích moc pěkné oblázky se slídou, které se na slunci krásně třpytí. V Kokkari bývá na hlavní pláži dost větrno, ale když z ní půjdete po promenádě, kde jsou soustředěny restaurace a budete pokračovat dále kolem útesu, narazíte na menší pláž, která je trochu schovaná a méně na ni fouká. Další možností je dojít na pláž Tsabu nebo Tsamadou. Tsamadou má i nudistickou část. 

Cesta na pláž Tsamadou - Samos

Pokud patříte mezi milovníky opuštěných pláží, pak zejména v jižní části ostrova a na západní, máte možnost si najít tu svou. Severní část ostrova je nejvíce turistická, ale i tak jsou v září, kdy jsme na Samosu byly pláže poloprázdné. Nemusíte se tak bát, že byste se s ostatními tísnili.

Pláž Potami - Samos

Oblázková pláž Potami na severozápadě ostrova má téměř kilometr na délku a můžete se z ní vydat k vodopádům. Cesta je příjemná, vede stinným lesem, jen se na konci musíte pár metrů brodit zhruba 1,5 m vodou. Nejlepší variantou je, si asi nechat všechny věci v autě u pláže a jít jen v plavkách. Nebo si musíte všechny věci nechat před vodopády, jinak byste si nemohli zas cestou třeba ani nic vyfotit.

Cesta k vodopádům u Potami - Samos

Pokud byste rádi na pláži pozorovali letadla, tak na Potokaki na jihu ostrova u Pythagoria, vám budou létat přímo nad hlavou. Nachází se u ní totiž jediné letiště na ostrově, ale není tu moc velký provoz.

Písčité pláže mají v názvu Psili ammos a všechny tři o kterých jsem se dozvěděla, leží na jihu ostrova. My jsme vyzkoušeli Psili Ammos  na jihovýchodě ostrova za Pithagoriem. Písek tu je velmi jemný a na pláži jsou k dispozici lehátka se slunečníky a můžete si dát i něco dobrého v místním baru, třeba vychlazené frappé.

Psili Ammos - Samos

Pokud byste rádi něco mezi písčitou a oblázkovou pláží, pak vyzkoušejte pláž Limniona na jihozápadě ostrova. Vstup do moře je tu velmi pozvolný, museli byste jít hodně daleko, kdybyste chtěli do hloubky.

Limniona pláž - Samos

Kam na Samosu na výlet za památkami?

Samos má bohatou historii, v 6. století byl dokonce velmi vyspělým centrem egejské oblasti. Z této doby pochází i Eupalinův tunel u Pythagoria, kam přiváděl do města vodu. Stavbu tohoto technického zázraku vedl Eupalinos a na výpočtech se zřejmě podílel i samoský rodák slavný matematik Pythagoras. Zajímavostí je, že tunel byl hlouben ze dvou stran hory a oba tunely se opravdu ve středu sešly a mají jen odchylku čtyři centimetry. Minulý rok v létě byl tunel bohužel zavřený, protože se tento nejstarší tunel Evropy opravoval, tak jsme neměli možnost si ho prohlédnout.

Pithagorio - Samos

Za návštěvu také stojí hrad Lykourgos Logothetis v Pythagoriu. Pokud máte rádi antické památky, tak se určitě zajeďte podívat do Ireonu, kde dříve stával Héřin chrám. Dnes se z něho zachovaly už jen ruiny a jeden sloup z průčelí.  Pokud byste se chtěli zajít podívat do nějakého muzea, tak můžete do paleontologického do města Mitilini, které leží ve středu ostrova nebo do archeologického muzea ve Vathi. Město Vathi je stará část hlavního města Samos, kde najdete také hlavní přístav ostrova.

Na Samosu je hned několik klášterů, z nichž některé leží v horách. Asi nejlépe přístupným je Moni Megalos Panagias, kam jsme se vydali i my. Do kláštera byste měli mít oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Pokud na to zapomenete, můžete si u vchodu vypůjčit nějaký ten kousek oblečení. Na nádvoří si pak máte možnost zakoupit produkty kláštera.

Klášter Moni Megalos Panagias - Samos

Klášter M. Megalos Panagias - Samos

Na výhledy k hoře Kerkis

Pokud se přímo nevydáte na nejvyšší horu ostrova Kerkis, která má přes 1400 m, pak se vydejte do vesničky Platanos odkud je pěkný výhled do okolí i na samotnou horu. Uličky vesničky jsou malebné, a na náměstí najdete obří platany, podle kterých je pojmenovaná.

Autorka článku, Kerkis v pozadí - Samos 

Pěkné výhledy do okolí skýtají také horské vesničky Manolates a Vurliotes. Manolates je známá díky keramickým dílnám. V uličkách je vystavena místní keramika. Já jsem si koupila pro ostrov typický Pythagorův pohár. Ten když naplníte více než po rysku na vnitřní straně, tak vám celý obsah vyteče dnem poháru. Na výběr mají ze spousty provedení a barevnosti. Já si vybrala modro-tyrkysový, který připomíná vlny samoského moře. 

Platanos - vinice - Samos

Platanos - cesta u vinice

Pokud máte rádi Raku keramiku, tak se zastavte u vesničky Kumaradei, kde vyrábí keramiku zenový mnich. Krámek s keramikou není velký, ale o to zajímavější. Vyrábějí třeba i keramiku s povrchem z místního jemného písku, pocházejícího z jedné z místních pláží.

Cesta na západ slunce do Drakei

Prý je na západě ostrova v Drakei jeden z nejkrásnějších západů v Řecku, tak jsme se za ním vydali. Cesta vede nad strmým útesem nad mořem, takže byste se nejradši každou chvíli někde zastavili a vychutnávali si výhled. 

Cesta do Drakei - Samos

Domácí zvířata si tu užívají volnosti. Cestou jsme potkali na silnici stádo koz a moc se jim uhýbat nechtělo a pak i pasoucí se prase. Západ v Drakei byl opravdu úchvatný, seděli jsme na terase restaurace a vychutnávali jsme si jogurt s medem, který byl výborný. Jen ta zpáteční cesta byla po serpentinách na útesech potmě trochu dobrodružná ;-)

Západ slunce v Drakei - Samos


Řecké jídlo a pití

Řecká kuchyně je vyhlášená, určitě si dejte typická jídla jako souvlaki, musaku, tzatziki a užijte si možnost dát si čerstvou rybu nebo mořské plody. V malebném městečku na severu ostrova, v Kokkari je nábřeží plné typických řeckých taveren a kaváren, kde sedíte přímo u moře, atmosféra je tu úžasná. Pokud hodíte třeba kousek pečiva do moře, tak se v moři za chvilku začnou hemžit rybičky. 

Kokkari přístav - Samos

V horské vesničce Vurliotes si nezapomeňte dát místní specialitu, výborné „lulu dias“, což jsou květy plněné fetou. 

Taverny ve Vurliotes - Samos

Vurliotes ulička - Samos

Samoské víno je vyhlášené. Díky klimatickým podmínkám panujících na Samosu, je velmi sladké a plné chuti. Dezertní muškátové víno Samos Nektar se dodává i do Vatikánu, kde se používá jako mešní.

Také se nezapomeňte zastavit v Agios Konstantinos, kde mají tu nejlepší pistáciovou zmrzlinou, jakou jsem kdy jedla! V Itálii byla také výborná, ale tahle je ještě o chlup lepší. Městečko najdete snadno, leží na hlavní silnici za Kokkari, směrem na Karlovassi. Cukrárna je přímo u silnice, nemůžete ji minout. 

Prodejem medu je známá oblast kolem města Pyrgos, které leží uprostřed ostrova. Typickým stromem pro Samos je olivovník, olivové háje jsou skoro všude. Místní olivový olej má velice jemnou chuť a je naprosto výborný. 

Co si přivézt domů z dovolené ze Samosu?

Jako suvenýr ze Samosu si určitě přivezte olivový olej, z keramiky Pythagorův pohár, muškátové víno, olivová mýdla a co se vám bude zrovna líbit :-)

Samos suvenýry

Jak cestovat po ostrově

Na Samos se dostanete z našeho Letiště Václava Havla v Praze přibližně za 2 hodiny 40 minut letu. Na ostrově si můžete půjčit auto, skútr, čtyřkolku nebo i kolo. Také můžete využít místní autobusové dopravy mezi městy.

Auto z půjčovny - Samos

Skútr stojí na den od 15 EUR, auta pak od 44 EUR na den. Pro cestu do horských vesniček je ale třeba buď silný skútr nebo auto. Pokud byste chtěli jezdit do opuštěnějších míst, kde jsou jen nezpevněné cesty, pak je vhodný off-road, kde máte zahrnuto i pojištění podvozku auta nebo zvolit čtyřkolku.

Cesta u Vurliotes - Samos

Závěrem…

Ostrov Samos patří mezi místa na světě, které budete opouštět neradi. Ostrov vás jistě, tak jako mě, okouzlí svou atmosférou a nebude se vám vůbec chtít domů. Proto vám určitě doporučuji se na tento okouzlující ostrov vydat :-)

Přečtěte si takéJednodenním výletě na nedaleký ostrov Patmos nebo o dalším řeckém ostrově Thassos, který bývá nazýván smaragdem Egejského moře.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej